Home  /  Zprávy  /  Chceme být v Paddock lize vyrovnanými soupeři, zní z Přerova

Chceme být v Paddock lize vyrovnanými soupeři, zní z Přerova

(pá) 29. listopad 2019, Radim Kroulík

Rok 2012 byl silný rok pro vznik nových klubů, které stoupaly strmě vzhůru. Gladiators, Sígrs a Mammoths se od roku 2012 drali soutěží mužů vzhůru až do Paddock ligy. Gladiators a Sígrs již za sebou mají semifinálovou účast v Paddock lize, Mammoths se do nejvyšší ligy připojí v roce 2020. „Všichni cítíme, že nás v roce 2020 čeká diametrálně odlišná liga,” uvědomuje si Petr Stejskal, hrající předseda Mammoths.

Intenzivní příprava

Mammoths nechtějí premiérovou účast v Paddock lize podcenit. S intenzivní přípravou začali prakticky hned po výhře v Silver Bowlu. „V Paddock lize nás kromě silnějších a rychlejší soupeřů čekají také dva zápasy navíc a určitě tak bude hrát důležitou roli fyzická připravenost hráčů. Dvakrát týdně společně makáme v gymu. Domluvili jsme se s trenérem Jakubem Přichystalem, který má dostatečné vzdělání na to, aby mohl vést přípravu týmu amerického fotbalu, domluvili si prostory v Ultimate Fitness v Olomouci a na celý podzim se přesunuli tam,” popisuje Stejskal.

Ten si od společné přípravy pod odborným dohledem hodně slibuje. „Do sezóny by měli jít hráči, nejen silnější, rychlejší, ale také flexibilnější tak, abychom co možná nejvíce eliminovali riziko případných zranění, která k fotbalu neodmyslitelně patří.”

Poskládat dohromady společnou týmovou přípravu není jednoduché. „Zaplatit celý podzim se dvěma externími trenéry, pronájem gymu, soustředění pro 40 až 50 lidí není nic jednoduchého, ale naše zkušenosti rostou nejen na hřišti, ale i v kancelářích a na telefonech,” potvrzuje s úsměvem Stejskal. „Hodně se o tom mluví, jak je Paddock liga finančně náročná a my v klubu si to uvědomujeme,” dodává hrající předseda.

Krajský klub

Přerov nepatří se svými necelými 45 tisíci obyvateli mezi největší města. Mammoths podle Stejskala vyhlíží hráče i za hranicemi města. „Klub sídlí v relativně chudším regionu, nicméně jeho poloha zase nabízí dobré možnosti, jak zapojit do týmu hráče z mnoha okolních regionů, takže pokryjeme okresy Prostějov, Olomouc, Zlín, Šumperk a dokonce máme i hráče z okresu Jeseník. Jsme tak spíše klubem krajským, než přerovským.”

Další příležitost vidí Stejskal v podpoře ze strany Olomouckého kraje. „Udělali jsme velký kus práce na tom, abychom pro rok 2020 získali dotaci z Olmouckého kraje a mohli tak pokrýt vyšší nároky spojené s nejvyšší ligou.” V Olomouci klub není, a tak jsou Mammoths společně s Dietos jedinými zástupci amerického fotbalu v tomto kraji.

Úspěch v podobě vítězství ve 2.Lize a postupu do Paddock ligy vzbudil o Mammoths zájem. „Úspěšná sezóna přispěla k tomu, že nám nejen zůstávají sponzoři z let předešlých, kteří přislíbili navýšení svých příspěvku, ale sami se ozývají partneři noví,” přikyvuje Stejskal.

Mamuti v televizi

I díky vyšší podpoře se Mammoths chtějí více postarat o své fanoušky. „V sezóně 2019 jsme se pyšnili velmi dobrou návštěvností domácích zápasů a cítíme to jako závazek i pro sezónu následující, kde může být těžší si diváky udržet,” uvědomuje si Stejskal. „Nedá se očekávat, že budeme soupeře válcovat jako ve druhé lize a divák rád chodí na domácí vítězství. Věříme, že naši diváci jsou diváky, kteří fotbalu rozumí a naopak budou ještě spokojenější, protože uvidí to nejlepší, co lze na českých trávnících vidět.”

Stejskal se svými kolegy berou práci pro fanoušky zodpovědně. „Práce s diváky je pro nás hodně důležitá, protože jsou skutečným dvanáctým hráčem.” Proto pro ně vznikl projekt nazvaný Mamutí okénko. Po jednání s Přerovskou televizí vznikl nový měsíčník, který bude mapovat celou přípravu týmu až do konce března, ukáže i zákulisí přípravy a má za cíl lidem tento krásný sport ještě více přiblížit. Kromě vysílání na přerovské kabelové televizi budou jednotlivé díly ke shlédnutí i na internetovém vysílání.

„Máme za sebou dva díly a musím říct, že splnily očekávání,” dodává Stejskal nadšeně.

Bez importů

Ani po přechodu do Paddock ligy nechtějí v Přerově nic měnit na své filozofii. Tým bude složený výhradně z českých hráčů. „ Vize bez importů je u nás dlouhodobá a není to jen vnímání vedení klubu, ale stejně to cítí i hráči, díky čemuž se nám ještě lépe pracuje,” potvrzuje předseda Mammoths.

V budoucnu si dokáže šéf přerovského týmu představit příchod trenérské posily ze zahraničí. „Do budoucna bychom samozřejmě rádi v týmu přivítali zahraničního hlavního trenéra, který by s klubem, a nejen týmem mužů, byl 8 měsíců v roce a pracoval koncepčně aspoň po dobu 3 let. Postupně se snažíme na tuto vizi našetřit prostředky, zatím však nelze říct, kdy to budeme schopni zrealizovat,” dodal Stejskal k budoucnosti.

Mammoths se snažili přivést do týmu defenzivního koordinátora, ale neúspěšně. „Aby to nevypadalo, že je vše zalito sluncem, máme za sebou i manažerský neúspěch, kdy se nám nepodařilo dotáhnout do konce příchod defenzivního koordinátora a do sezóny tak vstoupíme bez obsazení tohoto postu. Tuto roli převezme hlavní trenér Jiří Láznička,” potvrdil předseda Mammoths.

Na pozici quarterbacka v přerovském dresu určitě neuvidíme zámořskou posilu. Mammoths se budou snažit rozvíjet české quarterbacky jinou cestou. „Ofenzivní koordinátor Radim Dohnal letos nastartoval program kempů pro quarterbacky. Máme za sebou první společný kemp s Golems a připravujeme pokračování,” nastínil Stejkal, který se nebojí tuto cestu nabídnout i ostatním. „ Pohráváme si i s myšlenkou, že by takový kemp byl otevřený i pro quarterbacky ostatních týmů. Stejně bychom také do budoucna rádi i finančně podpořili obdobný projekt na úrovni asociační, který by vychovával quarterbacky pro reprezentaci,” uzavřel.

Hlavně se udržet

Nováček ligy bude mít při premiérové účasti plné ruce práce. Odhodlání rozhodně nechybí. „Jednoznačným cílem je udržet se v Paddock lize i pro rok 2021,” potvrzuje Stejskal. „Kvalitní přípravou chceme být vyrovnanými soupeři, učit se velký fotbal a porvat se o nějaké to vítězství,” dodává.

Mammoths se do premiérové účasti v Paddock lize vrhají po hlavě. Podobné nadšení jsme v poslední době mohli vidět například u Gladiators, kteří se hned v úvodní sezoně ukázali ve výborném světle a dokráčeli až do semifinále. Cesty Mammoths a Gladiators vedou jiným směrem, chuť prosadit se mezi zkušenými matadory je ale stejná.