Home  /  Zprávy  /  Tým Czech Republic se zapojil do FLA2

Tým Czech Republic se zapojil do FLA2

(út) 6. květen 2014, Michal Rosíval

V neděli 4.5. se tým Czech Republic zúčastnil prvního turnaje v rámci druhé rakouské ligy flag fotbalu (FLA2). Vzhledem k termínové kolizi se zápasy tackle fotbalu, kterému se velká část týmu také věnuje, odcestoval tým v počtu pouhých 8 hráčů, čímž byl na turnaji jednoznačně nejméně početným (některé týmy měli na turnaji i 20 hráčů). Pod vedením QB Stanislava Tománka (který měl, stejně jako jeho bratr Jakub v nohách již sobotní utkání ČLAF B) se však početní převahy nezalekli a na úvod sezóny předvedli velmi dobrý výkon.

FLA2 je tak trochu vídeňskou ligou, protože většinu týmů tvoří týmy z Vídně a vzdálenější je jen náš tým a tým ze slovinské Ljubljany. Dvanáct týmů je rozdělených do dvou konferencí po šesti. Každý tým odehraje 16 zápasů v rámci několika turnajů (nehraje se doma-venku), z každé konference postoupí tři nejlepší týmy do playoffs (je to podobný formát jako tacklová ČLAF C).

Tým Czech Republic je široký tým pod přímou záštitou ČAAF vedený Janem Šestákem. Jeho hlavními pilíři jsou hráči flagového týmu Panthers 30+, tedy týmy opakovaně zvítězivšího na českém mistrovství ve flagu. Tým je ale rozšířen o další hráče a je tedy základnou flagového národního týmu. Účast ve FLA2 je pak určitou přípravou na budoucí mezistátní turnaje a důkladnějším seznámením se s "velkým" flag fotbalem.

Na prvním turnaji tým odehrál celkem tři zápas s vyrovnanou bilancí 1-1-1.

1. zápas: Czech Republic-Honeybees 20:26
Zápas brněnského Martina Hermana, který zaznamenal všechny 3 TD českého týmu a když po tom třetím Češi zariskovali 2 bodovou converzí, šli do těsného vedení 20:19.
Bohužel v poslední minutě utkání se týmu Honey bees podařilo na 4. down se štěstím skórovat a vzhledem k tomu, že do konce utkání už zbývalo velmi málo času, našemu týmu se již výsledek zvrátit nepodařilo.

2. zápas: Czech Republic-Vienna Spartans 41:41
Dalo by se říct, že toto utkání bylo soubojem zejména útoků, čemuž nasvědčuje i celkový počet 82 bodů v utkání. Tentokrát se nejvíce dařilo J.Tománkovi, který nasbíral 28 bodů (4 TD + 2 converze) a 7 bodů (1 TD + 1 conv) přidal Daniel Beneš a 6 opět Herman. V posledních sekundách utkání měli Sparťani celkem 3 pokusy ze vzdálenosti cca 2 yardů od naší endzóny, ale díky výbornému výkonu obrany se nakonec podařilo vybojovat cenou remízu a první bod v soutěži.

3. zápas: Czech Republic-Vienna Vipers II 46:18
Toto utkání mělo pro náš tým být papírově nejjednodušší, ale vzhledem k tomu, že do tohoto utkání nastupoval hned po utkáním předchozím, tak se již začala projevovat únava. V poločase tak Vipers vedli 12:9, ale naši sebrali zbytky sil a v druhém poločase soupeře přejeli. V útoku opět řádil zejména J.Tománek s 32 body, ke kterému se přidali Beneš s Váslavem Tymočem – každý po 1 TD. V obraně se blýskl  3 interceptiony Šesták a 1 zachycenou soupeřovu přihrávku si při converzi Vipers připsal i benjamínek týmu, teprve 16 letý pantherský junior Havrda, který s míčem přesprintoval celé hřiště pro svoje premiérové 2 body.

Vzhledem ke konstelaci je tým i přes bilanci 1-1-1 na prvním místě tabulky. Tabulky a přehled zápasů si můžete prohlédnout na webu AFBOE. K dalšímu turnaji nastoupí tým ve 3. kole (25.5.), kde je bude čekat porce dokonce 4 utkání.


Stojící (zleva): Martin Herman, Václav Havrda, Daniel Beneš, Jan Šesták
V předklonu: Petr Foldyna, Václav Tymoč
Sedící: Jakub Tománek, Stanislav Tománek