Home  /  Zprávy  /  Začíná AFL 2015

Začíná AFL 2015

(čt) 19. březen 2015, Michal Rosíval

V neděli ve Vídni začíná 31. ročník rakouské ligy. V offseason nedošlo na očekáváné rozšíření počtu týmů na osm, takže se účastní opět pět týmů a to ve stejné sestavě jako vloni. Favority jsou samozřejmě jako tradičně Vikings a Raiders, ale letos jsou bez pochyb naprosto legitimním favoritem i pražští Black Panthers.
Celkem sedm zápasů letošní AFL bude živě vysílat rakouská veřejnoprávní ORF, vedle tří zápasů playoffs i čtyři zápasy základní části, shodou okolností dvě dvojičky zápasů, konkrétně Raiders-Dragons a Vikings-Giants, vždy doma i venku. Black Panthers tedy v základní části vysílaní nebudou, ale vzhledem k tomu, že nepostup do playoffs by byl určitě extrémním zklamáním, tak pražský tým nejspíš v TV bude. Co by možná mohlo být zajímavé a co možná zatím v Rakousku ani příliš neplánují - že by štáb ORF přijel na semifinále do Prahy a rakouskou ligu vysílal odtud.
Austrian Bowl XXXI se uskuteční v sobotu 11. července v jihorakouském Klagenfurtu (chcete-li (staro)česky: Celovci). Původně měla AFL vrcholit o měsíc dříve, relativně krátce před ligou byl ale program soutěže pozměněn a byly posunuty konec i začátek. Viníkem změn bylo zrušení rakouské účasti na MS, čímž se Rakušanům uvolnil červenec pro hraní domácí ligy.
Black Panthers první zápas hrají 11. dubna doma proti Vikings. Všechny domácí zápasy PBP se budou hrát o sobotách, vždy od 16:00.

Vienna Vikings
Vikings měli poměrně turbuletní offseason. Ztrátu titulárního partnera už dokázali z větší části zažehnat, ale chybějící peníze se projevily na zúžení coaching staffu. Ačkoliv odešlo hodně hráčů, tak na toto finance vliv neměly, protože i největší hvězdy jsou v Rakousku ryzími amatéry, takže i kdyby se Vikings váleli v penězích, tak by se pro ně nic nezměnilo. Tak či tak, Vikings ztratili opravdu hodně hráčů, bez nadsázky nejlepší rakouské hráče na dané pozici. Kariéru ukončil QB Christoph Gross, do zahraničí odešli WR Laurinho Walch, LB Dustin Illetschko a DB Dominik Bubik. Mimochodem, ačkoliv mají jména, kde se dá ptát, jak je to s jejich Rakušanstvím, tak všichni jsou skutečně domácí hráči, to už je takové vídeňské specifikum...
Ano, vždy se dá použít známé klišé, že každý je nahraditelný a je to týmový sport, ale pak se vlastně nabízí otázka, proč tedy třeba PBP tak vítají Caballera, když by mělo platit, že quarterback jako quarterback a je to jen jeden z jedenácti hráčů. Nene, Vikings byli velmi oslabeni. Podobně jako Graz letos navíc budou hrát bez skutečného importa.

Tirol Raiders
Právě téma importů je něco, na čem se tým z Innsbrucku ne zcela (přesněji řečeno vůbec) dokáže shodnout s ostatními týmy i rakouským svazem. Zatímco zbytek ligy se snaží tlačit spíše rakouskou linku a nerozpoutat ekonomický boj, jehož vítězem nebude nejlepší tým, ale ten s nejlepším rozpočtem a současně se snaží vytvářet podporu pro svoji reprezentaci, protože nejen u nás je sport hodnocen hlavně podle reprezentačních úspěchů (vsuvka: je tudíž docela paradoxní, že Rakousko nakonec vynechává MS...).
Nepřiznaným výsledek této strategie pak byl do jisté míry trucpodnik Raiders, tzn. Battle4Tirol, kdy si Innsbruck pozve čtyři soupeře z Evropy a za asistence mnoha importů, které v rakouské lize vůbec nemůže použít, ukáže divákům, jak by hrál, kdyby neplatily restrikce ohledně importů. Do Innsbrucku se mimo jiné podívá i Stuttgart, tedy nový tým Daniela Balažoviče, vloni hráče PBP. Mimochodem, seznam hráčů, kteří letos přišli, přicházejí nebo přijdou do Tirolska si lze prohlédnout na stránkách IFAF Europe. Najdete tam i jedno velmi zajímavé a velmi velké české jméno.
Battle4Tirol má i jednu další souvislost - zatímco zápasy této (ne)soutěže se budou hrát na Tivoli přímo v Innsbrucku, tak, alespoň základní část, AFL Raiders odehrají v nedalekém Wattensu. Ale i tohle je docela pěkný stadionek... A samozřejmě ještě jeden důležitý aspekt - Raiders budou hrát AFL, Battle4Tirol, ale také Big6 (soutěž 2 rakouských, 2-3 německých a 1 francouzského týmu) a protože termínová listina není nafukovací, tak tým tím pádem odehraje, možná inspirovaný PBP, i dva zápasy za víkend. Je ale třeba dodat, že Raiders svůj "B-tým", což je víceméně mírně rozšířený U19 tým, už mají a nabízí se tedy myšlenka, že Innsbruck některé AFL zápasy odehraje s juniory.
Z hlediska kádru je to určitě, vzhledem k počtu cizinců, složitější křížovka, směrem z Innsbrucku se ale vydal RB Andreas Hofbauer, nejlepší Rakušan na této pozici. V týmu je nový americký QB, který by měl být jediným povoleným importem pro AFL.

Prague Black Panthers
Bez ohledu na národní sympatie, tohle je favorit AFL. Jen o tom možná v Rakousku ještě nevědí:-) Jako jediný z top trojice týmů o nikoho nepřišel, nepočítaje již zmíněného Balažoviče, který ale v týmu bojoval o pozici čtvrtého receivera. Kdyby odešel Jan Dundáček nebo Jakub Woleský, tak by to asi bylo jiné. PBP mají letos možnost navázat na úspěchy z roku 2009, kdy vyhráli EFAF Cup. Tedy ano, EFAF Cup tehdy vyhráli Prague Panthers, zatímco dnešní PBP jsou nástupcem Black Hawks, což jsou dva rozdílné kluby (jistě si pamatujete na jejich fantastické finálové bitvy z let 2011 a 2012), ale PBP s oblibou spojují úspěchy obou klubů, takže i informace o EFAF Cupu je v tomto duchu. Zatímco v památném roce 2009 tým hrál tak trochu stylem účel světí prostředky, tak současní PBP jsou doslova pastva pro oči a člověk jejich fotbalu musí fandit i když se narodil Lionem nebo Bobcatem. St. Louis Rams svého času měli přezdívku Greatest show on turf a Black Panthers sice na umělé trávě nehrají, tak něco v tomto smyslu pro ně platí teď, patnáct let po zábavném týmu okolo Kurta Warnera.
Black Panthers i letos absorbovali to nejlepší z české "venkova", takže opět doplnili depth chart. Hlavní posilou tak je asi Ondřej Chvojka na pozici CB, který skoro jistě půjde do sezóny jako starter, případně jeden z nejlepších slovenských hráčů WR Karol Haas, který ale na pozici bude muset hodně bojovat. Zbytek nových jmen je někde na pomezí náhradníků pro AFL a hráčů pro ČLAF tým. Alespoň teď v březnu. Jedinou velkou novou tváří je tak nový trenér Jim Ward, specialista na obranu. Vylepšovat v obraně lze asi mnohé, 63 bodů od Raiders budiž primárním voláním o pomoc.

Danube Dragons
O dvou "malých" týmech už jen krátce. Dragons už asi "dvacet" let trénuje Ivan Zivko (mimochodem jeho bratr je trenérem v organizaci Vikings), byl tedy samozřejmě i u titulu Dragons v roce 2010, ale na tento úspěch tým od té doby nenavázal. Menší tým z Vídně pro letošek mění quarterbacka, v zelenočerném bude hrát Alex Good, který dosud hrával za Graz. Abychom Dragons nepodceňovali až příliš - v celkem pěti loňských zápasech proti Raiders a Vikings sice ani jednou neměli žádnou šanci, ale nad PBP vyhráli dvakrát. To jen spíš pro dokreslení vyrovnanosti AFL, ve které každý tým může porazit každého.
Porazit Dragons je ostatně jeden z cílů, který před sezónou má letos již jen manažer PBP David Krejbich. S druhým cílem se Krejbich drží zpátky, stačí mu postup do semifinále a účast ve finále má až "někde vzadu v hlavě".

Graz Giants
Giants budiž důkazem platnosti tvrzení z představení Dragons - Graz vloni vyhrál jediný zápas a sice ve Vídni nad mistrovskými Vikings. Obři jsou jedním ze dvou týmů, který soutěž odehraje bez importů, na postu QB sází na mladého Christopha Gubische. Gubisch je, podobně jako Thury, který bude házet za Vikings, rakouský talent, ale jak moc má na AFL se teprve uvidí. Graz místo posílení cizím quarterbackem vsadil na posílení trenérem quarterbacků. Gubische má v diamant vybrousit Blaine Bennett, který se staral o offense a quarterbacky na top NCAA školách. V coaching staffu bude i český trenér Martin Kocián. Bývalý trenér Lions u týmu nahradil Sebastiana Fanderta, tedy letos bude trénovat příbramské Bobcats.