Home  /  Zprávy  /  Krok od Czech Bowlu. Kdo přejde přes semifinále v Paddock lize?

Krok od Czech Bowlu. Kdo přejde přes semifinále v Paddock lize?

(čt) 4. červenec 2019, Radim Kroulík

Základní část soutěže mužů je minulostí. První víkend play off jsou na programu semifinálové zápasy Paddock ligy. Kdo se probojuje do zápasu o mistrovský titul, který se odehraje 20. července v Ostravě? Paddock liga se také vrací na televizní obrazovky. Semifinále z Hostivaře bude v přímém přenosu vysílat ČT sport. V sobotu budeme znát také vítěze 4.Ligy, kdy v Karlových Varech změří domácí síly s Budweis Hellboys.

Paddock liga

Prague Lions - Vysočina Gladiators
Bude to svátek. A to nejen státní, ale i fotbalový. V pátek se na stadionu v Hostivaři představí v prvním semifinále Prague Lions s Vysočinou Gladiators. Favorit zápasu je jasný. Lions ovládli základní část s bilancí 9-1 a navíc ve vzájemném zápase jasně dominovali. „Byl to možná náš nejlepší zápas sezony,” potvrdil hlavní trenér Lions, Zach Harrod při vzpomínce na výhru 48:13.

To ale neznamená, že by Lions šli do zápasu lehkovážně. „Musíme hlavně pohlídat Langforda. Omezit ho nejvíc, co to půjde,” upozornil na quarterbacka Gladiators Harrod. Trenér Lions věří, že proti esu z Vysočiny má vlastní silnou zbraň. Defenzivního koordinátora Danieal Dische. „Je to nejlepší trenér obrany, který kdy v Česku byl,” nešetřil Harrod chválou.

Zároveň má lionský tým ve svých řadách celou plejádu ofenzivních zbraní. Quarterback Michael Hayes překonal v základní části rekord v počtu naházených touchdownů. O jeden touchdown překonal výkon Matta Silvy, jenž v Lions působil v roce 2016.

Hayes se ve vzduchu může opřít o kvalitní receivery v čele s Markem Suchým, Jiřím Kohutem nebo Davidem Hlaváčkem. Silnou zbraní je i tight end Archie Stevens. Po zemi pak úřaduje především Filip Ječný. Není tak divu, že útok Lions byl po celou základní část tak produktivní.

Semifinálový zápas by měl nabídnout ofenzivní přestřelku. Gladiators totiž v sezoně nejednou ukázali, že body dávat umí. Langford rád svými passy hledá krajana Purdieho a mladého receivera Davida Calltu. Kromě toho má v backfieldu reprezentačního runningbacka Jana Dunovského.

Dokáže obrana Gladiators držet krok? A bude útok vedený Langfordem produktivnější než v prvním měření sil? Třináct bodů, které dali Gladiators totiž určitě stačit nebude. „Musím přiznat, že nás Lions v tom zápase trochu překvapili úrovní,” uvedl k prohře trenér Gladiators, Ondřej Paulus. „Jestli jsme se poučili, to ukáže až samotný zápas.”

Paulus věří, že větší tlak bude na domácí tým. „Pod tlakem budou Lions, oni jsou favoritem. Buď nám sezona skončí a my si řekneme, že jsme splnili cíl. Nebo se nám povede vyhrát a postaráme se o senzaci. Věřím, že budeme uvolnění.”

Gladiators nenechali přípravu náhodě. „Na zápas s Lions se připravujeme pár týdnu. Máme za sebou mimořádné tréninky. Máme plán a záleží jen na nás, jestli bude proti Lions fungovat,” uzavřel Paulus.

Zápas Lions - Gladiators začíná v 17:00 a sledovat ho můžete v přímém přenosu na ČT sport.

Aquaponik Ostrava Steelers - Pardubice Stallions
V sobotu zjistíme jméno druhého postupujícího do Paddock Czech Bowlu. Do Ostravy zamíří Pardubice Stallions. Steelers mají šanci postoupit potřetí v řadě do finále. Navíc podruhé před domácím publikem. Domácí budou favoritem semifinále, ale soupeře z Pardubic podcenit nehodlají. „Stallions jsou hodně silný tým. Potvrdili to i výhrou nad Lions,” upozornil hrající manažer Steelers, Adam Synáček.

Synáček je jedním z hlavních strůjců obnovy Steelers. Klub, který v roce 1997 slavil v Ostravě titul, se dostal zpět na výsluní teprve nedávno. „Když jsme to před třemi lety dávali dohromady, tak jsem řekl, že do tří let by měl přijít titul. Kluci to vzali za své a tým neskutečně dozrál.”

Steelers se v posledních dvou ročnících dostal až do Czech Bowlu. „Když jsme se dostali do finále poprvé, tak to bylo překvapení. Podruhé už všichni věděli, že s námi musí počítat. Teď je před námi další výzva,” reflektoval plán Synáček.

Na titul v Ostravě ještě nemyslí. „Zajímá nás jen a jen nejbližší zápas,” potvrdil Synáček. „Stallions jsou pro mě černým koněm soutěže. To že porazili Lions je pro nás ještě větším impulzem nic nepodcenit,” dodal k soupeři.

Steelers se tradičně opírají o silnou obranu. Ta hned ve čtyřech zápasech neinkasovala jediný bod. V útoku prošli Steelers menší obměnou. Příchodem quarterbacka Douglase Webstera se výrazně zlepšil passový útok. Nyní se soupeři nemohou soustředit pouze na silný útok po zemi.

V Pardubicích Webstera velmi dobře znají. Loni působil v jejich dresu. O to bude semifinále zajímavější. „Bude to specifické a uvidíme, jak to dopadne,” uvedl k Websterovi v dresu Steelers hlavní trenér Stallions, Petr Košťál. „Kluci ho znají, jsou kamarádi, takže všichni víme, co od Douga můžeme čekat. Ale to jsme věděli i v základní části a víte, jak to dopadlo,” připomněl Košťál prohru 19:42.

Pardubický tým trápí v posledních zápasech obrana. Ta doma s Lions inkasovala 45 bodů, s Gladiators v posledním kole 49. „Máme nějaké zraněné hráče, ale myslím, že je to dané i tím, že ztrácíme na základních věcech. Nejsme schopní hrát základní věci. Na druhou stranu jsme teď hráli s Lions a Gladiators, kteří mají útok hodně silný, takže to byla hodně těžká utkání,” vysvětlil Košťál.

Těžký zápas čeká na Pardubice i nyní. A Steelers nejsou pro Stallions podle Košťála oblíbený soupeř. „Je to soupeř, jehož styl nám prostě nesedí. Hodně těžko se u nich hraje, ale uděláme maximum, abychom byli úspěšní.” Hlavní trenér Stallions ale neskládá zbraně. „Určitě nepojedeme s poraženeckou náladou. Šance na úspěch je vždy, i když víme, že Ostrava je favoritem.”

Stallions v letošní sezoně prožili několik smolných momentů. Hned tři zápasy prohrály o jediný bod. Teď věří, že se parta kolem quarterbacka Raymonda Catapana vzmůže na odpor proti favoritovi. Catapano naházel v sezoně 38 touchdownů. Vyrovnání rekordu Silvy bylo tak trochu zastíněno výkonem Hayese. Pokud Pardubice chtějí přemýšlet na vítězství, musí se jim dařit v útoku vzduchem.

Hlavními cíli přihrávek Catapana jsou Jan Horáček a Radim Kalous. Oba receiveři se jako jediní v Paddock lize dostali v průměru na zápas přes 100 yardů. Teď proti útoku Pardubic bude stát ocelová obrana.

Zápas Steelers - Stallions začíná v sobotu od 15:00.

Paddock Iron Bowl V

První trofej za vítězství v lize si převezme jeden z finalistů 4.Ligy tuto sobotu. Do Iron Bowlu se probojovali Warriors a Hellboys. Favoritem zápasu budou domácí, kteří prošli suverénně základní částí. V šesti zápasech nepoznali pocit porážky a celkové skóre 226:24 podtrhává dominanci Warriors.

Vzájemný zápas na konci května ovládli Warriors 38:0. Quarterback Lukáš Voráček si v zápase připsal tři passové a jeden běhový touchdown. Útočná smršť Warriors se rodila pozvolna. V úvodním poločase dali Warriors dva touchdowny. Rozhodnutí přišlo ve třetím dějství, kdy dalšími dvěma touchdowny odskočili Warriors na 25:0.

Podaří se Hellboys najít recept na silnou obranu Warriors a zaskočí favorita? Paddock Iron Bowl začíná v sobotu od 14:00.