Home  /  Zprávy  /  MOV předběžně uznal americký fotbal

MOV předběžně uznal americký fotbal

(st) 11. prosinec 2013, Michal Rosíval

Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (IOC´s Executive Board) předběžně uznal americký fotbal. Je to velmi významný krok na cestě k možnému budoucímu zařazení fotbalu mezi olympijské sporty a milník v dějinách fotbalu. Co to ale vlastně znamená?

Sporty lze rozdělit do tří skupin. Olympijské (na programu olympijských her), uznané a ostatní. Ostatní sporty jsou tak nějak mimo rozlišovací schopnosti MOV (ze sportů, které si asi nějak dovedete představit nebo by vás mohly napadnout, jsou to třeba lakros, nohejbal, minigolf, dostihy nebo domino:-), uznané jsou vyšší level a je to předstupeň ke vstupu mezi olympijské sporty. Všechny tyto sporty jsou sdruženy v organizaci pod zkratkou ARISF. Podle webu ARISF je uznaných sportů nyní 33 (jejich seznam je na konci článku), což tedy znamená, že to není vyloženě tak, že by dveře olympiády byly dokořán. Co se předběžného uznání týče, tak pro to platí podobná posloupnost jako pro vznik členství v ČAAF. Rozhodnutí výkonného výboru musí posvětit „valná hromada“. Ta nejbližší se uskuteční v rámci nejbližší zimní olympiády, čili za dva měsíce v Soči.

Jestli si v této souvislosti pokládáte otázkou, co je vlastně ještě sport, tak nejste sami a nalezení odpovědi nemusí být zcela jednoznačné. Pokud se podíváte na výše uvedené "neuznané" sporty, tak asi nebudete mít problém přiznat statut sportu lakrosu, ale o domina by už mohl leckdo zapochybovat... Patrně nejlepším a všeobecně uznávaným kritériem je členství v organizaci Sportaccord, která čítá 93 členů. Mimochodem mezi členy nenajdete u nás populární nohejbal, hokejbal a ryze českou specialitu národní házenou.

Pokud už spřádáte plány nad tím, kdy fotbal uvidíte na olympiádě, případně už počítáte s tím, že fotbal bude na programu her v Riu, tak své nadšení musíte trochu zkrotit, tato cesta může být ještě dlouhá. Nejbližší termín, kdy se budou upravovat seznamy olympijských sportů (jakési postupy a sestupy mezi první a druhou ligou sportů) nastane v roce 2017 a první olympiádou, kde by fotbal mohl být je ta v roce 2024. Trochu jinou otázkou je, jaká varianta fotbalu by na olympiádě mohla být. Je málo sportů, které by byly tak náročné na počet hráčů jako je fotbal a to je poměrně velký problém, protože 16 týmů (8 mužských a 8 ženských) po 45 hráčích znamená celkem 540 účastníků. A početné sporty nejsou „vítané“ kvůli možnému exponenciálnímu bobtnání počtu účastníků her. Jinými slovy, 10 nebo 20 roků je sice dlouhá doba, ale pokud se opravdu výrazně nezmění prostředí, tak na klasický tackle fotbal na olympiádě lze asi zapomenout. Pokud by nějaká forma měla šanci, tak to bude flag fotbal nebo asi nejpravděpodobněji tackle fotbal pěti proti pěti.

(Plně) uznané sporty:
Automobilové sporty – všechny druhy organizované FIA, tedy i závody formule 1
Bandy – sport podobný lednímu hokeji, ale na větším hřišti a s míčkem
Baseball a softball
Boules – skupina her, z nichž je nám patrně nejznámější petanque
Bowling
Bridge – karetní hra
Florbal
Frisbee – alias létající talíře
Horolezectví – alpinismus, nikoliv však „letní“ lezení po skalách
Karate
Korfbal – sport na podobném principu jako basketbal, atypický tím, že spolu v týmu hrají společně muži i ženy
Kriket
Kulečníkové hry
Letecké sporty – třeba balónové létání nebo série známá Red Bull Air Race
Lezectví – asi nejčastěji viděnou sportovní verzí je lezení na umělé stěně
Motocyklový sport
Netbal – sport podobný basketbalu, hrají ho skoro jenom ženy
Orientační běh
(Baskická) pelota – pokud jste si někdy v mládí pinkali o domovní zeď a zkoušeli tenis, tak jste vlastně byli blíž pelotě, než tenisu…
Podvodní sporty – kromě potápění i všemožné sporty provozované pod vodou (ragby, fotbal, hokej…)
Polo na koních
Přetahování – anglický název zní Tug of war, což by mohlo být lehce matoucí
Racquetball – pokud jste někdy letmo viděli squash, tak budete racquetball a squash považovat za totéž…
Sporty na kolečkách – patří sem vše, co lze provozovat na kolečkových bruslích (tedy i inline hokej), ale také skateboarding
Squash
Sumo
Surfování – na vodě, nikoliv na internetu:-)
Šachy
Taneční sporty
Vodní lyžování – a wakeboarding, tedy surfování na laně
Wushu – bojové umění, soutěžní forma však není souboj muže proti muži, ale jde o ukázkovou formu
Záchranářství – možná poněkud složitější na představivost, velmi zjednodušeno jde vesměs o běhání nebo plavání s nějakým omezením simulujícím záchrannou činnost
Závody motorových člunů
Disclaimer: Pokud holdujete některému z uvedených sportů a s jeho popisem nesouhlasíte, nebylo cílem někoho urazit, ale vysvětlit člověku, který nemá tušení, o jaký sport jde, a to v jediné větě. Pokud by se stejným způsobem popisoval fotbal, tak půjde patrně o popis typu sport podobný ragby, avšak ve zbroji (ragby by pak alternativně bylo fotbalem bez chráničů…). Pro podrobné popisy uvedených sportů použijte google, wikipedii a nepřeberné zdroje na internetu a v knihovnách.