Home  /  Zprávy  /  Dundáček posedmé Hráčem roku. Do Síně slávy ČAAF zamířili Hobza a Vrba

Dundáček posedmé Hráčem roku. Do Síně slávy ČAAF zamířili Hobza a Vrba

(pá) 8. únor 2019, Radim Kroulík

Galavečer amerického fotbalu a cheerleadingu, který proběhl v Praze, nabídl poslední ohlédnutí za sezonou 2018. Na slavnostní akci se předávaly individuální trofeje. Nejprestižnější cenu si odnesl posedmé Jan Dundáček. Do Síně slávy ČAAF vstoupili Jan Vrba a Filip Hobza.

V kategoriích Hráč roku, Defensive a Offensive MVP Bitters ligy mohlo hlasovat až 42 lidí (zástupci klubů Bitters ligy a 2.Ligy, trenéři reprezentace, členové Rady, rozhodčí a zástupci médií). V kategorii Junior roku pak mohlo hlasovat až 24 osob, u Hráčky roku osob 9. Nové členy Síně slávy ČAAF vybrali současní členi této vybrané společnosti a Rada ČAAF.

Hráč roku

1. Jan Dundáček (Prague Black Panthers), 102 hlasů
Devět ročníků, sedm vítězství. Takovou bilancí se může chlubit Jan Dundáček. Ani v tomto ročníku nešlo o velké překvapení. V hlasování získal celkem 102 hlasů a vyhrál s náskokem 43 bodů. Dundáček dovedl Black Panthers jako quarterback k dalšímu titulu v Bitters lize. Quarterback Black Panthers se mohl opřít o silný běhový útok společně s Youngem a zároveň o velmi silnou obranu. V devíti zápasech základní části si připsal 1244 naházených yardů, k tomu přidal dalších 542 po zemi (třetí největší počet běhových yardů v lize). Dohromady zaznamenal 26 touchdownů. Ve finálovém Bitters Czech Bowlu pak zaznamenal další dva běhové touchdowny.

2. Jan Štiegler (Prague Black Panthers), 59 hlasů

Jan Dundáček často hledal svými přihrávkami Jana Štieglera. I díky tomu se tento zkušený receiver dostal na druhé místo této ankety. V deseti zápasech si připsal 37 catchů (třetí v lize), 535 yardů (třetí v lize) a 10 touchdownů (první v lize). Z pohledu statistik Štieglerovi určitě nepomohl fakt, že Black Panthers se v zápasech často rychle ujali velkého vedení a průběh kontrolovali po zemi. V sezoně 2015 skončil Štiegler v této anketě na třetím místě a v sezonách 2012 a 2013 na pátém místě. Na prvních dvou místech tak máme hráče, kteří komentovali letošní Super Bowl na Sport TV.

3. Jakub Smutný (Pardubice Stallions), 41 hlasů

Smutný se v této anketě umístil poprvé a hned na bedně. Defenzivní end Stallions si v 9 zápasech základní části připsal 5,5 sacků (druhý v lize) a 18 tacklů pro ztrátu yardů (první v lize před Brooksem). Svými výkony si řekl o pozici startera v reprezentačním dresu.

4. Karel Augusta (Prague Black Panthers), 26 hlasů

V předchozích ročnících obsadil Augusta 3., 3. a 2. místo. Tentokrát se do TOP3 nedostal. Augusta je srdcem obrany Black Panthers, která nedala soupeři šanci. Za vše hovoří 5,4 obdržených bodů na zápas v základní části. Augustovi k nominaci určitě pomohly i vydařené výkony v reprezentaci, kdy v zápase s Maďarskem byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem českého týmu.

5. Marek Suchý (Prague Lions), 18 hlasů

Pro Suchého to bylo první umístění v TOP5. Passový útok Prague Lions vedl především po ose Zach Bartlow - Marek Suchý. Ten si v základní části připsal 45 catchů (druhý v lize), 609 yardů (první v lize) a 9 touchdownů (druhý v lize).

Hráčka roku

1. Radka Dlabolová (Prague Black Cats), 5 hlasů
Trofej pro vítězky Rose Bowlu zůstal v Brně, a tak se aspoň trofej pro Hráčku roku stěhuje z Brna do Prahy. Loňskou premiérovou anketu vyhrála Lenka Vavrisová. Ta na galavečeru předala cenu své soupeřce ze hřiště. Radka Dlabolová vedla útok Black Cats. Radka Dlabolová dovedla Black Cats do finále, když si v základní části připsala ve čtyřech zápasech hned 8 touchdownů. Devátý přidala ve finále, ale k vítězství to Black Cats nestačilo.

2. Nečasová Alžběta (Brno Amazons), 3 hlasy
Loni druhá, letos také. Čtyři touchdowny v Bitters Rose Bowlu nemohli hlasující nechat bez povšimnutí. Nečasová po celou sezónu patřila k hlavním zbraním útoku Amazons. Brněnky tak i díky Nečasové dosáhly na třetí titul v řadě. Nečasová reprezentovala Českou republiku ve flagovém Mistrovství světa v Panamě.

3. Nikola Vokurková (Příbram Bobcats), 2 hlasy
V loňské TOP3 jsme měli všechny tři hráčky z Bitters ženské ligy. Tentokrát se mezi první trojku dostala i hráčka ze 2. ženské ligy. Příbram Bobcats prošly základní částí bez porážky a radovaly se tak z vítězství v lize. Nikola Vokurková patřila k hlavním cílům passů Venduly Radové. Vokurková byla také spoluhráčkou Nečasové na Mistrovství světa v Panamě.

Offensive MVP Bitters ligy

1. Michael Lindsey (Brno Sígrs), 27 hlasů
Loni skončil druhý, navíc v dresu Pardubic. V sezoně 2018 se přemístil do Brna, kde s nováčky postoupil do semifinále. Kvůli zranění Ondráška musel tento receiver zaskakovat i na postu quarterbacka a svůj tým dovedl až do semifinále. Lindsey vyniká svou hbitostí a s míčem v ruce je vždy velmi nebezpečný. Proto se jako jediný hráč dostal přes hranici 1000 naběhaných yardů. K tomu přidal dalších 487 yardů vzduchem. V deseti zápasech základní části si Lindsey připsal 18 touchdownů.

2. William Young (Prague Black Panthers), 23 hlasů
Black Panthers se rozhodli výrazně odlehčit Dundáčkovi a na yardy po zemi měl tentokrát zahraniční posilu, running backa Williama Younga. Ten si v deseti zápasech základní části připsal 978 yardů a 15 touchdownů (plus 1 zachycený touchdown). K tomu přidal dva touchdowny v Bitters Czech Bowlu a stal se MVP finále.

3. Douglas Webster (Pardubice Stallions), 6 hlasů
Ten už v Česku jednou působil, ale jeho angažmá v Příbrami Bobcats mělo daleko do průlomu v anketě Offensive MVP. Douglas Webster začal sezonu ve Švýcarsku. Do Česka zamířil až když Pardubice hledaly náhradu za zraněného Forciera. V šesti zápasech zaznamenal Webster průměr 295 yardů na zápas (druhý Bartlow měl průměr 194 yardů) a 22 touchdownů.

Lindsey s Youngem se dokázali odtrhnout od zbytku pole a o třetí místo byl velký boj. Dundáček, Wilken a Bartlow byli blízko, ale na třetím místě se umístil quarterback Stallions, Doug Webster.

Defensive MVP Bitters ligy

1. Erik Hulman (Pardubice Stallions), 17 hlasů
Pardubice vystužily obranu linebackerem Erikem Hulmanem. Ten si připsal v sezoně nejvíce tacklů (celkem 88,5). K tomu přidal ještě 1,5 sacků, 4 forced fumbly a 6 fumble recovery. Stallions se díky němu výrazně zlepšili v obranných statistikách oproti předcházejícímu roku, kdy v týmu neměli defenzivní zahraniční posilu. Hulman vítězstvím v této kategorii navázal na Kendrala Elisona, který si výkony v pardubickém dresu vybojoval tuto cenu za sezonu 2016.

2. Tyrone Clark (Brno Sígrs), 16 hlasů
V základní části si připsal pouze o 1,5 tacklu méně než první Hulman. Clark si k tomu připsal 4 sacky, 3 forced fumbly a 4 fumble recovery. Podobně jako Hulman se i Clark neustále dostávali k míči. I díky dominantním výkonům Clarka se Sígrs v nováčkovské sezoně dostali do semifinále Bitters ligy.

3. Matt Vinal (Prague Black Panthers), 8 hlasů
Black Panthers stejně jako Sígrs a Stallions měli svého zástupce v TOP 3 Defensive i Offensive MVP. Jejich výběr posil byl v loňské sezoně vydařený. Hned v prvním televizním zápase proti Lions ukázal Vinal a jeho spoluhráči, že obranu PBP bude těžké překonat. V deseti zápasech obdržela obrana mistra pouze 5,4 bodu na zápas. Obrana PBP vévodila prakticky všem defenzivním statistikám. I díky výkonům Vinala.

Garrett Griffeth a Jakub Smutný byli v těsném závěsu za Vinalem (oba 7 hlasů).

Junior roku

1. Ondřej Mička (Prague Black Panthers), 7 bodů
Linebacker Ondřej Mička vedl obranu juniorů Black Panthers k titulu. Ta předváděla stejně dominantní výkony jako útok. V pěti zápasech základní části inkasovala pouze 21 bodů (4,2 bodu na zápas). V semifinále pak Lions nepustila ani bod a ve finále Hellboys 6 bodů. Mička se ukázal i na reprezentační úrovni. Trenéři mužského týmu ho pozvali jako nadějného talenta do kádru pro Three Nations Cup. Proti Slovensku si Mička připsal 3,5 tacklu (společně s Augustou a Kabátem nejvíce z týmu) a interception.

2. Vít Bezecný (Budweis Hellboys), 5 bodů
Z baseballu přesedlal na fotbal a jako quarterback vedl Hellboys až do finálového Bitters Junior Bowlu. Bezecný byl hlavní důvod, proč se Hellboys dostali tak daleko. Na začátku ligy s Budějovicemi nikdo nepočítal, ale Hellboys dokázali projít základní částí bez prohry. I ve finále dělal hbitý quarterback obraně PBP problémy, ale ani jeho nebojácný výkon nestačil na suverény z Prahy.

3. Martin Mandík (Prague Black Panthers), 4 body
Mandík vynikal v juniorské lize jako receiver i jako kicker. Mandík si v sezoně připsal 11 touchdownů. Soupeře také trápil kickoffy, kdy se dobře mířenými kopy dokázali Black Panthers často zmocnit míče.

Síň slávy ČAAF

Síň slávy ČAAF doplnilli Jan Vrba a Filip Hobza. Jan Vrba hrál za Prague Panthers od roku 1992 do 2012. Získal 12 titulů mistra České republiky, v roce 2009 vyhrál EFAF Cup. Většinu kariéry hrál na pozici receivera, poslední čtyři sezóny odehrál jako running back. Po ukončení hráčské kariéry se věnoval trénování. V národním týmu působil Vrba jako poziční trenér pod Danielem Leškem.

Filip Hobza působí u fotbalu od jeho začátku. V roce 1993 pomáhal Prague Panthers s pořádáním domácích zápasů. Od roku 1998 působí nepřetržitě jako předseda ČAAF. Hobza pomohl dostat tento sport ze skromných začátků až do současné podoby.