Home  /  Zprávy  /  Posílení Steelers věří v obrat

Posílení Steelers věří v obrat

(pá) 24. březen 2017, Radim Kroulík

Před loňskou sezónou jsme psali, že na Steelers čeká náročná výzva. Tým se po dvouleté pauze ve druhé lize vrátil do nejvyšší ligy. Bez zahraničních posil se vrhli proti nabité konkurenci, kde se to jen hemžilo importy. Aby toho nebylo málo, tak se před sezónou zranil quarterback Michal Dudek. Návrat Adama Synáčka do týmu se tak nesl v podobě, kterou pravděpodobně ani on sám nečekal. V prvním kole proti Trnavě Bulldogs se totiž zkušený running back sám postavil na post quarterbacka.

Průběh zápasů se pro Steelers nesl vždy v podobném duchu. Ostravskému týmu se většinou nepodařilo zachytit začátek a rychle se dostal do ztráty. Následovala většinou lepší druhá polovina. Ta sice mohla být způsobená i povolením koncentrace soupeřů, ale bylo zřejmé, že jakmile soupeři začnou šetřit své největší opory, je Ostrava důstojným soupeřem.

Nejvíce toto potvrzuje domácí zápas Ostravy s Trnavou. Bulldogs stále měli šanci na postup do Czech Bowlu, a tak se rozhodli proti Ostravě šetřit své klíčové hráče Henceho s Westem. Již s Dudkem na quarterbackovi Steelers ukázali, že výhry nerozdávají soupeřům za účast. Tři passové touchdowny Dudka posunuly ostravský tým do vedení 18:0. Hence a West se tak museli postavit do druhého poločasu a dokázali otočit nepříznivé skóre na výsledkých 43:18 pro Bulldogs.

Až do posledního zápasu se zdálo, že se Ostrava prvního vítězství v sezóně nedočká. Poslední šanci měla na hřišti Bobcats, kteří již bez naděje na postup do finále a s rozsáhlou marodkou působili odevzdaným dojmem. Steelers si tak spravili náladu vítězstvím 34:18. O vítězství se postaral čtyřmi touchdowny running back Dominik Dvorský.

Ten byl v únoru na Galavečeru amerického fotbalu a cheerleadingu vyhlášen Objevem roku 2016. Společně s ním byl nominován i spoluhráč z obrany Lukáš Česlík. Uznání se dostalo i hlavnímu trenérovi Steelers, Jiřímu Šimkovičovi staršímu, který byl uveden do Síně slávy ČAAF.

V letošním roce na nás čekají jiní Steelers. Adam Synáček se vrhl na práci manažera a po hlavě se vrhl do příprav na letošní sezónu. Do týmu přivedl posily, které mají zaručit konkurenceschopnost v nejvyšší lize. Útočnou posilou je Luke Wildung, který bude zároveň ofenzivní koordinátor. Jemu bude v útoku pomáhat další posila, receiver Teemu Rantanen. Obranu bude šéfovat z pozice hrajícího trenéra Garreth Griffeth. Lajny vyztuží Poláci Sysak a Nielaba a Dán Nannberg. K tomu z role externího poradce bude pomáhat trenér Dale Heffron, který měl být původně hlavním trenérem, ale ze zdravotních důvodů nemůže působit v Ostravě osobně.

Ztrátou pro Steelers je odchod Václava Tymoče, který sbíral jeden tackle za druhým a v průměru na zápas skončil i před importy. Tymoč bude letos působit v Prague Lions. I tak je to silný arzenál a Steelers neskrývají pro letošní sezónu ambice. Pro ligu jedině dobře. Papírově by neměl být žádný tým pouze do počtu a každý zápas tak bude mít váhu a náboj.

Své ambice mohou Steelers potvrdit hned 2.4., kdy se vrací na hřiště Příbrami.

Více nám k přípravám na sezónu řekne trojice Steelers:

Adam Synáček, manažer Steelers

Jak hodnotíš loňskou sezónu?
Minulá sezóna byla pro tým velkou zatěžkávací zkouškou, a kdybychom se jako tým nerozhodli pro nastavení strategie na delší dobu, tak se obavám, že by se tento rozhovor neuskutečnil. Sezóna prakticky byla odsouzena k neúspěchu uz v počátku, díky nízkému ekonomickému kapitálu klubu a dále pak zraněním starting quarterbacka 2 týdny před prvním ligovým zápasem. Co bych však vyzdvihl je výhra v posledním loňském ligovém zápase, což se da posoudit jako určení strategie do let budoucích.

Jak náročné to bylo loni psychicky?
Velice! Absence starting quarterbacka, rozdílových hráčů v lize, kde se bez nich obejít nedá. Frustrující byl jako příklad zapas s Trnavou, který jsme hráli doma a po půli jsme vedli tuším o 18 bodů. Důvod? Nenasadili importy. Druhá půlka? Totální blowout díky několika touchdownům od importů. Toto nas jako tým velice trápilo.

Popište posily pro letošní sezónu?
Dle mého jsme si vybrali dle nastoleného konceptu velice dobře! V jednom jsme pořídili hráče, trenéry, mentalisty a také skvělé lidi, kteří pro tým dýchají a vytvářejí vítěznou atmosféru, která teď v týmu panuje a snad ji předvedeme i v sezóně, že tento krok byl tím správným.

Jak hodnotíte systém se semifinálovými zápasy?
Za mě dobře! Jelikož playoffs je jiná soutěž a řada proměnných (zranění, aktuální forma, práce s motivaci) dokáže to, že týmy, které jdou ze třetí nebo čtvrté pozice mají šanci být tím černým koněm a vyhrát.

Jaké jsou cíle pro letošní sezónu?
Máme svůj plán a můj osobní cíl si nechám pro sebe. Ambice je být černým koněm a dostat se co nejdále, ale už teď připouštím, že neúčast v playoffs by bylo zklamáním.

Dominik Dvorský, running back

Jak náročné to bylo loni psychicky?
Co se týče mě, tak pro mě to psychicky náročné nebylo, bral jsem to tak, že bohužel nejsme dostatečně připraveni na to konkurovat týmům v první lize. S každou prohrou byla nálada v týmu horší a horší, na nováčcích bylo vidět, že je to nebaví, spousta po sezóně odešla, proto respekt těm, kteří v týmu po nevydařené sezóně setrvali. I když jsme byli minulou sezónu za “otloukánky“, řekl bych, že jsme se tím fotbalem dokázali bavit a něco to celému týmu dalo – ponaučení, že v sezóně 2017 to tak již nebude.

Jaký je největší rozdíl mezi týmem 2016 a 2017?
Když pominu zahraniční posily, tak je to týmový duch, který v minulých sezónách dost chyběl. Kluci se na trénincích navzájem povzbuzují, hecují se k lepším výsledkům a celkově je celá organizace na mnohem vyšší úrovni. Chod týmu nemají na starost už pouze dva lidi, ale ujali se toho další, schopní lidé, kteří představili program pro sezónu 2017, který všechny ihned zaujal a tak nastartovali dá se říct úplně nový tým s touhou po vítězství.

Co přinesly zahraniční posily z pohledu útoku?
Především zkušenosti a mentalitu, která je potřeba k tomu aby každý dělal to co má. Trenér Wildung přinesl do útoku rovnováhu a snaží se nás učit různé herní situace, jak se vypořádat s tlakem apod. Na ofenzivní lajnu nám přibyl Jimmi Nannberg, který svoji práci zvládá na 100% a já jako running back nemám strach za ním běhat. Dále tady máme skvělého receivera Teemu Rantanen, který učí ostatní receivery dokonalosti. A z mojí strany, především obrovskou motivaci, jelikož vidím hráče, kteří makají, jsou o 5 levelů výše a mohu se od nich učit.

Můžeme očekávat úplně jiné Steelers?
Rozhodně ano! 

Co si tým odnesl pozitivního z loňské sezóny?
Možná, že bylo potřeba být v pozici úplného outsidera, který vyhrál pouze jeden zápas. Mnoho lidí to nakoplo, chtěli začít něco dělat, aby to další sezónu nevypadalo stejně. Nic pozitivního na bilanci 1-9 nevidím, snad jen to, že znovu už prohrávat nechceme a chceme ukázat, že i s námi se letos musí počítat.

Berete letošní sezónu jako možnost dokázat ostatním soupeřům, že se s Ostravou musí letos počítat?
Na 100%, už se nemůžeme dočkat, až to zase všechno vypukne. Jsme dostatečně připraveni na to konkurovat ostatním týmům první ligy. Minulou sezónu jsem poznal, jaké to je dostat tvrdý hit od člověka, co hraje fotbal, dejme tomu od svých 6-7 let a je v něm opravdu dobrý. Je to úplně něco jiného, než se potkat na hřišti s někým, kdo je na tom fyzicky stejně jako já. Všechno to jsou zkušenosti, které jsme sbírali a letos je proměníme v úspěch.

Jaký je cíl pro letošní sezónu?
Chceme se dostat minimálně do TOP3, jinak pro nás sezóna nebude úspěšná. Ten potenciál pro to tady je.

Co pro tebe znamená ocenění Objev roku 2016?
Je to pro mě první meta k tomu, abych se jednou viděl v nominaci na Hráče roku, úplný strop je tu cenu vyhrát. Nakoplo mě to, jsem rád, že jsem na hřišti vidět, užívám si to, motivuje mě to makat dál. Děkuji všem, co pro mě hlasovali, neskutečně si toho vážím.

 Martin Wasserbauer, defenzivní lajnmen

Jak náročné to bylo loni psychicky?
Loňská sezóna byla jedna z nejnáročnějších a nejhorších od vzniku nových Steelers. Psychicky jsme byli na dně. V první lize a spodek tabulky bez vyhlídek lepších výsledků. Tento tým potřeboval vzpruhu. A tu rozjel Adam Synáček svou urputnou pílí a okamžitě rozjel plán ve kterém figurovaly posily. Všechno se mu povedlo. Tím se zvedly tréninky, respekt ke koučům a chuť pracovat v tomto týmu.

Co přinesly zahraniční posily z pohledu obrany?
Posily ukázaly a odstranily naše nedostatky, na kterých jsme společně zapracovali. Rychlost, fyzička, strategie. Hodně nám pomohli k úplné obměně týmu. Chlapi jsou opět hladoví po fotbale. Bojují o své pozice na hřišti. Jsme víc utužení a kolektivní, což nám velmi chybělo. Trenér Griffeth si vzal obranu do parády a zavedl věci, o kterých jsme předtím neměli ani tucha.

Co si tým odnesl pozitivního z loňské sezóny?
Pozitiva? Loňská sezóna byl obrovský neúspěch, a proto jsme se poučili z chyb. Více jsme se semkli a neskutečně zabrali. Tým přes zimu dřel jako nikdy. 

Můžeme očekávat úplně jiné Steelers? 
Ostrava letos bude pro soupeře české ligy určitě nelehký oříšek. Musí počítat s tím, že Ostrava Steelers je zcela jiný tým než doposud. 

Jaký je cíl pro letošní sezónu?
A cíl? Ten je všem jasný - playoffs. Máme letos super tým a strašně se těším.