Home  /  Zprávy  /  Flagové ME je za dveřmi. Budeme získávat zkušenosti, věří šéf flagu Rom

Flagové ME je za dveřmi. Budeme získávat zkušenosti, věří šéf flagu Rom

(út) 5. září 2017, Radim Kroulík

Dnes odlétá český mužský i ženský flagový tým na Mistrovství Evropy do španělského Madridu, kde budou oba týmy od čtvrtka do neděle bojovat o výsledek. Jak nám přiblíží v rozhovoru Bohuslav Rom, koordinátor rozvoje flag fotbalu a trenér národního týmu, cesta do Španělska není pouhý výkřik do tmy rozvoje flag fotbalu. Právě pod jeho vedením má flag fotbal dostat řád a dlouhodobou koncepci.

Popiš přípravu reprezentačních týmů, které nás budou ve Španělsku reprezentovat.
Příprava ženského týmu začala už minulý rok, kdy proběhl tryout v Praze a v Brně. Po nich následovala řada jednodenních tréninkových kempů. Příprava žen vyvrcholila letošní účastí ve Flagové lize U19, kde se holky sehrávaly a trenéři si utvářeli představu o konečném výběru patnácti jmen. O minulém víkendu proběhlo závěrečné třídenní soustředění, kde se tým připravoval už na konkrétní soupeře, kteří je v Madridu čekají.

Muži začali přípravu na ME začátkem letošního roku. Po pražském a brněnském tryoutu, trenéři vybrali 25 hráčů, kteří se od ledna i přes tacklové soutěže několikrát měsíčně scházeli na jednodenní kempy. O tomto víkendu proběhl závěrečný třídenní kemp v Praze, kterého se už účastnil pouze finální výběr dvanácti hráčů. Bohužel jsme během sezóny ztratili několik opor z řad elitních tacklových hráčů, kteří museli být nahrazeni méně zkušenými, ale věřím že přesto velmi kvalitními hráči. 

Jaká je konkurence na flagovém Mistrovství Evropy?
Konkurence je samozřejmě obrovská. Většina týmů, se kterými se v Madridu potkáme, mají dlouhodobé flagové programy a připravují se na mezinárodní turnaje řadu let. Zásadní rozdíl je také ve složení týmů, které jsou většinou tvořeny z flagových specialistů, kteří tackle fotbal vůbec nehrají a věnují se pouze flagu.

Jaké jsou ambice českých výběrů?
Ty nejlepší týmy jsou bohužel zatím před námi, proto naším hlavním cílem bude získávání zkušeností. Snažíme se nastartovat nový dlouhodobý koncept flag fotbalu a věříme, že poměření sil s těmi nejlepšími týmy Evropy pro nás bude přínosem. Velkým příslibem do budoucna je i to, že díky skvěle nastartovaným flagovým ligám U15 a U19 jde flag fotbal u nás rok od roku nahoru. Důkazem je tomu i to, že se ve výběru národního týmu objevilo hned několik hráčů, kteří začínali před několika lety v U15 nebo třeba to, že se hned 2 hráči na loňském ME U15 v Srbsku dostali do ALL STAR týmu celého turnaje.

Jedním z nových projektů ČAAF je dostat flag do škol. Popiš tento projekt, a co si od něj slibuješ.
Hlavním cílem projektu je oslovit co nejvíce škol, které se zapojí do flagového programu a pomohou nám dostat se do povědomí mládeže už na základních školách. Chceme aby se flag fotbal dostal do osnov pro základní školy a děti se s ním tak mohli běžně setkat o hodinách tělesné výchovy. Pracujeme také na začlenění flag fotbalu mezi skupinu sportů v AŠSK. Snažíme se školám zapůjčit potřebné vybavení a jejich učitelům poskytnout veškerou podporu a nadchnout je pro tuhle skvělou hru a tím i přiblížit americký fotbal. Od září probíhají na vybraných školách ukázkové hodiny v hodinách tělesné výchovy a školení učitelů. Na další pololetí plánujeme uspořádat několik turnajů mezi již zapojenými školami a vytvořit pravidelnou školní ligu. Zatím musím říct, že ze strany ředitelů a učitelů škol je zájem až překvapivý.

České týmy papírově nepatří k papírovým favoritům, ale všichni věříme, že rozvoj flag fotbalu jde pod dohledem Bohuslava Roma správným směrem. Nominace týmů a rozpis zápasů naleznete v našem předešlém článku. Těšit se můžete na videa, vyjádření trenérů a speciální díl ČAAF.TV.