Home  /  Zprávy  /  Postview #16.7

Postview #16.7

(po) 16. květen 2016, Michal Rosíval

ČLAF

Bobcats zvládli obě "předkola playoffs", po výhře o tři body z minulého týdne, zvítězili tentokrát o pět bodů, 40:35 nad Bulldogs. Je ale třeba říct, že Trnava výsledek dotáhla až v samotném závěru a opticky je tedy trochu stav vyrovnanější, než byly výkony reálné. Bobcats k jejich smůle za každou výhru tvrdě platí, vždy pro výhru musí dát fant v podobě minimálně jednoho startera vyřazeného do konce sezóny. Po pátém kole tedy ze sestavy mohou odepsat Josefa Murgaše a Michala Čunáta, velmi zásadní postavy na obranné straně míče. Murgaš tak opět nemůže absolvovat kompletní sezónu, když střídá zranění s disciplinárními tresty. "Nápad" z preview vyslyšel RB Ondřej Víšek, ve svém nejlepším letošním zápase naběhal 149 yardů a Bobcats jako tým přes 250. Možná zatím nejvyvedenější touchdown sezóny pak převedl Douglas Webster, když se během svého 78yardového runu mihl snad okolo každého z jedenácti obránců Trnavy. Zatímco Příbram se po úvodu 0-2 vydrápala na bilanci 3-2, Trnava její osud napodobuje inverzním způsobem a tabulkou klesá. Zajímavost zápasu: jeden z touchdownů hodil nejlepší rusher ligy Ivan Klementovič. Trnavský RB tak má passovou bilanci 2-2 pro 118 yardů a 1 touchdown. Kdo z vás to má...

Zápas ke zlepšení sebevědomí beze zbytku zužitkovali Stallions. Na Steelers se vyřádili nejvyšší letošní výhrou v rámci ČLAF 64:6 a skórovali skoro ze všeho, z čeho se ve fotbale skórovat dá, chyběl pouze touchdown z punt returnu a field goal. Na ten přitom prostor byl, ale Stallions, stále zjevně poučeni předchozími zápasy, opět volili akci na čtvrtý down (opět neúspěšně). Samozřejmě, že jim to v zápase, ve kterém Shane McDonald hodil pět touchdownů a poprvé v soutěži nehodil interception, nechybělo.

Nižší ligy

Sígrs dle očekávání vyhráli v Liberci 6:33, když u všech pěti brněnských touchdownů byl Filip Ondrášek. Pro dva zaběhl, tři hodil Ivanu Baykalovi, resp. Michalu Rosovi. Sígrs tak jsou po polovině základní části týmem, který v druhé půlce bude vyzývat Patriots v souboji o pořadatelství Silver Bowlu. Zezadu si ale bude muset hlídat samotnou účast v něm a v tomto smyslu budou vyzyvatelem Blades, díky výhře 31:8 nad Hippos. Pražský tým o svém výkonu píše jako o výborném, trenér svůj tým hodnotí jako jasně lepší, jen ten výsledek do tohoto rámce nezapadl, protože stále a pořád zlobil čtytouchdownový Jakub Imr.

V přímém souboji o první místo ve skupině Západ 3.Ligy doma Hellboys smázli zraněními opakovaně zužovaný tým Mustangs a po výhře 22:3 může vzhlížet k dvojsouboji Znojma a Přerova, který by měl určit jejich soupeře v semifinále, protože z prvního místa by nyní Budějovice mohla sesadit jen pekelná smůla. A když už mají peklo v názvu, tak asi i toto riziko mají nějak domluvené...

Pohromu pražských týmů dovršila rezerva Mustangs v Třinci. Sharks jen o osm bodů zaostali za rekordní výhrou Vysočiny a jako lídr tabulky vyhráli 81:0. Pětice pražských týmů si tak o víkendu napříč ligami připsala pět proher a skóre 18:231. Ve druhém zápase 4.Ligy udělali jasný řez mezi horní a spodní částí tabulky Gladiators, v Jihlavě porazili teplické Nordians 45:6, u všech sedmi domácích touchdownů byl Ondřej Pavlas. Okruh adeptů na účast v Iron Bowlu se tak úží na trio Vysočina-Šumperk-Třinec.

Cizina

Nemilosrdné zrcadlo Lionům a Panterům, prvním a druhému týmu tabulky ČLAF, nenastavil americký film Harpuna, ale Wroclaw Panthers a Vienna Vikings. Dva zápasy jako vejce vejci, chce se napsat stejné chyby, stejné známky. Black Panthers v sobotu v rámci AFL prohráli s Vikings 0:49, Lions o den později s Wroclawí 7:48. Lions tedy alespoň čestně skórovali, ale zase měli výhodu zrychleného času v druhém poločase, jinak mohlo být skóre ještě obludnější. Pokud chcete přemýšlet o tom, v čem byli soupeři nejlepších českých týmů lepší, tak ve všem a pokud chcete přemýšlet o tom, jestli to náhodou nebylo o armádě importů, tak ne, nebylo. Rakouský tým hraje zcela bez importů, polský tým pak použil dva, více pravidla IFAF nedovolují. Do reality tedy český klubový fotbal postavili odchovanci Vídně, resp. Wroclawi (nebo Vratislavi, chcete-li), byť ano, pod všemi touchdowny polského týmu byl podepsaný QB Steven White.

Black Panthers inkasovali nejtěžší rakouskou porážku od roku 2012 (tehdy asi ne pouze shodou okolností také doma od Vikings; mezi tyto prohry se vklínila pouze loňská ostudná prohra 0:51 s Bobcats, také doma) a v tabulce AFL klesli na poslední osmé místo. AFL o víkendu zažila poměrně překvapivý výsledek - český trenér Martin Kocián dovedl Graz Giants k výhře nad Raiders v prodloužení. Innsbruck byl přitom předzápasový favorit s kurzem 1.01.

Wroclaw po výhře postoupila do Final Four Ligy mistrů a předzápasové úvahy o tom, co by se stalo, kdyby Lions vyhráli přesně o 17 bodů se ukázali jako skutečně velmi zbytečné. Dalšími účastníky budou Instanbul Rams, Danube Dragons a (na 99 %) Milan Seamen. Miniturnaj se uskuteční 22.-24. července a pořadatelem bude vysoce pravděpodobně právě Wroclaw.

Flag

V zápasech druhého kola Flagové ligy U15 skupiny Západ si první místo v tabulce upevnili Bobcats. Patriots sice museli přijmout první porážku právě od Příbrami, ale i plzeňští žáci udrželi své postavení, které by zaručovalo postup do playoffs.