Home  /  Zprávy  /  Pražské derby čeká juniory i ženy

Pražské derby čeká juniory i ženy

(pá) 14. říjen 2016, Radim Kroulík

Tento víkend nabídne nabitý zápasový program. V První juniorské lize se nám o něco více poodkryje hádanka složení finálové dvojice a v sobotu již můžeme znát jméno prvního účastníka Junior Bowlu. Druhá juniorská liga nabídne poslední kolo základní části, ve kterém stále hrají čtyři týmy o finále. Zatímco pražské derby juniorů bude hrát velkou roli ve scénáři postupů do finále, ženské pražské derby již vliv na soutěž mít nebude. O víkendu také skončí základní část Flagové ligy U15.

1. juniorská liga

Prague Black Panthers - Prague Lions
Důležitý zápas o složení finálové dvojice sehrají pražští rivalové Black Panthers a Lions v Čelákovicích. Black Panthers si mohou zajistit první místo v základní části, Lions si postup stoprocentně zajistit nemohou, ale s případnou výhrou by již byli velmi blízko. Více k postupovým scénářům naleznete v tomto přehledu.

První vzájemný zápas svedly pražské týmy hned v prvním kole v Hostivaři. Na týmech bylo znát, že se jedná o první zápas sezóny a především v útocích byla vidět určitá nerozehranost, ze které pramenily chyby i turnovery. To samé platí i o special teamech, které prakticky stvrdily výhru Black Panthers. Při puntu Lions nedolétl snap k punterovi a míče se zmocnili Black Panthers, kteří donesli míč přibližně tři yardy od endzóny. Vítězný touchdown dal jak jinak než Horáček po zemi. Jindřichovský už jen stačil snížit na konečných 14:7 pro Black Panthers.

Do jisté míry mohou být měřítkem aktuální formy poslední zápasy těchto týmů proti Stallions (Black Panthers zvítězili minulý víkend 13:6, Lions vyhráli na konci září 30:6). Oba týmy disponují kvalitní obranou, která nepouští velké množství bodů. V této kategorii vynikají především Black Panthers, kteří zatím pustili v zápase nejvíce 8 bodů (paradoxně proti Steelers). Lions měli jeden výkyv, když podlehli doma se Stallions 14:31, ale v ostatních zápasech se také drželi bodově nízko.

Oba quarterbaci, Horáček i Jindřichovský, se vyznačují podobným stylem. Jsou to hráči, kteří umí passovat, nejsou limitováni v kapse, ale umí hodit i mimo kapsu, a když přijde správný čas, umí získat yardy nebo touchdowny po zemi. Horáček v sezóně zaznamenal dva passové touchdowny a šest běhových touchdownů, Jindřichovský má na kontě tři passové a dva běhové touchdowny.

Souboj dominantních obran a univerzálních quarterbacků mohou nakonec opět rozhodnout special teamy, případně turnovery a fauly. Pražské derby začíná v 15:00 v areálu Čelákovice. Bude to generálka na Junior Bowl XVI?

Ostrava Steelers - Pardubice Stallions
Pro Ostravu do třetice všeho dobrého. Po dvou kontumacích je cílem číslo jedna složit tým na povinné minimum 16 hráčů. Stallions ale rozhodně nečeká poklidný výlet do Ostravy. Pokud Steelers vyšlou do boje Dvorského se Steelem, bude mít obrana Pardubic plné ruce práce. V posledním odehraném zápase se na pozici quarterbacka v posledním drivu s Black Panthers objevil receiver Steel. Byl z toho touchdown a úspěšné potvrzení za 2 body.

Nejvíce trápily Steelers chyby a slabý výkon ofenzivní lajny, která Dvorskému příliš nepomáhala a často nechávala svého quarterbacka pod velkým tlakem. Poslední zápas odehráli Steelers před více než měsícem, takže lze mimo únavy z malého počtu hráčů čekat i nesehranost. Na druhou stranu Steelers nemají v zápase co ztratit a očekávání nejsou vysoká. Ostravský tým tak může hrát uvolněně.

Naopak Stallions jsou týmem, který musí vyhrát. Prohra by je sice ještě nevyřadila ze hry o Junior Bowl, ale kdo by stál ve finále o tým, který neporazí poslední tým s úzkým kádrem. Pardubice jsou tak v situaci, kdy výhra se bere automaticky, naopak prohra by znamenala nejen konec postupovým nadějím, ale tak trochu i ostudu. To může být pro některé hráče svazující.

Do sestavy Stallions se po dvouzápasovém trestu vrací linebacker Petr Kratochvíl a od začátku bude hrát starting quarterback Matěj Linek, který do zápasu s Black Panthers zasáhl až ve druhé půli. Naopak ze sestavy vypadla opora útoku, running back Jan Dunovský, pro kterého po první akci minulého zápasu sezóna skončila.

První vzájemný zápas vyhráli Stallions 34:8, ale Steelers se museli po většinu zápasu obejít bez quarterbacka Konečného i Steela, kteří se zranili. Nedělní odveta začíná v 15:00 v Porubě.

2. juniorská liga

Liberec Titans - Brno Pitbulls
Liberec má účast ve finále jistou. I tak bude mít o co hrát. Vítězstvím v základní části nevzniká dle propozic ligy automaticky nárok na pořádání finále, a tak budou Titans hrát ve finále pouze v případě výhry nad Pitbulls. Vzhledem k tomu, že mají 4 týmy šanci na druhé místo po základní části, byla by škoda, aby o druhém postupujícím rozhodl zápas, ve kterém by o nic nešlo.


Titans zatím neprohráli a mohou se pyšnit nejproduktivnějším útokem s nejlepší obranou, která pustila nejméně bodů. Pitbulls jsou sice na páté příčce tabulky, ale výhra společně s výhrou Bobcats nad posledními Warriors by je posunula do finále. Pitbulls mohli být ještě v lepší situaci, kdyby se jim v zápase s Mustangs podařilo udržet poločasové vedení 32:13.

Zatímco Titans prochází sezonou suverénně, Pitbulls mají za sebou několik dramatických zápasů. V prvním kole zvítězili nad Bobcats 14:12, s Mustangs prohráli 34:38 a i v prohraném zápase s Blades drželi až do půlky třetí čtvrtiny vedení. Zkušenosti z vyrovnaných zápasů se mohou Pitbulls v klíčovém zápase hodit. Zápas Titans - Pitbulls začíná v sobotu od 14:00 v areálu Dubový vrch.

Karlovy Vary Warriors - Příbram Bobcats
Bobcats momentálně sedí na druhém místě tabulky a pro postup potřebují vyhrát společně s Titans. Warriors letos ještě nevyhráli a nejmenším rozdílem prohráli s Pitbulls o 22 bodů. Zvítězit poprvé v sezóně proti týmu, který bude bojovat o finále, bude velmi náročný úkol.

Bobcats měli pomalý rozjezd do sezóny, ale díky vítězstvím v posledních dvou zápasech nad Blades a Mustangs se dostali do hry o finále. S výjimkou zápasu s Blades, padalo v zápasech Bobcats málo bodů. Výsledky 12:14 s Pitbulls, 20:27 s Titans a 20:13 s Mustangs patří do bodového podprůměru. Zápas v Drahovicích odstartuje v neděli v 15:00.

Ústí nad Labem Blades - Prague Mustangs
Oba týmy potřebují kromě své výhry i malý zázrak v podobě výhry Warriors nad Bobcats. Ústí došlo do posledního kola základní části přesně opačnou cestou než Bobcats. Po dvou výhrách v úvodu sezóny měli Blades výborně našlápnuto k postupu do finále. Po prohrách s Bobcats a Titans přišlo vystřízlivění. Mustangs jsou ve hře i díky heroickému výkonu proti Pitbulls, na druhou stranu je může mrzet prohra 13:20 s Bobcats z minulého týdne. Úvodní kickoff je v Olšinkách naplánován na 14:00.

Ženská liga

Prague Black Cats - Prague Harpies
Prakticky přátelský zápas, ve kterém již půjde “pouze” o městskou rivalitu. Black Cats mají jisté první místo v základní části, Harpies stejně jako loni do finále nepostoupí. První vzájemný zápas skončil výhrou Black Cats o 28 bodů. Pokud se budou obhájkyně titulu šetřit na finále s Amazons, lze předpokládat vyrovnanější zápas. Pro Harpies je to ideální příležitost k první výhře v sezóně a k pozitivnímu zakončení sezóny. Derby začíná v Čelákovicích od 15:00.

Flagová liga U15

Poslední kolo základní části má na programu Flagová liga U15. Jistotu postupu do playoffs mají Bobcats, Lions a Patriots. Bobcats a Lions jsou již v semifinále, ve hře jsou tak stále 3 místa do čtvrtfinálových bojů. Nejblíže k nim mají Bucks, Knights a Warriors. Poslední kolo základní části se odehraje v Pardubicích, Praze a u Znojma.