Home  /  Zprávy  /  Alligators se dočkali první výhry. V Hostivaři porazili Mustangs

Alligators se dočkali první výhry. V Hostivaři porazili Mustangs

(po) 7. září 2020, Radim Kroulík

Poslední z trojice domácích zápasů v řadě pro Mustangs znamenal soupeře z Moravy – brněnské Alligators. Oba týmy zatím v sezóně na výhru čekaly, takže bylo jasné, že ať už bude vítězem kterýkoliv z dvojice, tak budou oslavy bujaré. Tradičně vysoká návštěvnost na zápase Mustangs byla doplněna i hlasitou skupinou fanoušků z Brna a atmosféra tak byla velmi vydařená.

Los vyhráli Alligators, kteří si zvolili volbu v druhém poločase, což se jim vyplatilo velmi záhy, když domácí nedokázali zpracovat nízko letící míč, který nakonec skončil v rukách hostí ve velmi dobré pozici na hřišti. Brněnský tým sice své šance nevyužil, protože čtvrtý down před endzónou svých soupeřů zkonvertovat nedokázali, ale útok Mustangs dostal míč přišpendlený pouhé 3 yardy od své endzóny a přes veškerou snahu se od ní nedokázal odpoutat. Po serií nepovedených pokusů a faulů nakonec byli domácí nuceni puntovat z těžké pozice 1 yardu od své endzone.

Útok Alligators tak začínal svůj útok i podruhé zhruba ze 40 yardů. Brno tentokrát volilo primárně cestu po zemi, což se mu dařilo. Oba running backové, David Kilián i Ondřej Šimonek, přispěli svým dílem k úspěšnému drivu, který zakončil 7yardovým během právě prvně jmenovaný.

Následně konečně mohli Mustangs poprvé v zápase začínat svůj drive z hratelné pozice. Kickoff return domácích po celý zápas fungoval na výbornou a returneři domácích pravidelně nosili míč až k polovině hřiště. Pražský útok ale do svého útočného drivu nevkročil úplně správně, navíc už to vypadalo, že na 3&20 půjdou po nekompletním passu ven. Tu ale pomohla faulem obrana Alligators a Mustangům se nový pokus na třetí down již zkompletovat povedlo a to 20yardovou přihrávkou Martina Ernekera na Patrika Formánka, čímž se domácí poprvé podívali na druhou polovinu hřiště. Povedený drive Mustangů nakonec zastavil nejlepší hráč obrany Brna, Jan Nestr, který na 4&5 dokázal zachytit interception, který vrátil až na polovinu Mustangs.

Domácí obrana tak šla potřetí na hřiště a potřetí ve stejné pozici zhruba 40 yardů od své endzóny. Dlouho se tam ale neohřáli, když nepovedený handoff Alligators zalehl Daniel Kadleček a poslal tak svůj útok znovu do akce. Ten se tam ale příliš dlouho také nezdržel, a tak se o moment později na hřiště vraceli hosté. Ti předvedli zatím nejpovedenější drive zápasu, který završili touchdownem Jaroslava Doležela. Ten si pro něj ze vzdálenosti 34 yardů doběhl nikým nebráněný, když Tomáš Fortelný dokázal nalézt chybu v coverage domácích. 

Mustangs opětovali povedeným drivem, ve kterém se opět dostali na dostřel domácích, ale Jan Nestr opět pro Alligators zachránil situaci, když zachytil svůj už druhý interception. Obrana Mustangs, ale svého quarterbacka opět podržela, a to když si o akci později vynutila safety. Přesto zůstával nejdominantnější silou na hřišti brněnský útok, který o chvíli později přidal druhý touchdown po ose Fortelný-Doležal.

Na konci poločasu se pak konečně prosadili i Mustangs. Úspěšný drive nejdříve založil Martin Erneker 35yardovým passem na Patrika Formánka, aby o chvíli později skóroval 14yardovým passem na Filipa Štěpánka. Po nepovedené dvoubodové konverzi se tak do šaten šlo za stavu 8:21.

Druhý poločas začal hrou přelévající se ze strany na stranu, kde jediným úspěchem byl field goal Brna. To rozčísnul až tři minuty před koncem třetí čtvrtiny David Kilian, který krásně trefil obrovskou díru v obraně domácích a doběhl si pro 32yardový touchdown. O chvíli později se hosté pokoušeli dobývat endzónu Mustangs znovu. Tentokrát měli čtyři pokusy, když začínali 2 yardy od endzóny. Obrana Mustangů, ale předvedla povedený stop a hosté se tak museli spokojit pouze se třemi body po field goalu.

Před endzónu se dostali o chvilku později i Mustangs, ale ti místo field goalu volili hru na čtvrtý down, jenž šla do ztracena. Zápas se tak blížil do posledního dějství a diváci se mohli pobavit u nádherného 16 akcí dlouhého drivu, kterým útok Alligators přešel celé hřiště, a který obrana Mustangs nakonec zastavila a donutila brněnské ke kopu za tři body. A diváci domácích, z nichž většina vydržela až úplně do konce, se nakonec mohli radovat ještě jednou. Přestože útok Mustangs měl na hřišti jen minutu času, tak dokázal po několika líbivých akcích dotáhnout drive do úspěšného konce a Petr Líbal si doběhl pro 28yardový catch od Martina Ernekera.

Nakonec byl zápas dvou nejhorších týmů Paddock ligy docela pěkným divadlem, na konci kterého se poprvé od roku 2018 radovali brněnští Alligators z výhry. Mustangs se tak ještě o svou první výhru budou muset pokusit, ale budou to mít těžké. Po bye weeku je totiž čeká favorit, Vysočina Gladiators. Alligatory pak čeká výjezd do Brněnských Ivanovic k souboji s nejlepším týmem skupiny Východ, městským rivalem Sígrs.

Autor článku: Filip Kacerovský

Detail zápasu

Prague Mustangs
15 : 41
Brno Alligators Brno Alligators
Q1 Q2 Q3 Q4
MUS 0 8 0 7
ALL 7 14 10 10
Statistiky

Datum: 6.9.2020 v 16:00
Počasí: Polojasno, 20°C
Počet diváků: 520
Rozhodčí: Stanley Hameder (R), Ciaran Kelly (U), Peter Steiner (HL), Jakub Kilian (LJ), Pavel Voráček (BJ)
 

Scoring summary
1.čtvrtina
Brno Alligators TD - 0:7 - David Kilian, 7y run (Jan Nestr kick); 5:00
2.čtvrtina
Brno Alligators TD - 0:14 - Jaroslav Doležal, 36y pass od Tomáš Fortelný (Jan Nestr kick); 9:07
Prague Mustangs SAF - 2:14; 5:58
Brno Alligators TD - 2:21 - Jaroslav Doležal, 25y pass od Tomáš Fortelný (Jan Nestr kick); 3:09
Prague Mustangs TD - 8:21 - Filip Štěpánek, 14y pass od Martin Erneker; 0:39
3.čtvrtina
Brno Alligators FG - 8:24 - Jan Nestr, 34y; 6:46
Brno Alligators TD - 8:31 - David Kilian, 32y run (Jan Nestr kick); 3:02
4.čtvrtina
Brno Alligators TD - 8:38 - David Kilian, 2y run (Jan Nestr kick); 11:51
Brno Alligators FG - 8:41 - Jan Nestr, 22y; 1:27
Prague Mustangs TD - 15:41 - Petr Líbal, 28y pass od Martin Erneker (Jan Kraus kick); 0:20