Home  /  Zprávy  /  Preview #18.14: Semifinále Bitters ligy

Preview #18.14: Semifinále Bitters ligy

(pá) 6. červenec 2018, Radim Kroulík

Playoffs soutěže mužů začne pěkně zostra. Na programu jsou totiž semifinálové zápasy Bitters ligy. Boj o Bitters Czech Bowl vypukne v sobotu v Ostravě a v neděli v Praze. Svá semifinále sehraje také 3.Liga. Chybět bude Wrocław Panthers, kteří nebyli do playoffs připuštěni z důvodu porušení bezdlužnosti. Čtvrté semifinálové místo tak připadlo Dietos.

Bitters liga

Aquaponik Ostrava Steelers - Prague Lions
Souboj rivalů, část třetí. Zápasy těchto týmů nabízí vždy vyrovnanou bitvu o každý yard a o každý bod. Dubnový zápas v Ostravě ovládli Lions. Na první pohled přesvědčivým výsledkem 23:6. V tomto zápase se zranil quarterback Steelers Henri Väänänen. Do té doby byl zápas přetahovanou. Pro Steelers byl tento zápas impulzem k dramatickým změnám v týmu. Steelers se rozhodli angažovat amerického quarterbacka a místo musel uvolnit i Luke Wildung. Tento tah se nakonec vyplatil. Ostravský tým si zajistil druhé místo v základní části, a tak se o ostravské finále porve před vlastními fanoušky.

Druhý vzájemný zápas se odehrál na Žižkově před televizními kamerami ČT sport. A opět to byla urputná bitva. Steelers se podařilo zvítězit, přestože neskórovali jediný touchdown. Ostravskému týmu se podařilo zastavit produktivní útok Lions, který většinou rozhodl zápasy hned v úvodní čtvrtině. Tentokrát se z pražské strany útočná smršť plná bodů nekonala. Obraně Steelers se proti Lions daří. V loňském roce povolila Pražanům 10, 0 a 19 bodů. Jak se podaří zastavit lionský útok tentokrát? To bude jeden z rozhodujících faktorů semifinále.

Další rozhodující faktor? James Brooks. Defenzivní lajnmen v televizním zápase na Žižkově prakticky nehrál. Obrana s Brooksem a obrana bez Brookse, to je velký rozdíl. Lions v televizním zápase pustili pouze tři field goaly, takže vinu z prohry určitě nelze házet na obranu.

Oba týmy musí probudit svou ofenzivní hru. Steelers se budou spoléhat především na quarterbacka Wilkena. Ten téměř každou akci ukazuje, že se dokáže vymotat ze sebevětšího tlaku. Pomoc mu musí receiveři a také Dominik Dvorský. Jeho sezóna zatím neprobíhá podle představ, ale skvělé výkony v playoffs mohou dát zapomenout na základní část. Proti Lions ukázal několik solidních běhů, ale fumble v blízkosti endzóny Lions týmu hodně ublížil.

Lions mají ofenzivní arzenál našlapaný. Bartlow distribuuje své passy především na duo Marek Suchý - Kamil Roba. Suchý mezi receivery ovládl statistiku yardů, když si v 10 zápasech připsal 609 yardů. Jako jediný se tak dostal přes hranici 600 yardů (druhý Kalous 549, třetí Štiegler 535 yardů). Proti Black Panthers nehrál Lukáš Růžek. To by pro Lions byla citelná ztráta. Chybět nebude Luis Fuentes, který byl v zápase s Black Panthers vyloučen pro dvě nesportovní chování. Na tento případ vyloučení se totiž automatická stopka na další zápas nevztahuje a hráč pouze zaplatil pokutu.

Šlágr tohoto víkendu rozhodnou maličkosti. Oba týmy nás už několikrát přesvědčily, že výkonnostně na tom jsou velmi podobně. Rozhodujícím faktorem pak mohou být special týmy nebo fauly. Extra motivaci mají oba. Steelers se chtějí dostat do domácího finále, Lions chtějí odplatu za loňské semifinále.

Zápas Steelers - Lions začíná v sobotu od 15:00 v areálu Mariánské Hory.

Prague Black Panthers - Brno Sígrs

Black Panthers prošli základní částí suverénně. Jedinou větší překážkou byl zápas v Ostravě. Tam pražský tým musel bojovat o vítězství až do samotného závěru. V ostatních zápasech se obhájci titulu rychle ujali komfortního vedení a zbytek zápasu už jen kontrolovali. Dominanci Black Panthers podtrhává skóre po základní části. Útok Black Panthers nasázel 368 bodů (druzí Lions 283) a obdržel pouze 54 bodů (druzí Lions 165). Black Panthers tak v průměru na zápas skórují téměř 37 bodů a obdrží méně než 6. O moc víc není potřeba dodávat. Útok v letošní sezóně oživil running back William Young. V kombinaci s Dundáčkem, Štielgerem a Woleským jde o velmi produktivní kombinaci. Ofenzivní lajna má na vysoké produktivitě také velmi vysoký podíl. V obraně je také vše při starém. Black Panthers ovládli všechny týmové defenzivní statistiky.

Sígrs mají za sebou velmi divokou premiérovou sezónu. V prvním zápase sezóny podlehli Alligators poslední akcí zápasu, když soupeř dokázal zblokovat field goal Sígrs a donést ho až pro vítězný touchdown. Následně se zranil quarterback Ondrášek. Jeho post dlouho držel Michael Lindsey. Rychlý receiver dokázal i jako quarterback držet postupové šance Sígrs. V průběhu sezóny přišel do týmu Väänänen, jenže i v jeho druhém angažmá se mu zranění nevyhlo. A tak se Lindsey opět vrátil na pozici quarterbacka. V klíčovém zápase proti Alligators předvedli Sígrs vydařený výkon. Z očekávaného vyrovnaného zápasu a bitvy o zachování postupových šancí nakonec byla jasná záležitost pro Sígrs. Na postupu Sígrs nic nezměnila ani těsná prohra se Stallions.

Nováček ligy se tak představí v playoffs. A čeká ho křest ohněm. Proti Black Panthers je čeká velmi náročný zápas. Trenér Sígrs, Petr Švanda, hned po posledním zápase základní části vyhlašoval, že rozhodně nedají Black Panthers nic zadarmo. V útoku opět bude chtít něco vykouzlit Lindsey. Ten proti Pardubicím nasbíral v posledním zápase 145 yardů a 2 touchdowny po zemi. K tomu ještě 99 yardů a 1 touchdown vzduchem. Na důrazného running backa Daniela Schmieda tentokrát čeká pevnější obranná zeď.

Obrana Sígrs se v posledním vzájemném zápase snažila útok Black Panthers zaskočit a k vidění byly i blitzy obou cornerbacků zároveň. I tak si Black Panthers připsali vítězství 53:7 a budou tak velkými favority i tentokrát. Sígrs budou chtít zakončit vydařenou sezónu kvalitním výkonem. 
Zápas Black Panthers - Sígrs začíná v neděli od 16:00 v Uhelných skladech.

3.Liga

Prague Black Panthers 2 - Šumperk Dietos
Black Panthers čeká semifinálový dvojzápas. Předkapelou semifinálového koncertu Bitters ligy totiž bude zápas s Dietos ve 3.Lize. Black Panthers si došli v základní části pro první místo s bilancí 5-1. Dietos postoupili díky Wrocławi Panthers, která nebyla do playoffs připuštěna z důvodu dluhu. Vzájemný zápas ovládli Black Panthers 2 poměrem 26:0. I tady tak budou favoritem semifinále.

Zápas Black Panthers 2 - Dietos začíná v neděli od 12:00 v Uhelných skladech.

Třinec Sharks - Příbram Bobcats
Zajímavý zápas bude k vidění v Třinci. Tam k semifinálovému zápasu dorazí Bobcats. Příbram dokázala jako jediný tým porazit Black Panthers 2. V základní části ale podlehla právě Sharks, a to těsným rozdílem 14:7. Tento zápas by tak měl nabídnout skvělou podívanou a boj o postup do Bitters Bronze Bowlu. Sharks se hlavně musí vyvarovat zbytečných chyb, kterých se tradičně dopouští. Bobcats spoléhá na zkušené hráče jako Kohut, Rom, Podhradský nebo Janýr. Na postu quarterbacka má ale mladého Tomáše Vokurku. Na sedmnáctiletém quarterbackovi bude velká tíha zodpovědnosti spojená se zápasem playoffs.

Zápas Sharks - Bobcats začíná v neděli od 14:00 na Stadionu Lesní.