Home  /  Zprávy  /  Lions proti Stallions rozhodli v úvodu

Lions proti Stallions rozhodli v úvodu

(po) 21. květen 2018, Radim Kroulík

Na hřiště do Hostivaře dorazili pardubičtí Stallions vyzbrojeni novým quarterbackem Douglasem Websterem, pro kterého to byl druhý zápas v novém působišti. Po smolné první půlce sezóny ovlivněné zraněními byla výhra pro Stallions prakticky povinností, pokud chtěli uživit naděje na postup do playoffs. Oproti tomu Prague Lions se vezou na vlně pěti vítězství v řadě a doma rozhodně nechtěli zklamat. Vítězství by jim definitivně zajistilo účast v playoffs a pomohlo udržet druhou příčku, zajišťující výhodu domácího hřiště v semifinálovém zápase. Lions věnovali domácí zápas projektům podporujícím prevenci rakoviny a pro tuto příležitost zvolili netradiční variantu celobílých dresů s kontrastními růžovými podkolenkami. Fanoušci Lions byli opět připraveni v plné zbroji, ale zejména fanynky Pardubic se nenechaly zahanbit a hráči obou týmů si tak mohli užívat opravdu bouřlivou podporu po celý zápas.

Od nepodařeného prvního zápasu s Prague Black Panthers se Lions dařilo rozhodovat zápasy prakticky do poločasu. I tentokrát po vyhraném losu vybrali příjem a dařilo se jim od první minuty posouvat po hřišti.  Pražské fanoušky potěšil zejména návrat runningbacka Lukáše Růžka na hřiště po zranění kolene. O tom, že ze svého umění nic nezapomněl, nenechal nikoho na pochybách, když za necelé dvě minuty po výkopu převzal míč a během 37yardového runu ze sebe dokázal setřást čtyři obránce Stallions a otevřít skóre zápasu.  Potvrzení od Jana Farkaše bylo úspěšné a skóre bylo 7:0.

Stallionský útok včele s Websterem se na 3 pokusy nedokázal posunout, a tak musel odkopávat.Lionský útok se ale zejména díky několika dropům také nedokázal posunout po hřišti, proto i Lions si vyzkoušeli punt, což se jim v předchozích zápasech moc nestávalo. Pardubický útok se potom párkrát posunul, ale obrana domácích je dokázala zastavit ještě na vlastní polovině a donutila odkopávat. Oproti zápasům proti Plzni nebo brněnským Alligators se útoku Lions tolik nedařilo vzduchem. Začali tak využívat „hladového“ Lukáše Růžka, na jehož silové běhy potřebovali Stallions vždy minimálně tři až čtyři hráče, aby jej zastavili. Těsně před endzónou, ale quarteback Lions Zach Bartlow opět po čase poslal míč vzduchem a našel Kamila Robu. Potvrzení se nevydařilo a na míč mohli Stallions.

Websterovi se podařilo nádhernou akcí vzduchem dostat hned na první pokus poprvé v zápase na polovinu Lions. Tam se ale nadějný drive zasekl, když jeho přihrávku vystihla obrana domácích a připsala si první interception v zápase. Do útoku šlo lví tažení. Na třetí pokus se dokázal znovu prosadit runningback Lukáš Růžek, který si doběhl pro druhý touchdown v zápase. Během potvrzení se lvům nepodařil snap a připsali tedy opět jen 6 bodů.  První čtvrtina skončila 19:0.

Stallionský útok se zlepšenou hrou posouval na hřišti. Po zemi se jim to nedařilo, ale ve vzduchu byl Američan Webster čím dál více nebezpečný. Dobře rozjetý drive málem skončil katastrofou, když přišel další interception, který obrana domácích donesla až do endzóny. Naštěstí pro hosty se díky personal faulu hra opakovala. Pardubický útok se tím pádem dostal na vzdálenost několika yardů od endzóny, ale ani na jeden ze čtyř pokusů se jim nepodařilo získat body. Známé pravidlo: „Nedáš, Dostaneš!“ Potvrdil hned v zápětí Bartlow, který na tři pokusy přešel celé hřiště, aby 37 yardovým passem našel Marka Suchého a připsal si další touchdown. S výrazným náskokem se Lions rozhodli potvrdit za dva body a secvičenou akci úspěšně zakončil Martin Hamza. Na výsledkové tabuli svítilo po odehrání 15 minut skóre 27:0 a vypadalo to, že se lví smečka rozhodla nešťastné hřebce doslova roztrhat.

Hostující útok, ale nehodlal složit zbraně a střídáním běhové a passové hry se jim podařilo přejít postupně hřiště a nakonec přece jen díky krátkému passu na Jana Beneše získat první body. Potvrzení se sice nepodařilo, ale celému týmu to viditelně pomohlo dodat sebedůvěru a výkony na hřišti se postupně začaly vyrovnávat. Otěže zápasu převzaly obě obrany, které nepouštěly ani jeden z útoků do výraznější šance. Dvě minuty před koncem poločasu nakonec prolomil vyztuženou defenzívu Stallions na pohled úplně stejnou akcí jako předtím opět Marek Suchý. Lions potvrdili za dva body a týmy se pomalu začaly chystat do šaten. Série dobrých passů Webstera a faulů obrany pražanů vedla k druhému pardubickému touchdownu necelou půlminutu před poločasem. Tentokrát Ondřej Ministr prokličkoval s míčem po zemi až za goal line. Hosté se rozhodli také potvrzovat za dva body, ale na rozdíl od lvů se jim to nepodařilo. Do šaten tedy odcházely oba týmy za stavu 35:12. 

Začátek druhého poločasu zahájili útokem Pardubičtí. Ti se sice dokázali dostat na soupeřovu stranu hřiště, ale díky chybám z jejich strany museli couvat zpátky a vše vyústilo v další punt. Útok Lions dokázal pomalu hýbat míčem směrem k endzóně a tentokrát si doběhl pro touchdown quaterback Bartlow, když dlouho hledal některého z volných spoluhráčů, ale nakonec si musel pro body doběhnout sám. Potvrzení mezi tyče bylo tentokrát úspěšné a skóre je 42:12.

Kdo by čekal, že to pardubické Stallions položí, tak byl na omylu. Nejvíce asi samotní Lions. Webster střídal krátké a dlouhé passy a tahle kombinace se zdála být úspěšnou. Nakonec se dostal blízko k endzóně, ale po druhé v zápase se nedokázal ani na čtvrtý pokus prosadit. Míč si Lions prakticky jen „půjčili“ a po rychlém „ tři a ven“ dostali Stallions novou šanci a dokonce začínat rovnou z poloviny hřiště. I když to vypadalo, že se dobře rozjetý útok znova zadrhne, tak nakonec jejich snažení dopadlo na výbornou. Touchdown po běhu Webstera s úspěšným potvrzením a skóre 42:19.

S utíkajícím časem úsilí domácích začalo ochabovat. Lions začali točit na různých postech náhradníky a málem se jim to stalo osudným. Výrazného útlumu v nasazení totiž dokázali Pardubice dokonale využít. Hosté i přes handicap méně hráčů na střídání, začali šlapat do akcí naplno a nechtěli se smířit s „výpraskem“. Pevná obrana najednou nepouštěla lvy do větších šancí a útok Pardubic se i přes pár komplikací dokázal posouvat po hřišti, až z toho byl touchdown, když Webster našel 26yardovým passem Davida Holuba. Potvrzení i tentokrát úspěšné a skóre se ke konci změnilo na 42:26.

Lions se snažili natahovat čas, ale nabuzení Stallions nepustili útok do větší akce a donutili je puntovat. Míč teď patřil rozjetým hřebcům, kteří využili chybu domácí obrany a Jan Beneš si připsal další touchdown. Poslední čtvrtinu tak Lions nezvládli podle svých představ. Prakticky rozhodnutý zápas nechali zkomplikovat a určitě s výsledkem 42:34 i přes vítězství nebudou spokojeni, vzhledem k dominanci jakou předváděli během první půle. 

Pardubice Stallions ukázali, že spolupráce s Websterem na pozici rozehrávače není ještě úplně stoprocentní, ale rozhodně jdou výkony celého mužstva nahoru. Těžko soudit, co to v této fázi soutěže pro tým znamená. Zlepšený druhý poločas si užili zejména fanoušci hostů, kteří mohli vidět hodně bodových akcí. Playoffs je ale pro ně v tuto chvíli pouze na hranici matematických předpokladů. Prague Lions i přes špatný závěr kontrolovali většinu zápasu a společně s Prague Black Panthers poodskočili zbytku Bitters ligy. 

Autor: Nikola Tančincová

Detail zápasu

Prague Lions
42 : 34
Pardubice Stallions Pardubice Stallions
Q1 Q2 Q3 Q4
LIO 19 16 7 0
STA 0 12 0 22
Statistiky

Datum: 19.5.2018 v 14:00
Počasí: Jasno, 22°C
Počet diváků: 468
Rozhodčí: Václav Kriesman (R), Ciaran Kelly (U), Jiří Hovorka (HL), Petr Márai (LJ), Jan Pěnička (BJ)
 

Scoring summary
1.čtvrtina
Prague Lions TD - 7:0 - Lukáš Růžek, 37y run (Jan Farkaš kick); 9:54
Prague Lions TD - 13:0 - Kamil Roba, 31y pass od Zachary Bartlow (kick neúspěšný); 3:00
Prague Lions TD - 19:0 - Lukáš Růžek, 30y run (kick neúspěšný); 1:29
2.čtvrtina
Prague Lions TD - 27:0 - Marek Suchý, 37y pass od Zachary Bartlow (Martin Hamza 2pt pass od Zachary Bartlow); 8:19
Pardubice Stallions TD - 27:6 - Jan Beneš, 2y pass od Douglas Webster (kick neúspěšný); 4:41
Prague Lions TD - 35:6 - Marek Suchý, 25y pass od Zachary Bartlow (Kamil Roba 2pt pass od Zachary Bartlow); 2:13
Pardubice Stallions TD - 35:12 - Ondřej Ministr, 4y run; 0:26
3.čtvrtina
Prague Lions TD - 42:12 - Zachary Bartlow, 7y run (Jan Farkaš kick); 5:11
4.čtvrtina
Pardubice Stallions TD - 42:19 - Douglas Webster, 8y run (Lukáš Petřík kick); 11:16
Pardubice Stallions TD - 42:26 - David Holub, 26y pass od Douglas Webster (Lukáš Petřík kick); 2:40
Pardubice Stallions TD - 42:34 - Jan Beneš, 2y pass od Douglas Webster; 0:14