Home  /  Zprávy  /  Postview #16.8

Postview #16.8

(po) 23. květen 2016, Michal Rosíval

ČLAF

Stallions podruhé ve třech týdnech prohráli zápas v posledních sekundách. Před 14 dny doma s Bobcats prohráli poslední akcí soupeře, tentokrát v Trnavě měli možnost dotáhnout výsledek 49:41 na remízu, ale poslední drive nedotáhli. Během zápasu, opět, dvakrát odevzdali míč soupeři po neúspěšných čtvrtých downech a na konci prvního poločasu se sami vyautovali z red zóny soupeře. Těšit je může snad jen fakt, že zápas zvládli bez turnoveru, ale jinak bylo 582 (!) útočných yardů opět k ničemu. Bulldogs v týdnu hlásili perfektní zdravotní stav, v sobotu ale nejlepší RB ligy Ivan Klementovič zápas sledoval o berlích a letos si už nezahraje. Trenérský staff situaci vyřešil zajímavě, posunutím Borise Bútory na quarterbacka a Tyrella West na receivera vyřešil i problémy s receivery. A aby toho nebylo málo, tak Ja Vontae Hence řadu snapů přebíral jako QB ve wildcat formaci. Výsledek systému "všichni hrají všechno" bylo 270 získaných yardů Hencem a čtyři naházené touchdowny Bútory. Příprava na Trnavu tedy v dalších kolech skutečně nebude snadná.

Podruhé došlo na pražské derby, podruhé vyhráli Lions. A tentokrát z toho nakonec ani nebylo žádné velké drama, domácí vyhráli 26:10. Black Panthers sice otevřeli skóre 50 sekund před poločasem, ale cornerback PBP Daniel Plánka dal Lionům možnost ještě do poločasu dorovnat. Nejprve fauloval Marka Suchého, poté sice úspěšně visel na Jamesi Brooksovi, ale zapoměl ho i bránit a Brooks tak chytil svůj třetí pass v sezóně, potřetí v endzóně. Ve druhém poločase pak tři touchdowny přidal Erik Wall. Ironií je, že Brookse OL postrádající startery Michala Knotka a Jakuba Králíka poměrně slušně uhlídala, nicméně přesto měl zásadní okamžiky - kromě chyceného TD vynutil velmi důležitý fumble v druhém poločase, když si Tomáš Pátek s Brooksem v patách chránil míč jen jednou rukou.

Trošičku pohled na to, kdo co musí a nesmí pro postup do Czech Bowlu (pozn.: všechny scénáře počítají pro zjednodušení s tím, že Steelers prohrají všech deset zápasů a ignorují možnost remíz):
Lions: K postupu jim stačí jakákoliv jedna výhra (čti: jakákoliv výhra nad rámec dvou s Ostravou). Aby se jich červencové finále netýkalo, tak by museli třikrát prohrát a navíc by Bulldogs museli v posledním kole vyhrát nad PBP a Bobcats alespoň jednou ze dvou pokusů porazit PBP. Pokud by k této kombinaci došlo (tzn. finále bez Lions, tak složení Czech Bowlu bude znít Bobcats-Bulldogs).
Black Panthers: Dobrá zpráva je, že to mají ve svých rukách a nohách, protože osm výher je do finále posune. Sedm výher ale už stačit nemusí a šanci na postup dramaticky klesnou, pokud příští týden v sobotu prohrají v Příbrami.
Bobcats: Jsou rovněž strůjci svého osudu - pokud budou do konce základní části jenom vyhrávat, tak postoupí a to dokonce z prvního místa. Podobně jako PBP ale existují scénáře, které Příbram do finále nepustí ani se sedmi výhrami.
Bulldogs: Ti už trošičku pomoci potřebují a to i v případě, že už budou jenom vyhrávat a základní část zakončí s bilancí 7-3. V takovém případě by postoupili vyjma případu, kdyby Bobcats 2× vyhráli nad PBP, (přesně) jednou nad Lions a PBP by dvakrát vyhráli nad Stallions.
Stallions: Dostat se můžou už jen na šest výher a pochopitelně to na velké pískání si není. V případě dotažení na 6 výher (v cestě stojí dvakrát Black Panthers a jednou Bulldogs) ale šanci mají a není to vyloženě sci-fi varianta. Existuje spousta scénářů, kterými se Stallions na druhé místo mohou dostat, mimo jiných všechny varianty, ve kterých Lions udrží neporazitelnost.
Při vynechání zápasů Steelers nyní existuje 512 kombinací zbývajících výsledků. Šest z nich by znamenalo, že Black Panthers, Bobcats, Bulldogs a Stallions budou mít po posledním kole bilanci 5-5. I tyto kombinace vyžadují dokonalost se strany Lions.

Nižší ligy

Lions mají tedy do playoffs velmi blízko, první jisté účastníky má ale 3.Liga. Hellboys si výhrou 7:45 v Trutnově zajistili první místo, resp. nasazení z prvního místa ve skupině Západ. Tečku za zápasem udělal 48yardovým field goalem Kamil Roba. Ze třetího místa skupiny se do playoffs skoro jistě podívají Mustangs, protože jim stačí buď porazit Trutnov, nebo by Warriors museli dvakrát vyhrát, kteří ale nyní dostali nakládačku 55:0 u rezervy Stallions. Za Stallions 2 si zápas střihl i v sobotu v Trnavě absentující Petr Plaček a i zabržděně řádil jako černá ruka.

Ve skupině Východ letos poprvé vznesli Alligators řádnou námitku proti zařazení do 3.Ligy, když v derby deklasovali Pitbulls 0:83 a v druhém poločase i náhradníci během běžícího času nastřádali 42 bodů. Zelená třetina Brna je tak v playoffs, zatím nikoliv nutně z prvního místa. Posledního postupujícího určí dvojzápas hraný na osm čtvrtin mezi Knights a Mammoths, první čtyři se hrají za týden ve Znojmě, další čtyři za dva v Přerově.

Jasný krok ke druhé účasti v Iron Bowlu ve dvou letech udělali výhrou 8:45 v Šumperku Gladiators, pět touchdownových přihrávek hodil Ondřej Pavlas. Definitivní jasno o dvojici pro finále 4.Ligy může být už příští týden. Už druhou výhru mají nováčci ze Zlína, Golems si po Mustangs 2 doma poradili i s Bucks, tentokrát 38:6.

Cizina

Black Panthers se z K.O. z minulého týdne příliš nevzpamatovali, kromě prohry v derby, prohráli i u Vídně s Rangers 49:42, když s týmem necestoval Dundáček. PBP mají postup do čtvrtfinále (postupuje šest z osmi) stále ve svých rukách, ale už není jisté, že budou hrát čtvrtfinále doma. A vzhledem k tomu, že se rakouské čtvrtfinále bude hrát o stejném víkendu jako budou PBP hrát poslední zápas ČLAF v Trnavě (kde může, ale nemusí jít o přímý souboj o postup), tak byl zápas s Rangers, který rozhodl touchdown deset sekund před koncem opravdu velmi zásadní. Rakouský playoffový scénář je ale složitější než český a nejen z důvodu, že se bude hrát ještě více zápasů. Zásadním rozdílem je, že při stejné bilanci tří týmů nerozhodují vzájemné zápasy, ale celkové skóre. Může se tedy napříkad stát, že Ljubljana porazí Dragons i Black Panthers, ale přesto v tabulce skončí až za nimi.
A propos tabulka - Raiders vysoko porazili ve Vídni Vikings a tři týmy (ještě Giants) tak mají bilanci 5-1. Společně s nimi v podstatě jistě postoupí i Rangers a na zbývající čtyři týmy tedy zbývají dvě místa. 

Flag

Po třetím kole Flagové ligy U19 mají účast v playoffs jistou Hellboys. Po víkendové bilanci 4-1 jsou na celkových 13-2 a jsou jasně první. O zbývající tři místa bude ještě boj, hrát se nyní bude každý týden.

Ve Flagové lize U15 se dohrávalo kolo druhé. O neporazitelnost přišli Lions, ve skrze trenérské vazby emotivním zápase s dalším pražským týmem, Wolf Pack.