Home  /  Zprávy  /  Preview #15.2

Preview #15.2

(čt) 16. duben 2015, Michal Rosíval
Graz, Eggenberg, sobota 18.4., 14:00

Graz Giants

vs

Prague Black Panthers

Giants měli vloni pod současným trenérem Bobcats Sebastianem Fandertem průměr inkasovaných bodů 32 na jeden zápas, nové schéma českého trenéra Martina Kociána inkasovalo v zatím jediném zápase 51 od Innsbrucku, a to Raiders hráli v silně kombinované sestavě s ohledem na jejich angažmá v Battle4Tirol. Hlavně v druhé polovině zápasu Graz odcházel a QB Chris Gubisch měl velké problémy (3 interceptiony, žádný touchdown).
Půjde samozřejmě (i) o souboj největších českých trenérů a to v přímém souboji - Daniel Leško je offensivním koordinátorem PBP, Kocián defensivním koordinátorem Giants. Na Kociánovu obranu je asi třeba zmínit, že zbraně obou stran rozhodně nejsou rovnocenné, ale jak moc jedna nebo druhá strana přečte soupeře, to už na trenérech závisí značně. V DL stále chybí Pavel Hruzík a Vojtěch Svoboda. Na straně receiverů se kádr rozroste o Petra Vítovce, který vydržel nehrát jediný zápas a z pozice trenéra se tedy posouvá na pozici hrajícího trenéra. Částečně jde však o vynucenou změnu — tým potřebuje náhradu za zraněného long snappera.
Nevýhra PBP by pro tým byla ne zklamáním, ale hodně studenou sprchou, protože do zápasu proti týmu rakouské "big four" ještě nikdy nešli jako tak jasný favorit. Leško každopádně nic nepodceňuje. Tým jede na jih Rakouska v plné síle a na spekulování ještě není žádný čas. Rozhodně se nesmí opakovat katastrofické chyby special teamu. Nebýt těchto chyb, mohl být Leško po zápase s Vikings spokojený nejen s výkonem, ale i výsledkem. Výkon proti Vikings jej totiž velmi příjemně překvapil. Souhra na začátku sezóny byla velmi dobrá.
V Pick´em je názor také docela jednoznačný — v úspěch českého týmu věří přes 90 % hráčů. Vyrovnaný je názor na handicap o 19 bodů, výsledek by tedy, teoreticky, měl být někde okolo třítouchdownového rozdílu.

 

Příbram, Marila, sobota 18.4., 16:00

Příbram Bobcats

vs

Brno Alligators

Bobcats v prvním kole trochu smolně prohráli s Black Panthers, ale z prohry nedělají vědu. Jsou si vědomi svojí síly a zejména útok potřebuje zápasovou praxi, ale i další tréninky k pořádnému sehrání. A jaký jiný soupeř na to může být lepší než Brno. Receivery posílí Jiří Kohut, který v prvním zápase musel pauzírovat. Naopak ale ze sestavy asi vypadne lineman Robert Krejča a stále je nejasný osud running backa Pavla Tumpacha. Na běhacím místě tak Bobcats mohou mít problém a to zdaleka nejen proti Alligators. Pokud útok dře, tak obrana šlape fantasticky. Proti PBP povolila jediný povedený drajv, jinak zvládla zápas perfektně — k její škodě to byl drajv rozhodující. Nový linebacker Reinhold Leicht se ukázal velmi dobře a byl se 7.5 tackly nejaktivnějším obráncem Příbrami. Protože obrana šlapala, tak je možné, že se s ohledem na předpokládaný hladší průběh zápasu do hry dostanou i náhradníci. Na straně útoku se s velkou rotací nepočítá, ale možná by prostor mohl dostat František Ježek, 35letý navrátilec do týmu.
Alligators vzali prohru proti Lions s ohledem na výsledek i průběh velmi pozitivně a s optimismem vzhlíží i k zápasu v Příbrami. Problémy útoku Bobcats jim samozřejmě v tomto hrají do karet, méně už distanc Martina Havránka, který byl v prvním kole vyloučen. Vážnější problémy bude mít ale brněnský útok, který se bude muset obejít bez dvou running backů a běhová hra bude pouze na Ondřeji Šimonkovi. Vloni se spolu týmy potkali jen v prvním kole v Brně, kde Bobcats vyhráli 36:26. Letos by podobný výsledek byl pro ´Gators skoro zázrakem.
Je to patrné i v Pick´em, kde mají Bobcats skoro 100 % tipů. Nicméně tři čtvrtiny hráčů věří, že Brno rozdíl udrží pod 40 body.


Praha, Slavia, neděle 19.4., 16:00

Prague Black Panthers

vs

Trnava Bulldogs

Zatímco s "rakouským" útokem může být Leško spokojen, tak v českém je to slabší. Dundáček samozřejmě trénuje primárně receivera, takže souhra s týmem vázne. Na druhou stranu, když bylo v Příbrami potřeba, tak vše potřebné zařídil. Co se s ohledem na výsledek příliš o víkendu nepodařilo - pošetřit Dundáčka. I proti Trnavě by tedy měl odehrát poločas a pak se uvidí. Bude-li (skoro) rozhodnuto, dostanou prostor Bánik a Chvalina. Kdo bude chybět určitě je výše naznačený long snapper a především safety "českého" týmu Michael Vondráček.
Bulldogs měli v minulém kole volno, jde tedy o jejich vstup do sezóny. Výhodou je samozřejmě fakt, že si soupeře mohli prohlédnout, ale z výkonu PBP nepřečetli víc, než že to na začátku sezóny nebylo optimální. Do Trnavy se vrátili dva z loňských importů, a sice John Booker (primárně OL s možností přesunu na DL) a Brandon Moore (WR). Novým Bulldogem je pak free safety Kobie Hamm. Trnavu určitě nelze podcenit, útok vede loňský nejlepší passer ligy Boris Bútora. Hráči ani trenéři se nezměnili a vloni v základní části doma Bulldogs s PBP prohráli pouze o tři body, přičemž rozhodně nebyli nijak daleko ani od vítězství. Do Prahy sice Bulldogs nejedou přímo jako favorit, ale úspěch by rozhodně senzací nebyl.
Pick´em tedy v úspěch příliš nevěří, přes 90 % hráčů tipuje PBP a rozdíl ve skóre by měl být něco přes dva touchdowny.

Předzápasové informace k zápasům nižších divizí najdete na webu czechfootball.cz!