Home  /  Zprávy  /  Již se hrají všechny čtyři divize ČLAF

Již se hrají všechny čtyři divize ČLAF

(po) 27. duben 2015, Michal Rosíval

Divize I: Alligators-Bulldogs 0:26
Vše víceméně podle očekávání, jen žádný velký Bútorafest se nekonal, Boris Bútora hodil "jen" tři touchdowny. Na straně druhé, Bulldogs na rozdíl od Lions i Bobcats zvládli udržet Brno na nule. Jediný hráč, který tak Trnavě zatím dal touchdown z útočné akce, je, opět jedno jeho prvenství, Jan Dundáček... Jinak totiž Bulldogs i proti PBP dostávali body buď z field goalů nebo z returnů.
Aby Brno nemělo problému dost, tak v zápase přišlo o quarterbacka Tomáše Fortelného a už i doteď neefektivní útok se tedy rozpadl zcela. Pouze tři inkasované TDs obranou se však nejeví špatně, číselně dopadla zhruba jako ta panterská, což je vysvědčení poměrně solidní. Do sestavy navrátivší se Martin Havránek doháněl, co v minulém zápase zameškal kvůli trestu za vyloučení, a měl 10.5 tacklu. Jeho protějškem v roli nejaktivněji skládajícího hráče byl, podruhé ve dvou zápasech, John Booker se stejným skóre. Celkem statistika napočítala 37 trnavských tacklů a 140kilový Booker byl u 16 z nich. Spojení "bylo ho plné hřiště" je pak v jeho případě mnohasmyslné i pravdivé.

Divize I: Lions-Bobcats 32:21
V prvním poločase zápas po dvou touchdownem Columba Givense zápas nabral očekávaný směr. Špatné tacklování, nedůvěra Lions v sebe samotné, snadná práce pro Příbram. Po snížení Lukáše Růžka Lions zaskočili favorita zápasu po přestávce, kvapíkové tempo ničilo Příbram fyzicky a čtyři touchdownové passy Dustina Hainese postupně i psychicky. Nakonec Bobcaty dorazil znovu Růžek, touchdownem, při kterém proběhl okolo celé příbramské sideline, nejhorší možná akce, co mohli Lions zahrát. Příbrami na psychice určitě nepřidali ani dva netrefené field goaly, tedy disciplína, která Bobcats stála už remízu s PBP. A protože Lions ani pořádně kopat nezkoušeli, tak nastává docela zajímavý paradox, že top týmy nyní nejsou schopné kopat. A že kopací hra rozhoduje velké zápasy včetně finálových, o tom by se dala napsat možná už i knížka.

Divize II: Hippos-Stallions 7:38

Seňor Doherty si v Pardubicích asi zvykl docela rychle, první tři stallionské touchdowny v sezóně byly jeho a Jana Wajtra. Zbytek zápasu se už jen dohrával, Stallions si rádi vyzkoušeli akce ve svém prvním zápase sezóny. Hippos se po dobrém výsledku z Ostravy vrátili spíše k předsezónnímu debaklu s Bratislavou a nezdá se, že by mohli být vyzyvatelem Stallions.

Divize II: Steelers-Patriots 41:0
Zdá se, že Patriots potká stejný osud jako má Brno v Divizi I, po prohře s Bucks přišla ještě drtivější v Ostravě. Steelers kromě pohodového výkonu v útoku (mimochodem, touchdowny potvrzené pětkrát z pěti a k tomu dva field goaly, v Příbrami by za to dali stříbrný důl...) měli příjemný den i v obraně, kde chytili pět interceptionů, poslední Jan Fojtík vrátil až do touchdownu.

Divize III
Opravdu těžko soudit po jednom zápase, ale rozhodně zaujali Mustangs, kteří smázli Pitbulls a jestli byl výše nepřímo pochválen ostravský kicker Jan Merta, tak Martin Koubský mu zdatně sekundoval. Jasnou výhru domácí získali i přes zranění quarterbacka Jana Dudka. Druhým týmem, který se na "přestup" ze 7s formy dlouho chystal je Ústí a i Blades první zápas po přechodu zvládli. V Budějovicích si zažili dramatickou premiéru, v posledních sekundách bránili vedení 12:7, Hellboys mohli skóre otočit a vyhrát, ale Jan Vlasák chytil a skóroval životní "pick six". Ve třetím zápase prvního kola D-III se skóre pohlo jen dvakrát, Sígrs vyhráli 7:3. Od sezóny 2006 nikdy v jedenáckovém zápase nepadlo méně bodů.

AFL: Black Panthers-Dragons 35:34
Black Panthers z loňska převzali dvě věci - zaprvé je úplně jedno s kým hrají a jaký je průběh, ze svého zápasu udělají vždycky drama. Zadruhé mají stále naprosto hořlavou obranu.
Je asi na místě říct, že tentokrát měli PBP trochu kliku, protože ve čtvrté čtvrtině Dragons nedali snadný field goal. Štěstí je ale třeba jít naproti, takže Panthers byli odměněni za stáhnutí dvoutouchdownového náskoku Danube a v závěru si velmi zkušeně útok podržel míč při "ujídání" času.
PBP v zápase neměli ani Ondřeje Víška, ani Adama Synáčka, takže prvním a jediným RB byl "český" Matěj Reinvart a útok byl víceméně jednodimenziální, tedy passový. Kyle Newhall-Caballero byl tentokrát perfektní, naházel pět touchdownů, tři do náruče Jana Štieglera, který letos hraje famózně a i ve druhém domácím zápase předvedl, velmi podobnou akcí, touchdown přes celé hřiště. Leading receiver je ale i nadále Dundáček, který tentokrát zápas zakončil na 172 yardech, z toho posledních 47 během vítězného touchdownu v poslední části, kdy dvojtým pohybem krásně proškolil obranu Dragons.
Výrazně slabší jsou ale výkony obrany, která zatím ve všech zápasech dostává okolo třiceti zápasů a jestli měl nový trenér Ward udělat změny, tak na výsledcích patrné, zatím, nejsou. Zatímco proti Vikings QB Dragons neměl šanci, pantherskou si oblíbil velmi záhy a nakonec měl stejná passing čísla jako Cabellero, tedy 5 touchdownů a 300 yardů (k tomu ještě přes 100 yardů naběhaných) a stejně jako proti Giants obrana PBP soupeři povolila skoro 500 yardů. Jestli to má ale být tak, že každý zápas má být drama, tak proč ne, sledovat to je skutečná zábava, přinejmenším pokud se nejmenujete Ward nebo Leško.
Situaci v AFL zamotala nedělní výhra Raiders nad Vikings 30:17. Zápas v opravdu extrémním tempu, před kterým trochu bledlo i sobotní pražské drama, naznačil, že když Raiders postaví "první" tým, tak mají do věcí stále co mluvit. Raiders jsou soupeřem PBP za dva týdny (nyní mají oba týmy volno), vítěz půjde na druhé místo v tabulce, kde již není neporaženého týmu.