Home  /  Zprávy  /  Preview #16.1

Preview #16.1

(pá) 1. duben 2016, Michal Rosíval
Trnava, Energo, sobota 2.4., 14:00

Trnava Bulldogs

vs

Ostrava Steelers

Jako již tradičně v posledních letech, sezóna začíná v Trnavě, pěkně na jihu a hlavně na hřišti, kde se domácí nemusí dovolovat... Bulldogs by letos rádi něco změnili - vždyť českou soutěž hráli zatím třikrát, třikrát byli v semifinále a třikrát vypadli s Black Panthers. Skončil trenér Anderson, jeho místo přebírá občasně hrající John Booker. I letos dávají Bulldogs důvěru Borisu Bútorovi, ostatně je to nejlépe házející QB v lize, takže proč by ne. A aby mu to šlo ještě lépe, tak první a druhou volbou budou Američané Tyrell West a JaVontae Hence, což v kombinaci s domácími zdroji (Jozef Klokner, Michal Lorincz) dává naději, že na hru Trnavy by mohlo pěkné podívání. A jedno mají Bulldogs jisté už teď - v semifinále letos s PBP určitě neprohrají...

Asi nebude třeba chodit okolo horké kaše, Steelers jsou outsiderem letošní ČLAF a primárním cílem Ostravy v soutěži je sběr zkušeností pro další roky. Aby toho nebylo málo, tak z česko-polského pomezí jdou navíc zprávy, že Steelers přišli o prvního quarterbacka, dovoz importního náhradníka také zatím neproběhl, takže celkově nicmoc začátek. Steelers se mezi českou elitu vrací po dvouleté pauze, kterou vyplnili jedním úspěšným a jedním neúspěšným Silver Bowlem, takže letošní rok bude i testem psychiky, protože vítězná sezóna to nejspíš nebude...

Hráči Pick´em na pohádky o každý může porazit každého také příliš nejsou, domácím věří přes 90 procent. Ale pravda, zaprvé tady už byly i jasnější zápasy a hlavně - co není stopro, to mě dycky skolí!

Pardubice, Letní stadion, neděle 3.4., 15:00

Pardubice Stallions

vs

Prague Lions

Pardubice budou pochopitelně černými koňmi soutěže, tedy fakticky. Zda-li i v přeneseném významu, to je otázka. Stallions do letošních nákupů zainvestovali mohutně a v jejich síti uvízl i Kendral Ellison, vloni druhý nejlepší tackler německé ligy, jehož finanční představy nedokázali naplnit ani příbramští Bobcats, kteří jinak na nějaký ten eurocent nehledí. Kdo ale chce mít v sestavě eso, které mělo přes deset tacklů na zápas v GFL, ten si holt musí připlatit. Jak už to tak u importů bývá, o všem rozhodne chemie - u Dohertyho to vloni fungovalo dobře, záležet bude na vztazích letošní trojice a týmu, který sice v posledních šesti letech třikrát získal Silver Bowl, ale mezi elitou nikdy nebyl lépe než šestý. Tuhle metu letos Stallions skoro jistě pokoří, ale že by se spokojili s hezkým pátým místem, tak to asi ne. A útočit budou určitě i na rekordy divácké. Otevírací zápas sezóny, zdaleka nejlepší tým, co kdy v Pardubicích měli, předpověď počasí jak má být, chtělo by to čtyřmístný počet diváků...

Lions letos povede stejný trenér jako vloni, Kyle Duncan. Vloni byla sestava importů slušná, ale hlavní zbraň na pozici quarterbacka byla většinu roku zraněná a tým nešlapal. Letošní kvartero je opět zcela nové a Lions budou formu pilovat jako tradičně až během sezóny. Letošní rok je ale jiný, než býval - systém bez semifinále má jistě mnoho nevýhod, ale i jednu podstatou výhodu - už nebude stašit vyhrát dva zápasy a všechny síly vrhnout do playoffs, protože letos se bude počítat každý zápas. Napsat, že první kolo bude mít důležitost semifinále by samozřejmě bylo přehnané, ale poražený z neděle bude muset svoje zaváhání pořádně dohánět. Kromě importů budou oranžovomodří spoléhat i na tradiční duo Růžek-Růžek, stoupající hvězdu Ondřeje Kubíka a z Německa se vracejícího Tomáše Loudu, který ale v prvních dvou kolech bude chybět, musí si odsedět trest za vyloučení ze sezóny 2014.

Pick´em jde na jistotu, dvě třetiny hráčů věří tradičnímu účastníkovi elitní divize.

 

 

Black Panthers v rámci AFL jedou do Grazu, tedy na nástěvu k týmu, kde jako hlavní trenér působí Čech Martin Kocián. PBP v prvním kole na hřišti v pravdě miniaturních rozměrů jasně prohráli s Raiders, když dal zápas z poloviny připomenout loňské rakouské semifinále. V prvním poločase byli Raiders o třídu lepší ve všech parametrech (to byla ta stejná polovina), na rozdíl od loňského července ale Panteři v druhém poločase náskok nestáhli. Graz v prvním kole vyhrál u nováčka, ve slovinské Ljubljaně a bude chtít Pantery porazit po čtyřech vzájemných těsných porážkách v řadě.

Čtvrtou ligu měly otevřít zápasy tři, ale nakonec to budou jen zápasy dva. Zápas Bucks byl totiž pro nepřipravenost areálu odložen a Dietos s odložením souhlasili. Zbývá tedy nováčkovský křest třineckých Sharks v Teplicích a zápas druhého týmu Mustangs proti Vysočině. Ačkoliv rezerva Mustangs hraje celkem jenom tři domácí zápasy, tak si Gladiators pozvala do Klatov, kde má tým soustředění.

Vedle soutěžních zápasů se o víkendu bude hrát i cvičně. První tým Mustangs se v sobotu poměří s německým týmem Straubig Spiders a druholigoví Titans doma přivítají "jedenáctkového" nováčka Rangers. Původně plánovaný zápas Patriots-Hellboys byl kvůli marodce Budějovic zrušen.