Home  /  Zprávy  /  Augusta Hráčem roku! Do Síně slávy byli uvedeni Dobiáš a Bojarský

Augusta Hráčem roku! Do Síně slávy byli uvedeni Dobiáš a Bojarský

(pá) 7. únor 2020, Radim Kroulík

Galavečer amerického fotbalu a cheerleadingu udělal pomyslnou tečku za sezonou 2019. V průběhu večera byly předány ceny v individuálních kategoriích. Již desátý ročník ankety Hráč roku ovládl poprvé v kariéře linebacker Prague Black Panthers a české reprezentace, Karel Augusta.

Smíšek na trůnu

Opora pražského týmu si na prvenství v této anketě musela dlouho počkat. V zlaté éře Jana Dundáčka posbíral Augusta posbíral několik druhých a třetích míst. Nyní mu bývalý spoluhráč předal žezlo na trůnu. „Získat cenu bylo složité za někým jako je Jan Dundáček,” vzpomínal Augusta na éru Dundáčka. „Už jsem s tím ani nepočítal. Jsem za to hrozně rád,” dodal důrazný linebacker.

Prvenství se Augusta vybojoval výkony v rakouské lize, kde skončil na třetím místě v tacklech v celé lize. K tomu přidal jeden interception a šest sacků. Augusta si nově získané trofeje považoval o to víc, že ji získal za výkony v rakouské lize. „Nebyli jsme tolik v hledáčku českých fanoušků, o to víc si toho cením.”

Druhé místo obsadil Miroslav Kysilka, který se na podzim zapsal nesmazatelně svou účastí na NFL International Combine. Za dvojicí hráčů Black Panthers skončilo hned trio pardubických hráčů. Třetí skončil Radim Kalous, čtvrtý Jakub Smutný a TOP 5 v anketě uzavřel Jan Horáček.

V anketě, ve které pro české hráče mohlo hlasovat až 40 lidí, získalo 25 hráčů alespoň jeden hlas.

Američané opět MVP Paddock ligy

Již tradičně patří anketa pro nejužitečnějšího útočníka a obránce Paddock ligy zahraničním posilám. Michael Hayes si díky rekordnímu počtu naházených touchdownů a zisku titulu dokráčel také pro ocenění pro nejužitečnějšího hráče útoku nejvyšší ligy. Za sebou nechal své americké kolegy, druhého Langforda a třetího Catapana. Nejúspěšnějším českým hráčem této ankety byl Radim Kalous, který skončil na šestém místě za Pahosem a Websterem. Hlas(y) v této anketě doostali také Dunovský, Stevens a Musil.

V obraně si odnesl trofej pro MVP Paddock ligy Tyrone Clark. Loni druhý, tentokrát mu prvenství neuniklo. Clark si v dresu Sígrs připsal nejvíce tacklů. Linebacker brněnského týmu bude mít možnost cenu obhájit, jelikož za Sígrs nastoupí také v letošním roce. Na druhém místě skončil hrající trenér Steelers, Garrett Griffeth. Jeho v letošním roce v ostravském dresu již neuvidíme. TOP3 završil Jakub Smutný. Tomu se jako jedinému českému hráči podařilo proniknout na čelo jedné z anket, kterou ovládají cizinci. Smutný byl zároveň jediným hráčem, který byl nominován ve dvou kategoriích.

Hned dvě Hráčky roku

Anketa o Hráčku roku přinesla hned několik překvapení. Ivana Hájková a Dung Ta Thuy získaly shodný počet hlasů, a tak si trofej odnesly obě. „Přijde mi, že tato cena patří spíše celému týmu,” dodala dojatě Ta Thuy. Našlapaný byl boj o třetí místo. O to se rozdělily hned čtyři hráčky. Třetí nejvyšší počet hlasů totiž dostaly sestry Dlabolovy, Alžběta Heroschová i Markéta Hájková.

Multifunkční Mandík ovládl juniory

V kategorii Junior roku si cenu odnesl Martin Mandík z Black Panthers. Mandík se i v rakouské lize prezentoval jako velice schopný kicker, kdy vedle proměňování kopů zvládal motat hlavy i při kickoffech. I samotný výkon v Juniorské lize na pozici receivera by mu nejspíše stačil na TOP3. Mandík byl společně s Riedlem hlavním tahounem Black Panthers za obhajobou titulu. Na druhém místě skončil Jakub Mallát z Příbrami Bobcats a o třetí místo se se stejným početem hlasů podělili Vojtěch Kolář, Josef Janota a Jan Riedel.

Síň slávy ČAAF

Novými členy Síně slávy ČAAF se stali David Dobiáš a Jaroslav Bojarský. Dobiáš byl u počátků amerického fotbalu v Příbrami a nyní působí jako poziční trenér v reprezentaci. Bojarský je nestorem trutnovského fotbalu. Oba neskrývali při přebírání speciálního dresu dojetí. „Vůbec jsem to nečekal,” hlásal Dobiáš i Bojarský s dresem v ruce.