Home  /  Zprávy  /  Češi se utkají se Srbskem. Doma končí základní část

Češi se utkají se Srbskem. Doma končí základní část

(pá) 25. říjen 2019, Radim Kroulík

Poslední říjnový víkend nabídne bohatý fotbalový program. Český národní tým vyrazí k druhému zápasu Mistrovství Evropy do Srbska. Na domácí scéně končí základní části a ve hře je stále postup do finálového zápasu. V Juniorské lize si to o postup rozdají mezi sebou Gladiators a Steelers. V 1. ženské lize je hned několik postupových scénářů a šanci mají Harpies, Sirens i Black Cats.

Mistrovství Evropy

Srbsko - Česko
Český tým odehraje druhý zápas Mistrovství Evropy v Srbsku. Úvodní zápas proti Francií ukázal, že se tým může opřít o velmi kvalitní hru obrany. Útok se proti Francií prosadit i přes dobré pozice nedokázal.

Srbsko čeká proti našemu výběru první zápas v turnaji, a tak je téměř nemožné odhadovat, v jaké bude srbský tým síle. Podobně jako málokdo čekal, že budou Češi tak dlouho hrát vyrovnanou partii s obhájci titulu. „Nemáme o Srbech žádné informace. Musíme se soustředit sami na sebe,” vysvětlil hlavní trenér národního týmu, Sebastian Fandert. „Srbové mají vždy velké hráče a jsou dobře trénovaní,” pokusil se trenér odhadnout soupeře.

Český tým tak čeká v Srbsku velká neznámá. „V útoku musíme chytit rytmus a obranu upravit v průběhu podle soupeře," dodal Fandert. Ten věří, že se útok prosadí více než v prvním zápase, kdy si připsal pouze 132 yardů (z toho 23 vzduchem) a 3 body. „Do zápasu jdeme pozitivně naladěni.”

Soupiska českého týmu doznala jen několika změn. Obranu nově posílí Jan Kabát a Jakub Smutný. V útoku se nově na soupisku dostali Charezinski a Pavlík, kteří nahradili Reinholda a Mašku.

Druhým zápasem skončí úvodní fáze ME. Vítězové čtyř skupin vytvoří společnou skupinu pro příští rok. Podobně vytvoří skupiny také všechny druhé a třetí týmy. O konečném pořadí a vítězi Mistrovství Evropy se rozhodne příští rok.

Juniorská liga

Vysočina Gladiators - Ostrava Steelers
Přímý souboj o postup do Paddock Junior Bowlu s jednoduchým scénářem. Kdo zvítězí, postupuje. V případě výhry Steelers budou mít oba týmy shodnou bilanci 5-1, ale Ostrava by měla lepší vzájemný zápas. Pokud vyhrají Gladiators, budou mít bilanci 6-0 a do finále se probojují bez jediné porážky v základní části.

Gladiators mají momentálně lepší bilanci i skóre. V dosavadních 5 zápasech nastřádali o 28 bodů více a naopak inkasovali o 40 méně. Vzájemný zápas o všechno nakonec ukáže, jaké bylo rozložení sil ve skupině Východ. Dokud se týmy nepředstaví proti sobě, tak víme s jistotou prakticky jedinou věc - nevíme téměř nic. Kdo se bude radovat s postupu do finále?

Zápas Gladiators - Steelers začíná v sobotu od 17:00.

Brno Sígrs - Brno Alligators
Hned v úvodu sezony začalo být jasné, že se brněnské týmy o postup do Paddock Junior Bowlu letos ucházet nebudou. Alligators se svou úzkou soupiskou hrají především o dohrání sezony. Sígrs se nevydařila první polovina sezony. V minulém kole porazili Mammoths 44:20 a zápas předtím si vyšlápli na Outlaws 32:0. Loňský semifinalista ale ví, že tentokrát to na lepší než třetí místo ve skupině stačit nebude. V derby brněnských týmů ale rozhodně nebude nouze o motivaci.

Zápas Sígrs - Alligators začíná v sobotu od 13:00.

Prague Lions - Příbram Bobcats
Lions vlétli do sezony ve velkém stylu a bylo zřejmé, že klíčovým zápasem pro ně bude pražské derby s Black Panthers. To se Lions vůbec nevydařilo a prohra je tak odsoudila k nepostupovým příčkám ve skupině Západ. Postup již před závěrečným kolem základní části mají jistý Black Panthers. Lions ještě musí zabojovat o uhájení druhé pozice. Bobcats totiž mají shodnou bilanci 4-1. Příbram proti Pardubicím ukázala, že bude pro Lions silným soupeřem. Výhra 62:6 určitě dodává Bobcats do posledního zápasu sebevědomí. Obě obrany podávají výborné výkony, ale proti útokům soupeře to budou mít velmi těžké. Lions i Bobcats totiž několikrát ukázali, že mají vysoce produktivní útok.

Zápas Lions - Bobcats začíná v sobotu od 14:00.

Pardubice Stallions - Prague Black Panthers
První vzájemný zápas ovládli Black Panthers 43:0, ale Stallions se museli obejít bez řady hráčů včetně quarterbacka. V odvetě by měl být pardubický tým v lepší zdravotní kondici. Navíc domácím bude hrát do karet i fakt, že Black Panthers již mají postup do Paddock Junior Bowlu jistý. Pražský tým si ale jistě nebude chtít pokazit skvěle rozjetou základní část. V pěti zápasech mají Black Panthers na kontě bilanci 5-0 a skóre 179:19. Black Panthers tak budou favoritem tohoto zápasu, ale také i nadcházejícího finále, ať to již bude proti Gladiators nebo Steelers.

Zápas Stallions - Black Panthers začíná v neděli od 13:00.

Bratislava Outlaws - Přerov Mammoths
Slovenský tým rozjel sezonu výborně, ale od poloviny základní části ztratil dech. Tři prohry v řadě odsunuli Outlaws z předních příček ve skupině Východ. V posledním kole se Outlaws utkají doma s Mammoths. Outlaws, Mammoths a Sígrs mají shodnou bilanci 2-3, a tak je stále ve hře konečné pořadí těchto týmů.

Zápas Outlaws - Mammoths začíná v neděli od 13:00.

Ústí nad Labem Blades - Prague Mustangs
Souboj dvou posledních týmů skupiny Západ. Blades i Mustangs stále čekají na první výhru v sezoně a teď mají poslední šanci.

Zápas Blades - Mustangs začíná v pondělí od 13:00.

1. ženská liga

Prague Harpies - Prague Black Cats
První pražské derby vyhrály Black Cats 56:35. Stejně jako v předešlých sezonách ani tentokrát si obrana Harpies nedokázala pohlídat sestry Dlabolovy. Ty si v zápase připsaly hned 8 touchdownů. První poločas zápasu přinesl vyrovnanou bitvu, kdy do přestávky šly s vedením 21:20 Harpies. Ze zatím jediného vítězství v sezoně se ale nakonec radovaly Black Cats.

Harpies ví, že pokud zvítězí, postup je jejich. V případě výhry na tom nemůže změnit nic ani případná výhra Sirens nad Amazons. Harpies totiž Sirens dvakrát porazily a při shodné bilanci tak má lepší pozici pražský tým.

Postupový scénář pro Black Cats je složitější. Black Cats potřebují, aby se bilance všech tří aspirantů na postup srovnala na 2-4 (výhra Black Cats a Amazons). To by znamenalo, že vzájemné zápasy jsou Black Cats - Harpies 2-0, Harpies - Sirens 2-0 a Sirens - Black Cats 2-0. O postupujícím by tak musel rozhodnout počet passových touchdownů ze vzájemých zápasů. V zápasech těchto tří týmů daly Harpies a Black Cats po jednom passovém touchdownu, Sirens mají passových touchdownů pět. Sirens tento počet již navýšit nemohou, protože hrají s Amazons a touchdowny ze zápasů s týmem s neshodnou bilancí se nepočítají. Black Cats tak musí zvítězit a zároveň skórovat vzduchem.

Zápas Harpies - Black Cats začíná v sobotu od 10:30.

Brno Amazons - Warsaw Sirens
Amazons již mají účast v Paddock Rose Bowlu jistou. S bilancí 5-0 a skóre 227:52 předvedl brněnský tým další dominantní základní část. Sirens mají k postupu do Rose Bowlu blízko. První scénář vede přes vítězství nad Amazons. Pak musí Sirens ještě doufat v prohru Harpies s Black Cats. V případě výhry Black Cats mají Sirens dobrou výchozí pozici i přes vlastní prohru v počtu hozených passových touchdownů.

První měření sil vyhrály Amazons 56:19, když si tři touchdowny připsala Alžběta Nečasová. Jak přistoupí Amazons k poslednímu zápasu základní části s postupem v kapse? Historie nám říká, že se Sirens nemohou spoléhat na to, že by se Amazons šetřily.

Zápas Amazons - Sirens začíná v neděli od 12:00.

Dorostenecká liga

Poslední turnaj základní části se bude konat v Jihlavě. O postupujících do finále je ale již rozhodnuto. O celkové vítězství se utkají Gladiators se Sígrs. Gladiators budou mít šanci vyladit hru na domácím turnaji. Sígrs již mají až do finále volno. Steelers budou mít možnost vylepšit si současnou bilanci 4-5 a Lions se pokusí urvat první vítězství v sezoně.

Flagová liga U15

Nejdelší základní část míří do finiše. Flagová liga U15 začala již na jaře a o víkendu nás čekají poslední turnaje základní části. A to rovnou tři. Poslední turnaje se odehrají v Příbrami a v Kotvrdovicích u Brna. Jistotu postupu do finálového turnaje mají pouze Black Panthers. Ve hře o další tři postupová místa jsou Blades, Alligators, Lions a Patriots.

NFL

Stanice Sport TV odvysílá z 8. kola NFL zápasy New England Patriots - Cleveland Browns a Kansas City Chiefs - Green Bay Packers.