Home  /  Zprávy  /  Preview #16.9

Preview #16.9

(pá) 27. květen 2016, Michal Rosíval

Bez tří dnů přesně před rokem vyhrála Příbram v Praze nad Black Panthers 51:0. Ne že by PBP zápas vyloženě vypustili, ale odpočíval první QB a nakonec z toho byl blowout, který v dějinách klubu přebije snad jen finálová prohra 74:0 z roku 2010. Mimochodem, v roce 2010 Bobcats nad Black Panthers (tehdy ještě Black Hawks) vyhráli taky a taky ku nule.

Letos se týmy v Příbrami setkají za situace, kdy se Bobcats relativně uzdravují (chybět budou, snad, jen Hamza, Janýr, Murgaš a Čunát) a mají nyní tři výhry v řadě. Na straně druhé, Black Panthers se zdravotně rozpadají - chybí namátkou Štiegler, Večes, Šimánek, Svoboda, nebude hrát ani Augusta. A výsledkově se rozpadají také - před týdnem prohráli odvetu s Lions, v Rakousku prohráli tři zápasy v řadě a v nich dostali celkem 135 bodů. Hoří to tedy v obraně, nevede se útoku, Jan Dundáček je přetěžovaný, náhradní QB Jiří Chvalina roli neunáší psychicky. Co s tím, co kdyby se přihodilo, že by se Dundáček zranil?

Panteři tedy dali hlavy dohromady, řekli si, že slova plynou a voda teče a pro jistotu na soupisku zapsali Luka Zahradku. Nyní, v poločase sezóny, říkají, že jako bezpečnostní jistotu a jako náhradníka za Dundáčka, tzn. pouze pro případ, že by úřadující Hráč roku nemohl hrát (což například znamená, že nemůže dojít na kombinaci Zahrádka jako QB a Dundáček jako WR). Ale kdo ví, se může stát v červenci... Druhý import, RB/S Jason Simpson, na soupisku přidán nebyl a pokud by se tak náhodou stalo později, tak pro finále určitě k dispozici nebude, protože už nemůže stihnout odehrát nutných pět zápasů.

Pick´em mírně upřednostňuje Black Panthers, Příbram za vítěze zápasu tipuje zhruba 40 procent hráčů. To je stejný scénář, jako před posledníma dvěma zápasy Bobcats. V obou byli lehký underdog, oba zápasy vyhráli. Pro oba týmy platí, a asi to není šokující zjištění, že vítězství v zápase jim výrazně pomůže k postupu do Czech Bowlu.

 

Steelers mají zpět svého "franchise" quarterbacka Michala Dudka, ale těžko čekat, že by jenom tohle mohlo zvrátit osud zápasu posledního s prvním. Ve vzájemných historických zápasech vedou Lions 8:2, přičemž výhry Ostravy nejsou ze zlaté éry Ocelářů z konce minulého tisíciletí (historická bilance slučuje dva různé kluby Steelers do jedné statistiky), ale naopak z temného období Lions, tedy z roku 2011.

Pick´em má jasno a chladně a bez soucitu Ostravě nedává žádnou šanci, na Lions nyní sází 96.5 % hráčů. Je to letošní rekord (stejnou důvěru mají Patriots proti Titans tento týden), ani Sharks proti Mustangs 2 nebyli tak mohutně favorizovaní.

 

Po poločasové pauze pokračuje 2.Liga a zatímco výše zmíněný zápas Plzně a Liberce by měl být formalitou, vyrovnanější duel by měli nabídnout Hippos a Blades. Pokud Hippos prohrají, tak můžou zapomenout na účast v Silver Bowlu, pokud prohrají Blades, tak to pro ně není až tak fatální, ale že by si tím svoji pozici nějak vylepšili, tak to opravdu ne.

Třetí liga nabídne zápas odložený z minulého týdne. Knights v neděli od 19:30 přivítají Mammoths a slibují show, jakou Znojmo ještě nevidělo. Z reklamního pohledu půjde o něco mezi zápasem s hudebním vystoupením a hudebním vystoupením se zápasem, ze statistického o doufejme pěknou a letos rekordní návštěvu v rámci základní části soutěže mužů a konečně z herního jde o postup do semifinále. Zadání je snadné - Znojmo a Přerov během dvou víkendů odehrají osm čtvrtin a kdo bude mít v součtu lepší skóre, ten postoupí do semifinále, kde už čekají Hellboys.

V pátém kole 4.Ligy mají Sharks a Gladiators možnost definitivně stvrdit postup do Iron Bowlu. Pokud Třinec vyhraje v Šumperku a Vysočina v Jihlavě porazí Golems, tak bude finále 4.Ligy znít Sharks-Gladiators, nebo Gladiators-Sharks. Třetím víkendovým zápasem čtvrté ligy je pak setkání Mustangs 2 a Nordians.

Black Panthers v rakouské lize zajížději do Vídně k Dragons. Leccos je uvedeno výše, takže snad jen tolik, že Dragons sice už opravdu netvoří silnou rakouskou čtyřku, současně ale nejsou tak jaloví jako v prvním zápase v Praze. Během sezóny totiž vyměnili quarterbacka a přivedli zpět Alexe Gooda, který Danube vedl v dobách, kdy ještě mezi silnou čtyřku patřili. Ani s ním ale minulý týden nedokázali vyhrát v Ljubljaně se Silverhawks a stejně jako PBP mají bilanci 1-5. Prohra by Drakům na 99 % zavřela cestu do playoffs. Stalo by se tak poprvé od roku 2007, ale tehdy postupovaly jen první dva týmy, ne šest jako letos. Pro Black Panthers by prohra ještě tak fatální nebyla, ale stoprocentně platí, že v sobotu i v neděli hrají velmi důležité zápasy.

Flagová liga žáků pokračuje třetím kolem v Pardubicích a půjde v pravdě o mistrovství bývalého Východočeského kraje, protože účastníky turnaje budou Bucks, Stallions a Rangers. K nim se připojí ještě lídr tabulky východní skupiny, Lions.

Flagová liga juniorů pak v neděli zápasy čtvrtého kola odehraje v Trutnově. Rangers přivítají Steelers, Hellboys a Warriors. Hlavně mezi domácími a Karlovými Vary půjde o dva důležité zápasy o postup do semifinále.