Home  /  Zprávy  /  Stallions se opět pasují do role černého koně ligy

Stallions se opět pasují do role černého koně ligy

(út) 28. březen 2017, Radim Kroulík

Pardubice Stallions se v loňské sezóně vrátili do nejvyšší ligy po roční odbočce ve 2.Lize. K vítězství v Silver Bowlu výrazně pomohl i zahraniční posila Scott Doherty. Po návratu do ČLAF se Stallions vydali cestou ještě mohutnějšího posilování. Dohertyho nahradil Kanaďan McDonald, do obrany přišli linebacker Ellison a defenzivní end Brown.


Stallions se chtěli vyhnout opakování sezóny 2014, ve které dostávali v nejvyšší lize jeden výprask za druhým. Po úvodní prohře s Lions přišlo první potvrzení vyšších ambic. Stallions ve druhém kole Příbrami porazili Bobcats. Následně se Stallions pokusili potrápit suverény základní části, Prague Lions, ale vydařenou první čtvrtinu, ve které Stallions dvakrát vedli, se nepodařilo dotáhnout do konce.

V průběhu sezóny přivedli Stallions running backa Lindleyho, který měl pomoc s produktivitou útoku. Stallions sice získávali spoustu yardů, ale posun po hřišti často nebyl odměněn v body. 

Nejvtrdší ránu sezóny inkasoval pardubický tým v domácí odvetě s Bobcats. Jan Wajtr poslal 55 vteřin před koncem zápasu Pardubice do vedení a zdálo se, že i druhý zápas s Příbramí dopadne vítězstvím. Nervydrásající závěr vyvrcholil „nastavenou“ akcí, která byla způsobená faulem s vypršením hracího času. Příbramský Webster proběhl až do endzóny a Stallions museli zkousnout nepříjemnou porážku.

Naopak vrcholem sezóny byl první zápas s Black Panthers. Úřadující mistr vyrazil do Pardubic značně vysílen náročným programem. Stallions dokázali pražského soupeře porazit a udrželi si šanci na účast v Czech Bowlu. V posledním zápase sezóny odehráli Stallions neoficiální semifinále na hřišti Black Panthers. Pražský tým si suverénním výkonem pohlídal postup do Czech Bowlu a pro Stallions skončila sezóna těsně před branami Czech Bowlu.

Za své výkony v obraně byl Kendral Ellison odměněn cenou pro nejužitečnějšího hráče obrany nejvyšší ligy. K tomu byl running back Petr Plaček nominován na Hráče roku a receiver David Holub na Objev roku.

Po vydařené sezóně, kdy až do posledního zápasu hráli Stallions o Czech Bowl, čeká na Stallions náročný úkol potvrdit, že jsou v nejvyšší lize konkurenceschopní. Tým nasbíral potřebné zkušenosti z vypjatých zápasů nejvyšší ligy.

Před letošní sezónou se Stallions museli smířit s odchody klíčových hráčů. Útočné dvojice Plaček, Wajtr přestoupila do Black Panthers. K nim se připojil i zkušený ofenzivní lajnmen Vácha. I obrana doznala několika odchodů a Stallions musí dokázat, že mají široký kádr. Ztrátu klíčových hráčů mohou v Pardubicích nahradit juniorskými hráči, kteří na podzim zvítězili v juniorské lize.

Do týmu přišel quarterback Reggie Langford, který v roce 2015 působil v německém Hamburgu Huskies. K němu se do týmu připojil Michael Lindsey, který bude mít za úkol nahradit produktivitu Wajtra s Plačkem.

Stallions mají na programu čtyři zápasy v prvních čtyřech víkendech ligy. V náročném programu přivítají doma již tuto neděli Trnavu. Následovat budou zápasy s Lions, Black Panthers a Steelers. První týdny tak hned napoví, v jaké síle je pardubický tým pro letošní sezónu.

Více nám o přípravách řekne trojice Stallionů:


Petr Košťál, hlavní trenér/defenzivní koordinátor

Jak hodnotíš loňskou sezónu?
Loňskou sezonu hodnotím veskrze kladně. Povedla se nám spousta věcí, zvládli jsme hrát vyrovnané zápasy s českou špičkou, zvládli jsme organizačně i herně zápasy druhého týmu, zvládli jsme, hlavně díky zmiňovanému druhému týmu, i juniorskou soutěž. Samozřejmě vidím i věci co jsme mohli udělat lépe a na těch musíme pracovat.  

Od účasti v Czech Bowlu bylo kousek, co chybělo?
Těžko říct, liga se vyvinula tak, že jsme o finále museli bojovat přímo s Black Panthers,  a to je soupeř, který má mnohem více zkušeností než my. Myslím, že se to v rozhodující bitvě jasně projevilo.

Jak probíhá příprava na sezónu, spokojenost?
Ano i ne. Nemyslím si, že to bylo špatné, ale já vždycky vidím, že by to mohlo být lepší. Naprosto spokojený jsem opravdu jen výjimečně.

Loni nebyla žádná očekávání, může to být letos pro hráče psychicky těžší?
Nemyslím si. Letos se nám shodou mnoha vlivů velmi zúžil kádr. Máme hodně odchodů do jiných týmů a ještě víc hráčů ukončilo nebo přerušilo kariéru. Nemyslím si, že jsme v roli favoritů a hráči to myslím cítí stejně. Naše pozice bude asi podobná jako loni, překvapovat. Což nám šlo vždycky nejlépe.    

Působíš v týmu i jako defenzivní koordinátor, nebudou v obraně chybět Ellison s Brownem?
Určitě, stejně jako další hráči. S tím se ale musíme vyrovnat. Je na ostatních, aby udělali maximum a pokusili se je nahradit.

Popiš posily pro letošní sezónu.
V obou případech se jedná o velmi atletické hráče, kteří nám jsou schopní dodat rychlost. Myslím, že se jim v Pardubicích líbí, a že zapadli dobře do celého týmu. Přinesli s sebou mnoho pozitivní energie, a to je to nejdůležitější. 

Jak hodnotíte systém se semifinálovými zápasy?
Popravdě já nebyl asi největší kritik systému bez finále, ale pro fanoušky bude systém se semifinálovými zápasy určitě zajímavější. 

Jaký je letošní cíl?
Stejný jako loni, hrát vyrovnané zápasy s českou (a slovenskou) špičkou. Tým je po přestavbě a dá se jen velmi těžko odhadovat, jak daleko může dojít.

David Holub, wide receiver

Co přinesly zahraniční posily z pohledu útoku?
Rozhodně rychlost a nové možnosti našeho útoku. Reggie je velice mobilní quarterback, který má přesnou ruku a rychlé nohy. Michael je atletický hráč typu Javonteho Hence, kterého měla minulý rok Trnava. Je schopný hrát více pozic. Soupeři s tím budou muset počítat a připravit se na to. Navíc je to pro mě z pohledu receivera dobrá zkušenost, protože Mike nás mnoho věcí učí. Říká nám, jak správně běhat routy, kde děláme chyby a podobně.  

Jak náročné je sehrávat se každý rok s novými posilami?
Nový import s sebou přinese vždy něco nového, na co si ty jako hráč musíš zvyknout. Většinou to je otázka pár tréninků, než zjistíš, co se po tobě chce a snažíš se to plnit. Je to zábava, moc si to užívám. Kluci jsou skvělí, když ti něco nejde, podpoří tě, nejsou naštvaní, což je alespoň pro mě velmi důležité. Je vidět, že si to sem přijeli užít a bavit se fotbalem. 

Berete letošní sezónu jako možnost dokázat ostatním soupeřům, že loňská sezóna byla, nebyla náhoda?
Je to pro nás určitě výzva. Ostatní týmy hodně posílily a myslím si, že letos bude liga ještě náročnější a vyrovnanější, než tomu bylo minulý rok. Rozhodně nebudeme chtít zůstat pozadu a budeme chtít ukázat, že jsme schopni držet krok s nejlepšími týmy v ČR.

Byl jsi v nominaci na Objev roku 2016, co to pro tebe znamená?
Nominace mě velice překvapila. Sice jsem nevyhrál, ale naznačuje to, že jsem za ty dva roky udělal určitý progres, což mě moc těší a motivuje do další práce. Každopádně fotbal je kolektivní sport a nic bych nedokázal bez pomoci spoluhráčů, trenérů a celé organizace Stallions, za což bych jim chtěl moc poděkovat.

Nemůže být pro tým svazující vysoká očekávání?
Určitě ne. Nebo já to tak alespoň nevnímám. Víme, jak chceme hrát, a co bychom chtěli dokázat. Máme super partu a skvělé fanoušky, kteří nás ženou vpřed. Myslím si, že nás čeká dobrá sezóna. Už se těším, až to všechno konečně začne.

Jaký je letošní cíl?
Mým cílem je dál na sobě pracovat a pomoct týmu vyhrávat zápasy. Cílem našeho týmu je pokusit se navázat na, pro nás velmi úspěšnou, minulou sezónu a zkusit se porvat o účast v Czech Bowlu. Sice nás opustilo mnoho hráčů, ale tým máme rozhodně silný a mělo by se s námi počítat.

Jakub Smutný, defenzivní end

Jaký je největší rozdíl mezi týmem 2016 a 2017?
Myslím, že asi největším rozdílem je odchod mnoha starterů, jak v obraně tak především v útoku, ale věřím, že na všech pozicích máme stejně kvalitní hráče a budeme konkurenceschopní. Další rozdíl je v tom, že v minulé sezóně byl na pozici quarterbacka Shane McDonald, který se držel spíše v kapse a moc neběhal, jelikož byl vyššího vzrůstu. Reggie Langford je přece jenom menší a tím pádem mrštnější i rychlejší a nebojí se rozeběhnout sám. Druhá posila, kterou budeme mít v  týmu pro tuto sezónu bude Michael Lindsey, který hraje receivera a je opravdu těžké ho doběhnout natož složit. Letos tedy budeme mít pouze dvě posily, oproti minulé sezóně, ve které jsme měli čtyři. 

Loni obraně pomáhal Ellison s Brownem, letos jsou obě posily primárně v útoku. Nebude to pro obranu problém?
Myslím, že Eddie s Kendralem obraně předali mnoho zkušeností, které na hřišti budou určitě vidět, takže věřím, že budeme schopni zastavovat jak hru po zemi tak i vzduchem, ale samozřejmě je bude těžké nahradit. 

Co pro tebe znamenala účast v reprezentaci? Jaké zkušenosti jsi tam získal?
Účast v reprezentaci pro mě znamenala obrovský osobní úspěch a cením si toho o to víc, když jsem byl nominovaný už ve 20ti letech. Také jsem se podíval poprvé v životě do Anglie a poprvé hrál na velkém stadionu, což ale beru jako takový bonus. Zkušeností jsem získal hodně, jak od hráčů tak i od trenérů a naučil jsem se nové techniky a nové drilly, které jsme ve Stallions netrénovali. 

Se svým bratrem nastupuješ na defenzivní lajně. Jaké to je? 
Na lajně to nijak neprožívám, prostě ho beru jako spoluhráče. Na tréninku se mu snažím co nejvíc pomáhat a poradit, ale o zápase se s tím nějak nezabývám. Jsem ale samozřejmě rád, že hrajeme spolu na stejné pozici, a že se můžeme navzájem hecovat, kdo je lepší.

Nemůže být pro tým svazující vysoká očekávání?
I když jsme minulou sezónu byli jeden zápas od účasti v Czech Bowlu, rozhodně si nemůžeme myslet, že bude jednoduché mít stejnou příležitost i tuto sezónu. Liga bude nesmírně těžká a proto musíme jít zápas od zápasu a neusnout na vavřínech.

Jaký je letošní cíl?
Pro letošní sezónu je určitě největším cílem pro tým účast a výhra v Czech Bowlu, ke kterému jsme byli minulou sezónu opravdu blízko. Pro letošní sezónu bych se chtěl  stát nejužitečnějším hráčem obrany Stallions a také bych chtěl být alespoň mezi 5ti nejvíce tacklujícími hráči v celé lize (nejlépe prvním) a mít nejvíce sacků. Chci hrát co nejvíce pro tým, to znamená, že udělám maximum proto, abychom se dostali a vyhráli Czech Bowl, ale samozřejmě to není o jednom hráči, ale o celém týmu.