Home  /  Zprávy  /  Nominace na individuální ceny za sezonu 2019

Nominace na individuální ceny za sezonu 2019

(st) 15. leden 2020, Radim Kroulík

Nepředstavitelné se stává skutečností. Jan Dundáček není v nominaci na Hráče roku. Vzhledem k tomu, že se Dundáček přesunul z Prague Black Panthers do Znojma Knights, dala se absence Dundáčka mezi pěticí nejlepších očekávat. Po 7 triumfech tak přichází nová éra. V anketě Junior roku měli hned tři hráči stejný počet bodů, proto je nominace v této anketě také pětičlenná. Ženy to dotáhly ještě o něco dále. Na první tři pozice se dokázalo vměstnat díky stejnému počtu hlasů hned šest hráček.

V kategoriích Hráč roku, Defensive a Offensive MVP Paddock ligy mohlo hlasovat až 40 osob (zástupci týmů Paddock ligy, trenéři reprezentace, rozhodčí Rada ČAAF a zástupci médií). V kategorii Junior roku hlasovali zástupci klubů z Juniorské ligy a v kategorii Hráčka roku hlasovali zástupci obou lig ženské soutěže. Níže uvedené nominace jsou seřazeny v jednotlivých kategoriích abecedně.

Vítěze kategoriích oznámíme na Galavečeru amerického fotbalu a cheerleadingu v pátek 7. února v kongresovém sále hotelu Pyramida. Nominované hráče a hráčky můžete přijít osobně podpořit. Vstupenky na akci jsou k dispozici v předprodeji, objednávky posílejte na mail galavecer@caaf.cz.

Karel Augusta

Augusta je stálicí v TOP 5 v této anketě. Z předchozích ročníků si odnesl 4., 3., 3. a 2. místo. Vystoupí Augusta ze „stínu” Dundáčka a dočká se poprvé v kariéře této trofeje? V loňském roce působil Augusta v rakouské lize, kde se umístil na třetím místě v tacklech. K tomu přidal jeden interception a šest sacků. Augusta byl jedním z lídrů obrany, která měla nejmenší průměr obdržených bodů v celé rakouské lize. Black Panthers suverénně ovládli také statistiku průměru inkasovaných yardů po zemi na jeden zápas. Celkových 55 tacklů Augusty tomu jistě pomohlo. Také v reprezentaci patřil tento linebacker mezi klíčové postavy obrany. Ta se proti Francií i Srbsku prezentovala ve velmi dobrém světle. Pokud chcete najít Augustu na hřišti, stačí se dívat na míč. Je totiž velká šance, že u něj brzy bude.

Jan Horáček

Receiver Stallions zaznamenal v devíti zápasech Paddock ligy průměr 100,7 yardů na zápas. S výjimkou spoluhráče Radima Kalouse, který je také v nominaci, se k této metě nikdo nedostal. K tomu si Horáček připsal 12 touchdownů. Jeden vynechaný zápas kvůli zranění ho dělil od atakování 1000yardové sezonu. Na tuto metu se v minulosti dokázal dostat pouze JaVontae Hence. Po devíti zápasech se tak Horáček musel spokojit s 906 yardy.

Radim Kalous

Společně s Janem Horáčkem vytvořili ve Stallions úderné duo. Kalous se vrátil do Stallions až v průběhu sezony a v pardubickém dresu odehrál posledních šest zápasů základní části a semifinále. Průměr 108 yardů na zápas a 12 touchdownů potvrzuje, že se Kalous dokázal rychle sehrát s quarterbackem Catapanem. Své dva nejlepší zápasy odehrál proti budoucímu mistru. Proti Prague Lions si ve dvou zápasech připsal 7 touchdownů.

Miroslav Kysilka

Pro ofenzivní lajnmeny je téměř nadlidský úkol dostat se na přední příčky individuálních cen. Účast na International NFL Combine katapultovala Kysilku mezi TOP5. Obrovitý ofenzivní lajnmen prožil netradiční sezonu. Nejprve zápasy rakouské ligy v dresu Black Panthers, následně se přesunul do německé GFL, kde odehrál druhou polovinu sezony za Dresden Monarchs. Závěr roku pak patřil reprezentaci a výše zmíněnému NFL Combinu. Z Kysilky se stal pionýr, který ukázal českým hráčům cestu mezi fotbalovou elitu. I kdyby již druhou šanci v mezinárodním programu NFL nedostal, tak se nesmazatelně zapsal jako první český hráč, který se Combine zúčastnil.

Jakub Smutný

Trojici pardubických hráčů mezi nejlepší pětkou uzavírá (abecedně) Jakub Smutný. Defenzivní end skončil loni na třetím místě a i letos bojuje o titul Hráče roku. Voliči měli o jeho výkonech vysoké mínění. Kromě nominace na Hráče roku se totiž Smutný dostal i do nominace na Defensive MVP Paddock ligy. Smutný měl v Paddock lize z českých hráčů nejvíce tacklů (69,5). Více už měl pouze Tyrone Clark. K tomu si připsal 4,5 sacků. Třešničkou pak bylo pick six v zápase proti Alligators.

Raymond Catapano

Catapano měl v Pardubicích své oblíbené cíle Horáčka s Kalousem. I díky nim vyrovnal Catapano rekord v počtu naházených touchdownů Matta Silvy. Tento kousek zůstal v zapomnění, protože Michael Hayes hodil o touchdown více a rekord patří jemu. V průběhu sezony se Catapano potýkal se zraněním, které mu zabraňovalo běhat. Tato indispozice byla nejvíce znát v semifinále, ve kterém dokázali Steelers jindy produktivní útok Pardubic snadno zastavit. Catapano nasbíral v sezoně 2916 yardů.

Michael Hayes

Rekordman v počtu naházených touchdownů za sezonu. Hayes rozdal v deseti zápasech hned 38 touchdownových passů. Navíc se jako jediný quarterback dostal přes magickou hranici 3000 yardů. Když k tomu přičteme fakt, že Hayes dotáhl Lions k mistrovskému titulu, na který pražský tým čekal od roku 2006, je logické že se Hayes dostal mezi trojici nejužitečnějších hráčů útoku. S nadsázkou lze říct, že o své individuální úspěchy se postaral v devíti zápasech. Úvodní Paddock kickoff, který Lions vyhráli 7:0 nad Steelers (s Kosniovským na quarterbacku), Hayesovi spíše uškodil.

Reginald Langford

Langford již jednou trofej pro Offensive MVP vyhrál, a to za své působení v pardubickém dresu. Zajímavé je porovnání sezon Langforda v dresu Stallions a Gladiators. V dresu Vysočiny měl Langford více yardů (2691 oproti 2454) i větší procento zkompletovaných passů (59,1 oproti 54,8). V obou sezonách si připsal shodně 33 passových touchdownů. V Pardubicích dovedl tým až do semifinále proti Black Panthers, tentokrát pomohl do semifinále nováčkovi ligy. Z Gladiators se rychle stal ofenzivní kolos, který drtil obrany soupeřů. 

Tyrone Clark

Clarkovi unikla loni trofej o jediný bod, když zvítězil pardubický Erik Hulman. Clark se vrátil do Sígrs a opět byl hlavní silou defenzívy brněnského týmu. S velkým náskokem ovládl statistiku tacklů (85,5). Král tacklování tak nechybí v nominaci na nejužitečnějšího obránce ani letos. 

Garrett Griffeth

Hrající trenér Ostravy Steelers se po roční pauze vrátil do nominace o nejužitečnějšího obránce. Tuto cenu si již jednou odnesl, a to za sezonu 2017. Jak moc byl Griffeth pro Steelers nepostradatelným? Stačí se podívat na zápasy proti Gladiators. V prvním zápase Griffeth kvůli zranění nehrál a Ostrava prohrála 48:53. S Griffethem v sestavě vyhráli Steelers odvetu 49:0. Náhoda?

Jakub Smutný

V loňském roce se nikomu nepovedlo prosadit se v kategorii Hráč roku a MVP. O rok dříve se to povedlo hned dvěma hráčům, a to Augustovi s Fojtíkem. Nyní je Smutný jediným zástupcem ve více kategoriích.

Barbora Dlabolová

Útok Black Cats se tradičně opírá o sesterské duo Dlabolových. Loni byla v nominaci „pouze” Radka, tentokrát jsou obě. Přestože se Black Cats v sezoně 2018 poprvé nepodívaly do Rose Bowlu, tak Dlabalovy patřily k hlavním hvězdám ligy. Především v zápasech proti Harpies platí jedna jistota. Dlabalovy nasází hodně touchdownů. V úvodním zápase se sestry postaraly hned o 8 touchdownů Black Cats.

Radka Dlabolová

Trofej za Hráčku roku si odnesla Radka Dlabolová na loňském galavečeru za sezonu 2018. Letos je opět mezi nominovanými. Trofej Hráčky roku si již jednou odnesla navzdory prohře Black Cats v Rose Bowlu. Dokáže se Radka (nebo Barbora) prosadit, přestože nebyly Black Cats ve finále?

Ivana Hájková

Hájková byla součástí ofenzívy Amazons, která si v základní části připsala průměr téměř 47 bodů na zápas.

Markéta Hájková

Ani letos nechybí zástupkyně z 2. ženské ligy. Loni se do nominace dostala Nikola Vokurková z Příbrami. Tentokrát mají svou zástupkyni Blades.

Alžběta Heroschová

Opora Amazons a českého flagového týmu. Heroschovou často najdete s míčem v endzóně a je klíčovou součástí útoku Amazons. I díky příspěvku Heroschové se brněnskému týmu podařilo získat čtvrtý titul v řadě. Heroschová udělala pomyslnou tečku za finálovým obratem, když skórovala pojišťovací touchdown, který pečetil vítězství Amazons v Paddock Rose Bowlu nad Sirens.

Thuy Dung Ta

Running back Prague Harpies zaznamenala v základní části 8 touchdownů a byla hlavní ofenzivní oporou pražského týmu. Hned v úvodním zápase ligy si Harpies vyšláply na Sirens a Thuy Dung Ta přispěla dvěma touchdowny. I díky jejímu ofenzivnímu příspěvku bojovaly Harpies o finálovou účast. A lze říct, že v sezoně 2019 to bylo poprvé, kdy Harpies měly reálnou šanci na postup i v závěru základní části.

Josef Janota

Lions vstoupili do Juniorské ligy impozantně, když nejprve smetli Stallions 73:26 a následně Mustangs 60:13. Velkou zásluhu na tom měl Josef Janota, který si proti Mustangs připsal 5 touchdownů. Společně s quarterbackem Hrynkivem a dalším receiverem Lukášem Kadlecem vytvořili údernou trojici, která sázela jeden touchdown za druhým.

Vojtěch Kolář

Kolář se v dresu Gladiators blýskl v základní části v nejdůležitější moment. V posledním kole hrála Vysočina o postup do Paddock Junior Bowlu v přímém souboji s Ostravou Steelers. Kolář si v tomto neoficiálním play off zápase připsal čtyři touchdowny a výrazně tak pomohl Gladiators k postupu.

Jakub Mallát

V Příbrami si na nedostatek quarterbacků stěžovat nemohli. Vokurku, který hrál na této pozici i za seniorský tým, vystřídal v juniorském týmu Mallát. A ten se chopil příležitosti. V těžké skupině, kterou ovládli Black Panthers, dovedl Mallát svůj tým na druhé místo, když v závěrečném kole o umístění porazili i Prague Lions. 

Martin Mandík

Multifunkční Mandík. Receiver Black Panthers sázel jeden touchdown za druhým, ale podobně impozantní byl i jeho výkon z pozice kickera. Dlouhé field goaly a nebezpečné kickoffy motaly hlavy všech soupeřů. Ve finále si Mandík připsal touchdown, dva field goaly a tři úspěšné extra body. Mandík si vyzkoušel roli kickera i v AFL. Po Marku Hruboňovi je tu další excelentní český kicker, který má navíc potenciál i jako receiver.

Jan Riedel

Útok Black Panthers připomínal baseballový tým a střídání nadhazovačů. Starter, Jan Riedel, rozehrál zápas a vybudoval náskok, aby následně přenechal zbytek zápasu svým spoluhráčům. Pražský tým si většinou vybudoval komfortní náskok hned v úvodu zápasu, a tak neměli problém do zápasu poslat druhého či třetího quarterbacka. Dominanci týmu pak dokládá skóre v základní části, 212:19. Pro Riedela to byl poslední zápas v juniorech. Poslední dvě sezony dovedl svůj tým k titulu a navíc bez jediné prohry v základní části.

Síň slávy ČAAF

Dres jako symbol členů Síně slávy ČAAF převezmou dvě osoby za dlouhodobý přínos pro americký fotbal. Síň slávy se rozroste na 12 členů.

Atmosféru loňského galavečeru si můžete připomenout v magazínu ČAAF TV.