Home  /  Zprávy  /  První bitva o Brno. Derby se hraje již v pátek

První bitva o Brno. Derby se hraje již v pátek

(čt) 2. květen 2019, Radim Kroulík

První bitva o Brno v Paddock lize proběhne již v pátek. V netradiční den  se střetnou dva rivalové. Brno Sígrs a Brno Alligators zatím neprožívají start do ligy podle představ. O něco lépe jsou na tom Sígrs, kteří mají bilanci jedné výhry a dvou proher. Alligators po čtyřech zápasech na vítězství stále čekají.

Do derby nejdou týmy v nejlepším rozpoložení. Sígrs prohráli proti Prague Lions 21:55, Alligators nestačili na Vysočinu Gladiators v poměru 7:43. Jak lépe si zvednout sebevědomí než výhrou nad městským rivalem?

„Pro mě derby znamená hodně,” netajil se před zápasem hlavní trenér Sígrs, Petr Švanda. Ten připomněl, že v klubu rivala dříve působil. „Srovnávám svůj první klub s mým dítětem,” dodal Švanda nadneseně. Právě Švanda stál za zrodem Sígrs.

Sígrs budou napravovat vysokou prohru z Prahy. „Kvalita Lions byla na mnohem vyšší úrovni, než co jsme viděli v předcházejících zápasech,” vysvětloval útočný výpadek Igor Mašlanka. Právě na něj se velmi často spoléhá svými passy quarterback Wesley Geisler. Spolupráce Geislera s Mašlankou už letos vedla k 6 touchdownům. Mašlanka věří, že tým hodí prohru s Lions za hlavu. „Musíme zapomenout na to, jak jsme hráli v Praze. Zase budeme makat na sto procent od začátku a nevypustit první poločas,” dodal Mašlanka.  

Sígrs zatím tápou hlavně v obraně. V dosavadních zápasech obdrželi 55, 50 a 47 bodů. V zápase s Alligators bude mít obrana šanci si zvednout sebevědomí. Poslední zápas se útoku Alligators vůbec nevydařil.

 Alligators neskládají zbraně

Alligators zatím neprožívají vydařenou sezonu. Čtyři zápasy, čtyři prohry. V týmu byste paniku nebo špatnou náladu nenašli. „Naopak po zápase s Lions, kdy jsme hráli dobře, to byl impuls k dalšímu fungování,” drží hlavu nahoře Zbyněk Zelinka, manažer Alligators. Po nadějném výkonu s Lions přišel výkonnostní krok zpět, kdy Alligators vůbec nestačili v televizním zápase na Gladiators. Že by nervozita z kamer svazovala brněnskému týmu ruce? „Roli to hrát mohlo,” uznal Zelinka. „Sešlo se to tak, že všichni hráli špatně,” uzavřel.

Proti Gladiators se vůbec neprosadila běhová hra Alligators, která si připsala -3 yardy. Opora brněnských, David Kilian, se proti soupeři vůbec neprosadila. V čem viděl Kilian hlavní příčiny útočného výpadku? „Agresivní obrana Vysočiny. Máme dost nováčků na ofenzivní lajně a těm chybí zkušenosti. Gladiators na ně vyvinuli velký tlak,” vysvětlil Kilian. Ten si je vědom toho, že Sígrs viděli efektivní obranu Gladiators. Alligators se tak musí připravit na podobnou taktiku i od brněnského rivala. „Snažíme se na to připravit,” potvrdil running back Alligators.

Podaří se Alligators vylovit první vítězství v sezoně právě proti městskému rivalovi? Sígrs mají v hlavách ještě další cíl. Vítězství by je udrželo ve hře o postup do semifinále. Prohra s Alligators by je totiž téměř jistě vyřadila ze hry ve skupině, kde dominují Gladiators a jsou zde i silní Ostrava Steelers. Brněnské derby začíná v pátek od 17:00 na ragbyovém hřišti v Bystrci.