Home  /  Zprávy  /  Kdo ovládne individuální ceny za loňskou sezonu? Zjistíme na galavečeru

Kdo ovládne individuální ceny za loňskou sezonu? Zjistíme na galavečeru

(út) 7. leden 2020, Radim Kroulík

Pátý ročník Galavečera amerického fotbalu a cheerleadingu napíše tečku za sezonou 2019. V kongresovém sále hotelu Pyramida převezmou 7. února hráči a hráčky ocenění za individuální výkony v uplynulém roce. Kromě ocenění za rok 2019 přivítáme dva nové členy Síně slávy ČAAF.

Vyhlašované kategorie

Hráč roku 2019
V devíti předchozích ročnících si toto ocenění hned sedmkrát vysloužil Jan Dundáček. Po odchodu Dundáčka do Znojma se cesta na nejvyšší místo uvolnila. I sám Dundáček si bezprostředně po obdržení sedmé trofeje přál, aby se našel nový vítěz této ankety. „Otevírám cestu dalším a doufám, že už to vyhraje někdo jiný,” nechal se slyšet Dundáček. V této kategorii mohli získávat hlasy pouze čeští hráči.
Pořadí 2018: 1. Jan Dundáček, 2. Jan Štiegler, 3. Jakub Smutný, 4. Karel Augusta, 5. Marek Suchý

Hráčka roku 2019
Loni se z této trofeje radovala Radka Dlabolová z Prague Black Cats. „Když jsem začala hrát fotbal, tak jsem si něco takového neuměla ani představit, takže je to velká pocta,” hodnotila ocenění zjevně překvapená opora Black Cats. Také třetí ročník ankety Hráčka roku může přinést překvapení. Loňské třetí místo Vokurkové z Bobcats dokazuje, že bez šance nemusí být ani zástupkyně z 2. ženské ligy.
Pořadí 2018: 1. Radka Dlabolová, 2. Alžběta Nečasová, 3. Nikola Vokurková

Offensive MVP Paddock ligy 2019
Kategorie MVP pravidelně ovládají zahraniční posily. V loňském roce získal nejvíce hlasů Michael Lindsey, který pomohl dovést Sígrs v premiérové účasti v nejvyšší lize až do semifinále. Také letos můžeme očekávat nominace z řad hráčů s americkým pasem. Nejsnadnější cestu k ocenění mají quarterbaci, kteří jsou nejvíce vidět a jejich vliv na hru je největší.
Pořadí 2018: 1. Michael Lindsey, 2. William Young, 3. Douglas Webster

Defensive MVP Paddock ligy 2019
Také v obraně vybírají voliči především z řad zahraničních hráčů. Loňskou anketu ovládl Erik Hulman z Pardubic, který ovládl statistiku tacklů v celé lize. Právě tato statistika bývá dobrým indikátorem toho, jestli má hráč šanci na zisk hlasů. Tackly a titul nejužitečnějšího obránce si hráč může vysloužit mimo jiné i povahou lídra, tak jak to předváděl například Garrett Griffeth. Ten se v ani jedné ze svých třech sezon nedostal mezi desítku nejčastějších tacklerů. Jeho přínos na hřišti by ale zpochybňoval málokdo.
Pořadí 2018: 1. Erik Hulman, 2. Tyrone Clark, 3. Matt Vinal

Junior roku 2019
Dominantní průběh hráčů Prague Black Panthers napovídá, že v nominacích můžeme očekávat hráče právě z týmu mistra. Podobně jako loni, kdy tuto anketu ovládl Ondřej Mička a na třetím místě byl jeho spoluhráč, Martin Mandík. Prosadit by se ale mohli i junioři, kteří se předvedli také v zápasech seniorského týmu.
Pořadí 2018: 1. Ondřej Mička, 2. Vít Bezecný, 3. Martin Mandík

Síň slávy ČAAF
K desítce současných členů přibude další dvojice. V loňském roce vstoupili do vybrané společnosti Jan Vrba a Filip Hobza.

Hlasování
V kategoriích Hráč roku, Defensive a Offensive MVP Paddock ligy mohlo hlasovat až 40 osob (zástupci týmů Paddock ligy, trenéři reprezentace, rozhodčí Rada ČAAF a zástupci médií). V kategorii Junior roku hlasovali zástupci klubů z Juniorské ligy a v kategorii Hráčka roku hlasovali zástupci obou lig ženské soutěže.

Loňský Galavečer amerického fotbalu a cheerleadingu si můžete připomenout v magazínu ČAAF TV. Vstupenky na nadcházející galavečer můžete objednávat na emailu galavecer@caaf.cz. Cena vstupenky je 490 Kč. V ceně je zahrnut raut. Prodej vstupenek na místě nebude k dispozici.