Home  /  Zprávy  /  Těsná výhra, vydřený postup

Těsná výhra, vydřený postup

(po) 12. říjen 2015, Michal Rosíval

Pardubice hostily vůbec první soutěžní zápas českého týmu v historii, dosud Češi doma hráli dvakrát jen přípravné zápasy. A Poláci hráli jejich první soutěžní zápas vůbec, takže den plný premiér. A velmi nervózních premiér, protože zejména v prvním poločase ani jeden tým nebyl schopen pohnout míčem. Dílem kvůli nemohoucím útoků, dílem díky výborně pracujícím obranám.

Tři první polské drajvy udržela naše obrana na tři a ven a za celý poločas Polákům nepovolila víc než 50 yardů. Jen o málo líp si vedl český útok, nejlepší český drajv skončil smolným interception, kdy se tipnutý pass Jana Dundáčka stal snadnou kořistí Krzysztof Wise. Na polovinu soupeře jsme se tak v první půli dostali jen jedinkrát, tento drajv ale skončil neúspěšným pokusem o 53yardový field goal, kdy offensive line nedala Marku Hruboňovi šanci a propustila polské obránce, kteří pokus zablokovali. První poločas tak kromě několika zajímavých zákroků české DL nepřinesl vůbec nic.

Druhá polovina zápasu však začala zcela jinak, úvodní kickoff nejprve Mikołaj Cieśla vrátil až na polovinu hřiště a v následném drajvu Poláci přes 8 akcí získali passem Tomasze Dziedzice na Tomasze Ochnia první touchdown zápasu. V drajvu přežili i čtvrtý down, ve kterém těsně po chycení vyrazil receiverovi míč Filip Ondrášek, ale rozhodčí překvapivě akci nevyhodnotili jako incomplete pass, ale jako catch a fumble, který zalehli Poláci. Ti tak zůstali na míči a z další akce passem přes Leoše Mikulku skórovali.

Polský TD inspiroval i náš útok, 85yardový drive okamžitě skóre dorovnal a to především díky dvojice Dundáček a Lukáš Růžek. Samotný touchdown vyšel na Dundáčka, klasickým tancem středem. V dalších drajvech úřadovala česká obrana, dva sacky ve dvou akcích po sobě předvedl Matěj Večes, na straně druhé měl Dundáček podruhé smůlu, Marcin Kaim mu chytil druhý interception, opět po tečovaném passu.

Náladu mu i týmu vylepšil hned následující drajv, kdy opět dvojice Růžek-Dundáček využila krátkého polského puntu a jediný drajv dne, který začínal na soupeřově polovině využil český quarterback k vítěznému touchdownu.

Rozhodující akcí zápasu pak zařídil Ondrášek v podobné situaci jako předcházela polskému touchdownu. Tomasz Dziedzic hodil dlouhý pass na bratra Bartosze, který se zdál být touchdownovým, ale Ondráškův zákrok tentokrát rozhodčí posoudili jako včasný a polskou radost změnili v radost naši.

Velmi těžký boj jsme tedy poměrně šťastně, díky famózní práci celé naší DL a linebackera Karla Augusty, díky individuálním výkonům Růžka a Dundáčka a díky včasnému zákroku Ondráška, dokázali urvat a postoupili do druhé fáze kvalifikace o postup na ME. Zatímco během zápasu jsme měli několikrát trochu smůlu, ať už při hozených Dundáčkových interceptionech nebo při zákrocích Ladislava Jenšíka nebo Leoše Mikulky, kteří naopak interception chytit mohli, nebo při fumblech soupeře, kde jsme byli blízko k zalehnutí, tak na konci výsledek spasil šťastný zákrok, který předchozí pech minimálně vyvážil.

* Dundáček nohama získal 162 yardů (z 20 pokusů) a 2 touchdowny, naházel ale pouze 68 yardů a 2 interceptiony
* Poláci hráli naopak více vzduchem, running backem běželi jen osmkrát
* V zápase bylo celkem 22 faulů, Češi kvůli faulům ztratili přes 100 yardů
* Češi měli 6 sacků, z toho Večes 2 a Remigius Machura 2.5. Poláci ani jeden
* Ondrášek s fotbalem začal až letos. V červenci se Sígrs vyhrál D-III, v říjnu byl starterem v reprezentaci
* I pro Machuru je sezóna 2015 jeho první plná fotbalová sezóna
* Po mnoha letech se do týmu vrátil Ladislav Jenšík, hrající GFL v Dresden Monarchs
* Babatunde Aiyegbusi, který léto strávil v přípravě NFL týmu Minnesota Vikings, byl během zápasu vidět jen jednou, při svém false startu
* V české nominaci bylo celkem 11 receiverů, naproti tomu jen 7 offensive linemanů

Scoring summary
3.čtvrtina
POL TD, 0-7: Tomasz Ochnio 16 yd pass od Tomasze Dziedzice (Dawid Panczyszyn kick), 8:13
CZE TD, 7-7: Jan Dundáček 4 yd run (Marek Hruboň kick), 3:18
4.čtvrtina
CZE TD, 14-7: Jan Dundáček 9 yd run (Marek Hruboň kick), 8:18

Oblačno, větrno, 8°C
Rozhodčí: Thordarsson, Klimeš, Leoniak, Rybář, Janhuba, Walentynowicz, Jurzyk
Diváků: 646

Zápasové statistiky
Česko-Polsko

Záznam celého zápasu
iVysílání České televize

Videa ze zápasu
Rozhodující Ondráškův zákrok
Touchdowny zápasu
Rozhovory s oběma trenéry a dvěma českými hráči

Výsledky ostatních zápasů první kvalifikační fáze
Španělsko-Izrael 20:28
Švýcarsko-Slovensko 21:0
Rusko-Norsko 20:0
Srbsko-Maďarsko 56:0
Zápas Nizozemsko-Belgie se hraje 24.10.