Home  /  Zprávy  /  Preview #16.4

Preview #16.4

(pá) 22. duben 2016, Michal Rosíval

První čtyřka tabulky si to ve čtvrtém kole rozdá mezi sebou, Ostrava a hlavně Příbram se můžou dívat, jak hrají týmy, co letos už aspoň jednou vyhráli...

Z prvního místa se Trnavu doma pokusí sesadit Black Panthers. Ti mají volno v AFL a přinejmenším do doby, než jim dojde, že 20+ zápasů je obtížně zvládnutelných, budou asi i na tyto zápasy nasazovat to nejlepší, viz předchozí domácí zápas s Lions, kdy až na zhruba pět hráčů byli na hřišti ti nejlepší v černém dresu. Proti Bulldogs už mohou nastoupit i později na soupisku dopsaní Jakub Králík, Jan Kabát nebo Pavel Hruzík. Hruzík se na zápase PBP objevil už minulý víkend a dotazy na hraní pojágrovsku odmítal slovy "kluci ne, vždyť už jsem starej, já se jenom dívám", aby už dva dny poté byl na soupisce:-)

První dvě kola opět ukázala, jak klíčovým mužem PBP je Jan Dundáček - v závěru proti Lions v útoku skoro nebylo akce, kde by buď neházel nebo neběžel, v Ostravě jej ve třetí čtvrtině za celkem jasného stavu vystřídal Jiří Chvalina, ale když hodil ze svého druhého passu interception, tak trenéři experimentování nechali a Dundáček se do hry vrátil. A když naposledy chyběl úplně, tak z toho byl debakl 0:51 s Bobcats - přitom ostatní hráči se příliš nelišili od jiných zápasů loňské sezóny... Bulldogs si obecně mohou vybrat, jestli dají přednost bránění jeho nohou nebo jeho rukou a i když by se mohlo zdát, že jistější bude donutit jej spíše házet, tak výkon z minulého týdne proti Steelers byl možná jeho nejlepší házecí představení (možná vloni proti Lions?) vůbec. Trenér John Booker tedy už asi může rovnou přijet ve výstroji a tentokrát ani nečekat, jak se zápas vyvine, protože potřeba jej bude...

Bulldogs našli optimální dvojičku QB-WR. Tyrell West zatím letos naházel 478 yardů, z toho 342 skončilo v rukách JaVontae Henceho. To na jedné straně ukazuje, kdo je jednoznačným prvním lookem quarterbacka, ale také to jistě dává možnosti uvolnění pro ostatní receivery a když už West hodí jiným směrem, tak velmi často rovnou pro touchdown. Souboj Henceho s Ladislavem Jenšíkem bude nepochybně individuálním soubojem víkendu a Jenšík si bude moci vydobýt respekt a uznání, o kterým mluvil v ČAAF.TV #16.2. 

Pick´em? S ohledem na to, že ve hře je tým, který vyhrál 22 z posledních 24 zápasů, je bilance tipů poměrně překvapivá, "pouze" 55:45 pro domácí.

 

Stallions se sice po tomto víkendu na první místo tabulky dostat nemohou, ale i v neděli půjde v Praze o první místo. Lions do první letošní odvety půjdou s jednou významnou absencí v DL, ale v útoku - s ohledem na obrázky posledních týdnů překvapivě - by měli být komplet, tedy včetně QB Matta Silvy a RB Lukáše Růžka, kteří nedohráli zápas Ligy mistrů v Dánsku. Lions s dosavadními výsledky samozřejmě mohou být a také jsou spokojeni, náladu jim kazí jediná věc - absence běhové hry, tím spíše, když mají k dispozici reprezentačního startera Růžka. Oranžovomodří jsou po třech kolech na chvostu runových yardů na zápas (mají průměr 63 yardů, předpoklední tým má dvojnásobek) a větší vyvážení útoku je jejich vytčeným úkolem pro nejbližší zápasy.

Pardubicím nebude chybět až tak zásadní hráč jako domácím, ale za to se budou muset obejít bez dvou starterů obrany, jednoho linebackera a jednoho safety, takže síly budou srovnané. Při otázce na změnu gameplanu v odvetě Stallions reagovali spíše než snahou o zásadní změny spíše tím, že už vědí, co mohou čekat. Velmi volně přeloženo se dá říct "už víme, kdo je Erik Wall". Hlavní otázka na neděli tedy bude znít, jestli znát hlavní hrozby stačí k jejich pokrytí.

Hráči Pick´em Stallions opět nevěří, tři čtvrtiny hrají s domácími.

 

Celkem se o víkendu v Česku odehraje 10 zápasů, což je v tomto smyslu nový rekord. Překonaný o dva zápasy. V sobotu i v neděli se tedy bude hrát hned pět zápasů a jeden z nich i ve Zlíně. Zlínský kraj se tímto jako poslední z našich krajů definitivně dostává na fotbalovou mapu a už v něm nebudou žít lvi, ale Golemové.

Ve druhé lize se poprvé představí loňský vítěz Broze Bowlu, Sígrs doma přivítají Hippos. Druhým zápasem je pak souboj Titans a Patriots v Liberci.
Ve východní skupině 3.Ligy na sebe vzájemně narazí vítězové a poražení z prvního kola - Alligators a Mammoths si zahrají o první místo, Knights a Pitbulls o první výhru. Na západě se pak potkají neporažení Hellboys a rezerva Stallions, zatímco také neporažení Mustangs jedou do Trutnova k Rangers.

Dvě premiéry se odehrají na východě republiky. Golems v už naznačeném prvním zápase vůbec přivítají rezervu Mustangs, o něco severněji v Třinci pak svůj první domácí zápas absolvují Sharks proti Bucks. Sharks ale do zápasu jsou s výhrou 60:6 z Teplic, takže tady o vyjukaného nováčka opravdu nepůjde, ostatně v Pick´em domácím věří 93 procent hráčů.