Home  /  Zprávy  /  Power ranking?

Power ranking?

(st) 7. leden 2015, Michal Rosíval

Už třetí sezónu tvoří úvodní fotku facebookového profilu ČAAF loga týmů sestavená do pořadí tzv. Power ranking. Nové vydání vždy vyvolá diskusi, proč je ten tam a ten jinde, což je ostatně smysl podobných žebříčků. Vyvolá ale i otázky, co to vlastně je, ten "pavr renkink" a wikipedie kupodivu mlčí...



Power rankings je smyšlené a subjektivní pořadí týmů, objektivním měřítkem síly týmů jsou tabulky soutěží. Power rankings často nahrazují oficiální tabulky v případech, kdy je soutěž rozdělená do více skupin a týmy mezi sebou nemají přímý kontakt, případně mají natolik rozdílnou skladbu soupeřů, že pouze tabulkové kritérium neodráží jejich skutečné (ovšem co je skutečné?:-) pořadí. Je velmi oblíbené zejména (avšak nejen) v amerických profiligách, kde se celková tabulka celé soutěže víceméně nepoužívá a i kdyby se používala, tak by neměla vypovídací hodnotu. Každý liga a každý sportovní server vytváří každým týdnem svoje power rankings. Každopádně, vytváří je "jen tak", týmy za to nedostávají žádné poháry, nevyhlašují se mistři power rankingů. Přesto je to zajímavé téma pro fanoušky a nejde jen o článek z osmé strany.

ESPN jako největší sportovní server kromě power rankings nabízí (nebo nabízel?) i jakýsi lidový power rankings, kdy si fanoušci z celého světa mohli vytvořit vlastní hodnocení a součtem všech hodnocení vzešlo všelidové pořadí. Ne že by fanouškovská hodnocení byla apriori něčím méněcenným, ale mají tendenci sklouznout k hodnocení nikoliv kvality, ale oblíbenosti. V případě ESPN to ještě možná jde zanedbat, protože se do hlasování zapojí statisíce fanoušků, ale s menšími vzorky vznikají nechtěné problémy a z žebříčku kvality vzniká žebříček popularity. V tuzemských podmínkách jsme toho byli svědky při facebookové anketě o nejlepšího českého hráče za rok 2012, kde první skončil Petr Plaček, druhý Ladislav Jenšík a se zcela nevýznamným počtem hlasů pak všichni ostatní, včetně jasného vítěze skutečné ankety a nejlepšího hráče Jana Dundáčka. Nicméně není to samozřejmě jen "problém" český, viz hlasování o Allstars NHL, kam pronikl globálně nevýznamný Lotyš, kterého většina fanoušků vůbec nezná. Tedy kromě dvou milionů Lotyšů. Shrnuto, žebříček popularity klubů je také pěkná věc (pokud se do hodnocení nezapojí nejrůznější roboti a fiktivní profily), ale power rankings takovým žebříčkem nejsou.

Co tedy rozhoduje? Velmi zjednodušeně a současně velmi výstižně a pravdivě se dá žebříček vysvětlit takto - vemte jakékoliv dva týmy a představte si, že spolu na jednom místě a v jednom čase sehrají 99 zápasů. Samozřejmě vynechejte faktor únavy, zápasy berte tak, jako kdyby každý měl být ten jeden jediný. Vynechte úvahy na téma každý může porazit každého, což sice určitě může, ale porazit jednou neznamená porážet opakovaně. Máte představu? A teď si odpovězte na otázku, který tým z této dvojice získá jako první padesáté vítězství, jinými slovy, který tým by tuhle supersérii vyhrál. Pokud máte (a pro každé dva týmy tohle udělat jde, protože remízou série skončit nemůže), tak máte seřazené tyto dva týmy. Pokud sázíte, tak si vytvořte kurzy na daný zápas hraný na neutrální půdě. Tým s nižším kurzem (favorit zápasu) bude v hodnocení před týmem s vyšším kurzem (outsiderem zápasu).
Pokud totéž uděláte se všemi týmy, tak vám zvejde úplné power rankings. Můžete srovnávat týmy napříč divizemi? Samozřejmě, že můžete. Můžete srovnávat týmy napříč formami (11s versus 8s)? O něco složitěji, ale také samozřejmě můžete. Třeba tak, že si položíte otázku, jak by tým hrající 8s dopadl, kdyby měl více hráčů na jeho úrovni a hrál by 11s. Není to až tak složitá představa, že?

Power ranking na facebooku je žebříčkem týmů, nikoliv klubů. Že je tým a klub totéž? Tak tedy jde o řazení týmů hrajících ČLAF 2015. Jestli v daném klubu mají i tým juniorů, flagu, žen nebo veteránů není podstatné, hodnocen je pouze tým můžu. Tedy ano, dobrý juniorský program tým mužů samozřejmě ovlivňuje a to tak, že vychovává hráče pro dospělý tým, ale pouze juniorský úspěch žádné body automaticky nepřidává.
Celkem častou otázkou je, jak je možné, že tým A je v hodnocení až za týmem B, když vzájemný zápas vyhrál. Zaprvé toto není vyloženě častý jev, ale stát se to samozřejmě může. Odpověď je v předchozím odstavci - vyhrál by vítěz skutečně i dalších 49 zápasů z 98 dalších zápasů mezi těmito dvěma týmy? Je to opravdu lepší tým? Že jeden tým porazí druhý znamená toliko to, že vyhrál daný zápas, ale ne nutně to, že je to opravdu lepší tým. V letošní sezóně NFL prohrál Seattle s Kansasem. Ruku nahoru, kdo si myslí, že jsou Chiefs lepší než Seahawks. V loňské sezóně AFL Vikings (rakouští mistři) prohráli s Giants. Pochybujete snad, že by Vikings nedokázali vyhrát 50/99? Asi ne a proto byste v rakouském power rankingu Graz nad Vikings nedali. A ostatně jedna aktuální tenisová zpráva - Rafael Nadal prohrál s Michael Berrerem. Pomineme-li fanatické Nadalovi nenáviděče, tak odpověď na otázku kdo je lepší tenista je asi jasná a jeden zápas na tom nemůže nic změnit.
Z podobného ranku jsou i námitky, proč je v power rankings výše tým C, když v tabulce je výše tým D. Nelze najít lepší příklad, než aktuální playoffs NFL a konkrétně tým Arizona Cardinals. V tabulce vysoko, bilance dobrá, ale před začátkem playoffs suveréně největší outsider playoffs (což zápas více než potvrdil). Jinými slovy, bilance a pořadí v tabulce je bezesporu objektivní fakt, ale o aktuální a budoucí síle týmu nemusí říct vůbec nic, když hrajete se svým třetím quarterbackem a zraněná je polovina týmu, která tým táhla před dvěma měsíci.
Už vůbec tedy nemá smysl hodnotit pouze podle toho, jak zápasy dopadly vloni. Sledujete hokej? Kde byl vloni Zlín nebo Litvínov a kde jsou letos? Že vloni nějaký tým porazil jiný? A porazí ho i letos? A porazí ho padesátkrát z 99 zápasů? O tomhle je aktuální power rankings. O loňských výsledcích je loňská tabulka. Power rankings sezóny 2015 je o tom, jak by zápasy dopadly právě nyní, resp. v sezóně 2015. O tom, jak by dopadlo "99" zápasů hraných nejbližší další hrací den.

Během ČLAF 2015 bude pořadí updatované po každém hracím víkendu, vždy v polovině týdne. V offseason měsících bude pořadí aktualizované po měsících a zohledňovat bude známé novinky o posilování, oslabování a přípravě týmů.