Home  /  Zprávy  /  IFAF European Champions League 2014

IFAF European Champions League 2014

(st) 8. leden 2014, Michal Rosíval

Zatímco souboj o první místo ve zveřejnění detailů o ME vyhrál minulý týden EFAF, na klubové bázi zvítězil IFAF a představil týmy účastnící se fotbalové Ligy mistrů. Pravda, EFAF už dříve zveřejnil i hrací plán Big6 Europe, ale to je spíše soutěž šesti klubů, které se spíše domluvily mezi sebou, než že by soutěž připravila EFAF.
Champions League je projektem IFAF a je v podstatě konkurencí pro (EFAFovou) EFL.

Do soutěže se zapojí 13 klubů ze skoro celé Evropy. Úplně chybí bývalý východní blok, což je poměrně překvapivé zejména v případě Polska, které se zvažovalo jako hostitel finále (pravda, stále může být), naopak se zapojí tým z Turecka.
Z hlediska fotbalově-politického je samozřejmě zastoupena Skandinávie, čili bašta IFAF (avšak bez Norska, které se naúčastní víceméně žádných soutěží, ať už klubových nebo mezinárodních, v tacklu nebo flagu). Samozřejmě pak nejsou účastny týmy z Německa a Švýcarska, čili bašty EFAF. Rakousko věc vyřešilo šalamounsky - do Ligy mistrů sice vyslalo mistra, ale druholigového.
České kluby mezinárodní sezónu 2014 vynechávají. Sice těžko odhadovat, ve které skupině by český zástupce skončil, ale kdyby měl doplnit východní skupinu na tříčlennou, tak by na jeho zástupce asi šly mdloby, jakkoliv je Istanbul jistě krásné město... Při pohledu na sestavu účastníků by ale nějaké blízké týmy bylo složité najít i v jiných skupinách.

Týmy jsou rozdělené do 4 skupin, vítězové skupin postoupí do víkendového final four, na kterém v pátek odehrají semifinále a v neděli finále. Zápasy ve skupinách se hrají v dubnu a květnu, finálový víkend v červenci

Západní skupina
Nice Dauphins (Francie, 3.), London Blitz (Velká Británie, 2.), Hospitalet Pioners (Španělsko, 1.), Elancourt Templiers (Francie, 4.)
Severní skupina
Helsinki Roosters (Finsko, 1.), Carlstad Crusaders (Švédsko, 1.), Copenaghen Towers (Dánsko, 1.), Örebro Black Knights (Švédsko, 2.)
Východní skupina
Bogazici Sultans (Turecko, 1.), Vukovi Beograd (Srbsko, 1.).
Jižní skupina
Hohenems Blue Devils (Rakousko, 1. v druhé lize), Thonon Black Panthers (Francie, 1.), Parma Panthers (Itálie, 1.)

Co je třeba dodat, s výjimkou Británie, a už zmíněného Rakouska, dodaly všechny země svoje mistry (Švédsko a Francie navíc i další přední týmy), takže název Liga mistrů je určitě na místě a rozhodně nejde o žádnou potěmkinovu vesnici a rukavice pro EFL řízenou EFAF je hozená dost jasně. Přání úspěchu prvnímu ročníku je rozhodně na místě, protože by mohl pomoci ukončit nesmyslné přešlapování na místě.