Home  /  Zprávy  /  Stallions nebo Lions? Poslední kolo určí druhého finalistu Junior Bowlu

Stallions nebo Lions? Poslední kolo určí druhého finalistu Junior Bowlu

(pá) 21. říjen 2016, Radim Kroulík

První juniorská liga si nechala odkrytí finálové dvojice až na poslední kolo základní části. V Čelákovicích a Ostravě se rozhodne o druhém finalistovi, který vyzve Black Panthers v Junior Bowlu. V případě postupu Stallions budou Čelákovice hostit Junior Bowl i ženský Rose Bowl.

1. juniorská liga

Prague Black Panthers - Pardubice Stallions
Prague Black Panthers a Pardubice Stallions vstupují do závěrečného kola základní části s naprosto odlišnou motivací. Jeden tým bude hrát o zachování série výher v základní části v řadě, druhý o postup do Junior Bowlu. Black Panthers mají na kontě pět výher a mohou se již soustředit na finále. Postupová matematika pro Stallions je jednoduchá, výhra je posouvá do finále bez ohledu na výsledek zápasu Steelers - Lions. Pardubice tak mají pro postup do druhého finále za sebou vše ve svých rukou.

První vzájemný duel v Pardubicích vyhráli Black Panthes 13:6. Oba týmy se prezentovaly podobnou hrou. Běhové hry narážely na pevné obrany a k posunu po hřišti se dosahovalo především vzduchem. Přestože výsledek naznačuje, že se útoky příliš neposouvaly, dokázali Horáček i Linek potrápit obrany soupeře. Oba quarterbaci touchdownové drivy dotáhli vždy sami po zemi.


Herní projev odvety určí především priority Black Panthers. Finále mají jisté, trenéři určitě zvažují možnost šetřit opory a dát prostor náhradním hráčům. Na druhou stranu je pro Black Panthers lákavé odehrát základní část bez prohry. Tím by natáhli sérii výher v základní části na 17 zápasů. To, jestli se hráči Black Panthers dokáží plně koncentrovat na zápas, ve kterém jim v podstatě o nic nejde, je další neznámá.

Stallions se podobnými taktikami nemusí zabývat. Výhra a nic než výhra, jinak sezóna končí. Pokud chtějí Stallions pomýšlet na výhru, musí zvýšit produktivitu v útoku. Šest bodů proti Lions i Black Panthers je žalostně málo. Po zranění running backa Dunovského, který si v úvodních dvou zápasech připsal 8 touchdownů, se pardubický útok více spoléhá na passovou hru. V prvním vzájemném duelu fungovala spolupráce Linek - Kalous. Na mladého receivera si obrana Black Panthers určitě dá větší pozor.

Útok Stallions nečeká nic lehkého. Obrana Black Panthers v celé sezóně prokazovala svoji kvalitu. V zápase s Lions jednoznačně dominovala. Lions odehráli 14 útočných drivů, ze kterých 8 skončilo tzv. tři a ven nebo hůř (fumble na konci první čtvrtiny). K tomu si Šlapák připsal interception a touchdown po zblokovaném puntu. Dva touchdowny Lions přišly po chybách special týmů Black Panthers. Před prvním touchdownem zachytil punter Black Panthers snap s kolenem na zemi, před druhým se během puntu provinili Black Panthers personal faulem a následným nesportovním chováním. Lions tak zůstali na míči a navíc se posunuli až do redzóny soupeře. Projít obranou Black Panthers, která v sezóně inkasovala nejvíce 13 bodů, bude pro Stallions velmi náročné.

Zápas o druhé postupové místo do finále začíná netradičně ve 14:30 v Čelákovicích. V případě výhry Stallions se oba týmy potkají na stejném místě i v Junior Bowlu XVI.

Ostrava Steelers - Prague Lions
Steelers zakončí nevydařenou sezónu domácím zápasem s Lions. Ostravský tým nepředvedl proti Stallions špatný výkon a především obrana dlouho držela skóre na dostřel. Rozhýbání útoku přišlo ve čtvrté čtvrtině, kdy quarterback Steel snížil dvěma passovými touchdowny na 12:16. Pokud se útoku Steelers podaří navázat na závěr zápasu se Stallions a obrana zopakuje podobný výkon, nečeká na Lions úplně jednoduchý zápas, jak by se mohlo papírově zdát.

Lions navíc možná budou muset řešit pozici quarterbacka. V závěru zápasu s Black Panthers se zranil Jindřichovský a není jisté, jestli do nedělního zápasu zasáhne. Pro útok Lions by to byla velmi citelná ztráta. Lions se tak musí v první řadě spolehnout na svoji obranu. Ta proti Stallions předvedla velmi dobrý výkon a ani v zápase s Black Panthers si nevedla špatně. Proti Steelers tak musí pomoc svému oslabenému útoku.

Mimo svého zápasu budou Lions bedlivě sledovat i souběžně hraný zápas v Čelákovicích. Výhra Lions proti Steelers a porážka Stallions s Black Panthers by velmi pravděpodobně poslala Lions do finále. Stallions i Lions by měli stejnou bilanci, ale pro Lions budou hrát ve prospěch naházené passové touchdowny, které jsou dalším kritériem při shodné bilanci. Varianta, ve které by Stallions prohráli, ale naházeli 5 passových touchdownů, je pouze v rovině matematické.

I tento zápas bude mít vliv na složení finálové dvojice. Zápas v ostravské Porubě začíná v 15:00.