Home  /  Zprávy  /  Nejvyšší liga opět nabídne semifinálové zápasy

Nejvyšší liga opět nabídne semifinálové zápasy

(so) 28. leden 2017, Radim Kroulík

Česká liga amerického fotbalu mění formát postupu do Czech Bowlu. Po roční pauze se vrací semifinálové duely. Nabízí se otázka, proč loňský rok semifinálové zápasy nenabídl. Pokud se podíváme do historie, tak pouze v letech 1994 a 2008 nebyla v nejvyšší lize bitva nejlepších čtyř týmů o finálovou účast. Díky loňské sezóně můžeme porovnat postupové systémy se semifinálovými zápasy proti postupu přímo ze základní části. Odpověď na to, který systém je lepší, není tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Začněme rozebráním loňského formátu. Šest účastníků nejvyšší ligy odehrálo celkem deset zápasů, dva zápasy proti každému soupeři. Nejlepší dva týmy po základní části postoupily přímo do Czech Bowlu. Absence semifinále nebyla jedinou novinkou. Základní část měla nově deset zápasů, což už je slušná porce (v předcházejícím roce měla základní část nejvyšší ligy osm zápasů.) V patnácti týdnech se hrál každý víkendový den pouze jeden zápas. Základní část tak trvala od 2. dubna do 10. července. Při tomto formátu se jen těžko nachází prostor pro semifinálový víkend. S dřívějším začátkem mají týmy problém především vinou počasí a hrozbou, že je správci hřišť nepustí na trávník. Prodloužení základní části by již výrazně zasahoval do letních prázdnin.

V potaz se ale musí brát další faktory, jako například rozhodčí. Výhodou jednoho zápasu ČLAF denně bylo snazší obsazení rozhodčímí. Jestliže do zápasu nejvyšší ligy mělo nastoupit sedm rozhodčích, mohl by být problém nasadit dalších sedm rozhodčích do druhého ČLAF zápasu a navíc obsadit další zápasy ostatních lig. Bohužel s rostoucím počtem zápasů neroste celkový počet rozhodčích.

Jednoznačnou výhodou přímého postupu je prakticky garance toho, že se do finále dostanou dva nejlepší týmy za celou sezónu. Nemohlo se tak stát, že by tým ze čtvrtého místa postoupil na úkor vítěze základní části (v sezóně 2016 by to znamenalo, že Stallions s bilancí 5-5 postoupili přes Lions s bilancí 10-0). V tomto ohledu to je spravedlivější systém.

Naopak nevýhodou může být menší dramatičnost vývoje sezóny. Pokud by první dva týmy z kraje sezóny odskočily zbytku ligy, ztratila by soutěž náboj. Naštěstí v loňském roce se o složení finálové dvojice rozhodlo až v předposledním víkendu, kdy Black Panthers postoupili v „neoficiálním“ semifinále přes Stallions. O druhé postupové místo se společně s těmito týmy dlouho přetahovali i Bulldogs a Bobcats také drželi šance o postup.

V letošní sezóně se vracíme k systému se semifinálovými zápasy. Termínová listina se zhustí tak, že ve čtyřech víkendech se budou hrát tři zápasy místo tradičních dvou. Hrát se bude i v nevíkendových dnech o státních svátcích 14.4. (pátek), 1.5. (pondělí) a 8.5. (pondělí). Konec základní části bude 25.6. a semifinálové zápasy jsou naplánovany na 8. a 9. července. Týmy tak budou mít poměrně zhuštěný program. Na druhou stranu ani dominance jednoho nebo dvou týmů nezaručí nikomu postup do Czech Bowlu. A týmy, které nezachytí začátek ligy v nejlepší formě, budou mít i na konci sezóny stále o co hrát a probojovat se mezi čtyři nejlepší. V zápase o všechno se pak v semifinále může stát cokoliv.

S nadsázkou lze říct, že jistou míru spravedlivosti nahradí dramatičnost. Ovšem semifinálové zápasy z let 2014 a 2015 nám připomínají, že ne vždy musí jít v playoffs o drama. Všechny zápasy totiž dopadly jednoznačnými výsledky ve prospěch Black Panthers a Bobcats. V sezónách 2003-2015 se hrálo celkem 25 semifinálových zápasů, kdy 23 z nich vyhrál domácí (tzn. výše nasazený) tým. Dvě jediné prohry byly mezi druhým a třetím týmem základní části. Vítěz základní části tedy nikdy semifinálový zápas neprohrál. Z dvanácti semifinálových zápasů vítěze základní části jich deset skončilo vítězstvím favorita o 35 bodů nebo více.

Loňský rok nám ale ukázal, že se soutěž vyrovnává a lze očekávat dramatičtější semifinálové zápasy oproti minulosti. Bude přechod na tento postupový systém úspěšný? Univerzální odpověď před začátkem ligy neexistuje a někdy ani perfektní systém nezaručí dramatické zápletky. Letošní playoffs v NFL budiž tomu důkazem. Jak dopadne naše playoffs, to zjistíme v červenci.