Home  /  Zprávy  /  Rozhodne počet chyb, tuší trenér Sígrs Petr Švanda

Rozhodne počet chyb, tuší trenér Sígrs Petr Švanda

(čt) 7. červenec 2016, Radim Kroulík

V sobotu bude znám první vítěz některé ze čtyř lig soutěže mužů. Proti Sígrs nastoupí v Brně Pilsen Patriots. Sígrs po loňské výhře v Bronze Bowlu zažili úspěšný první rok ve druhé lize a jako nováček postoupili z prvního místa do finálového Silver Bowlu. Trenér domácích Sígrs Petr Švanda tuší, že finálový zápas rozhodne počet chyb.

Jaké měli Sígrs před sezónou ambice po vstupu do druhé ligy?
Ambice byly po výhře v loňském Bronze Bowlu samozřejmě vysoké. Chtěli jsme vyhrát i druhou ligu a Silver Bowl. Doufejme, že se nám v sobotu povede tento cíl naplnit. Na druhou stranu musím dodat, že tato sezóna byla pro nás velkou neznámou, jelikož jsme se rozhodli vyzkoušet Objev roku 2015, Filipa Ondráška, na postu quarterbacka. Díky jeho poctivému přístupu, píli a odhodlanosti se tohoto úkolu zhostil více než dobře a posunul tím Sígrs minimálně o level výše.

Je znát rozdíl mezi druhou a třetí ligou?
Mezi druhou a třetí ligou není příliš velký výkonnostní rozdíl. Daleko větší rozdíl, bohužel pro náš klub, je mezi první a druhou ligou.

Jak Sígrs nahlížejí na situaci tří klubů v Brně?
Dle mého názoru jsou v této chvíli tři kluby v Brně příliš. Fotbalu jako takovému to spíše škodí. Až jednou americký fotbal stoupne na popularitě, situace okolo této problematiky se může změnit.

Jaký vidíte přínos zahraničních posil pro český tým z vlastní zkušenosti?
Líbí se mi, že už i druholigové týmy dokáží přivést zahraniční posily. Svědčí to o vzrůstající tendenci tohoto sportu. Mít takového hráče je samozřejmě obrovským přínosem. Nám se povedlo přivést Terryho až na druhou půlku sezóny a mělo to velký psychologický efekt na naše hráče. Najednou jakoby měl každý daleko více sil prát se o další vítězství. Dalším faktorem jsou také zkušenosti, které jsou zahraniční hráči schopni předat mladým a začínajícím hráčům na jejich pozici. A v neposlední řadě je zde jejich přínos na hřišti, který je opravdu znatelný.

Liší se příprava na zápasy základní části s přípravou na Silver Bowl?
Ano, příprava na Silver Bowl je daleko náročnější. Každá chyba bude velmi tvrdě potrestaná a nebude moc prostoru na jejich nápravu. Podléhá tomu tedy i celá příprava. Vše se donekonečna drilluje.

Jak těžké je udržet tým soustředěný?
Každý si uvědomuje důležitost tohoto zápasu. Nikdo nechce prohrát. V této chvíli bych řekl, že je to méně těžké než na jakýkoliv jiný zápas základní části.

Oba finálové týmy vyhrály vzájemný zápas na domácím hřišti, je velká výhoda hrát Silver Bowl doma?
Ano, je to samozřejmě velká výhoda. Mít za zády domácí publikum. Nemuset cestovat přes celou republiku. Hrát na hřišti, které velmi dobře známe. Komentátor nakloněn domácím. To jsou vše faktory, které nám budou pomáhat, a kterých musíme využít ve svůj prospěch.

Co bude v sobotu rozhodovat o zisku poháru?
Jak už to tak ve finálových zápasech bývá, bude rozhodovat počet chyb, jichž se oba týmy dopustí. Počet penalt, počet ztracených fumblů, počet interceptionů a mentálních chyb. To vše bude mít zásadní vliv na průběh zápasu. Doufejme, že Sígrs budou méně chybujícím týmem a trofej pro vítěze Silver Bowlu zůstane v Brně. Jsme připraveni pro to udělat vše.

První vzájemný duel ovládli Patriots 31:13, v odvetě naopak zvítězili Sígrs 54:14. Kdo ovládne Silver Bowl XI? Zápas začíná v 16:00 v areálu Ragby Bystrc.