Home  /  Zprávy  /  Víkend nabídne klíčový zápas o postup i brněnské derby

Víkend nabídne klíčový zápas o postup i brněnské derby

(pá) 18. září 2020, Radim Kroulík

O víkendu se Paddock liga přehoupne do své druhé poloviny základní části. Na programu jsou atraktivní duely. Patriots budou mít pravděpodobně poslední šanci zachovat si šanci na postup do semifinále proti Blades. Brněnské derby má vždy speciální náboj bez ohledu na postavení týmů v tabulce. I v tomto víkendu je harmonogram zápasů ovlivněn koronavirem. Zápas Stallions proti Titans se o týden posunul a v dorostu se Sígrs představí proti Blades místo Lions. Nezapomeňte si tipnout na vítěze v soutěži Pick’em, která o víkendu uzavře druhou etapu. Na zápasy Paddock ligy si pak můžete vsadit u Fortuny.

Paddock liga

Pilsen Patriots (1-3) - Ústí nad Labem Blades (3-1)
V Plzni to v sobotu bude zápas s nádechem playoff. Případná prohra by totiž vytvořila nedostižnou ztrátu pro semifinálové umístění. Blades tak mají jedinečnou možnost svému pronásledovateli nadobro odskočit. Patriots se ale nevzdávají. „Určitě si věříme a chceme vyhrát. Bojujeme s marodkou, ale dáme do toho vše,” ujistil předseda a trenér Patriots Libor Kurfirst.

První vzájemný zápas se Patriots vůbec nevydařil. V Ústí nad Labem si tým kolem quarterbacka Quevina Reddinga nepřipsal jediný bod a Patriots prohráli 0:21. „Prostě zápas blbec,” hodnotil první střetnutí Kurfirst. Jeho tým má určitě potenciál k tomu, aby se bodově výrazně prosadil. O tom se mohla přesvědčit i kvalitní obrana Gladiators, která s Patriots inkasovala 28 bodů.

Reddingovi to na domácí umělé trávě jde o poznání lépe a ve statistikách je na prvním místě v celkovém počtu nasbíraných yardů v sezoně (789 yardů vzduchem, 450 po zemi). K ruce pak má Williama Younga, Jakuba Radu nebo Davida Hlaváčka. Obrana Blades tak ví, že i přes přesvědčivý výsledek z prvního setkání, nepůjde o jednoduchý zápas. „Půjde o velmi těžký zápas s kvalitním soupeřem a stejně jako nám, tak i Plzni jde o hodně,” vysvětlil ofenzivní koordinátor Blades, Jan Rosenbaum.

Hra útoku Blades je hodně přímočará a prakticky všichni ví, že hlavní atak vede Ústí po zemi. „Když se podíváte do statistik, tak je na první pohled jasné, kdo jsme, a co děláme v útoku. Obrany to vědí a začínají to respektovat a připravovat se na náš styl hry,” potvrdil ofenzivní koordinátor.

Jenže i tak nemohli soupeři, s výjimkou Gladiators, najít recept k zastavení běhového útoku v čele s Ladislavem Jenšíkem. Naposled se o tom přesvědčili Mammoths, kteří pustili po zemi hned 282 yardů. Patriots si nevedli o moc lépe, když pustili Blades 221 yardů. A právě to, jak se bude Patriots dařit zastavovat běhovou hru bude pro vývoj zápasu klíčové.

Blades počítají s tím, že Patriots vrhnou všechny své síly na zastavení běhů. „Otevírá nám to další možnosti, jak soupeře atakovat. Věříme, že máme šanci uspět i jinak než běhovou hrou,” uzavřel Rosenbaum.

Podaří se Patriots zastavit Jenšíka, Imra a Bláhu po zemi? A dokáže se útok kolem Reddinga prosadit? Zápas Patriots - Blades začíná v sobotu od 14:00.

Ostrava Steelers (3-1) - Přerov Mammoths (1-3)
O nejpřekvapivější výsledek v Paddock lize se zatím hned v prvním kole postarali Mammoths a Steelers. Nováček ligy si hned v úvodním kole vyšlápl na jednoho z hlavních favoritů na titul. Od prvního setkání vedly cesty obou týmů naprosto odlišným směrem. Mammoths nedokázali zopakovat senzaci z prvního kola a ostatní zápasy prohráli. „První 4 týdny v Paddock lize byly náročné jako nic předtím. Žádný ze zápasů, které jsme dosud hráli nebyl tak těžký, jako nejlehčí z prvních 4 týdnů,” vysvětlil hrající předseda Mammoths, Petr Stejskal. Ten se chtěl před sezonou vyhnout především zraněním. „Stalo se přesně to, co jsme nechtěli. Zranění zdecimovala především obranu, takže na bye week jsme se moc těšili.”

V Přerově ví, že v odvetě je čeká těžký soupeř. „Steelers v prvním týdnu a Steelers teď jsou úplně jiný tým. Hlavním pozitivem zápasu budou získané zkušenosti, protože potom nás čekají 3 zápasy, do kterých určitě půjdeme pro vítězství,” nastínil Stejskal plán. Z posledních tří proher si Stejskal nedělá těžkou hlavu. „Tři porážky za sebou vypadají děsivě, ale není to nic, co by nás překvapilo. Ač třeba zrovna porážka v Ústí nebyla po průběhu prvního poločasu moc příjemná.”

V Ostravě se po úvodním klopýtnutí vše otočilo k lepšímu. Do týmu se vrátil running back Dominik Dvorský, který pomohl oživit produktivitu útoku. Jenže ani po třech výhrách v řadě nebude v táboře Steelers panovat spokojenost. V posledním zápase proti Patriots se totiž zranil quarterback Fadini. Hlavní trenér Lonnie Hursey ještě ve čtvrtek nevěděl, jak to s jeho quarterbackem bude. „Ještě půjde k doktorovi a na magnetickou rezonanci, takže budeme vědět někdy na konci týdne,” uvedl kouč ke zdravotnímu stavu quarterbacka.

Steelers už proti Patriots ukázali, že si mohou vystačit pouze s běhovou hrou. A Mammoths proti Blades ukázali, že zastavit silnou běhovou hru soupeře, může být nad jejich síly. V Ostravě mají o motivaci proti Mammoths postaráno. „Musíme vyhrát a dokázat sami sobě, že první zápas byla jen náhoda. Všichni v týmu věří, že můžeme porazit kohokoliv a každý týden se zlepšujeme,” dodal Hursey.

Kouč Ostravy byl rád, že měl tým po čtyřech zápasech v řadě volno. „Je to těžké hrát čtyři zápasy v řadě a ještě k tomu cestovat třeba do Plzně. Rozhodně jsme bye week potřebovali, protože hodně hráčů už bylo dost pomlácených.”

Nastoupí k zápasu quarterback Fadini? Podaří se Mammoths zopakovat senzační výsledek z prvního kola? Zápas Steelers - Mammoths začíná v neděli od 15:00.

Brno Sígrs (3-1) - Brno Alligators (1-3)
Brněnské Ivanovice si v neděli užijí amerického fotbalu až dost. Od 11 hodin se představí Amazons proti Sirens, od 14 hodin dorostenci Sígrs proti Blades a od 17 brněnské derby Paddock ligy. Oba týmy vstupují do druhé bitvy o Brno v dobrém rozpoložení. Alligators si připsali první vítězství v sezoně. Sígrs sice poslední zápas s Gladiators prohráli, ale stále mají postup z prvního místa ve svých rukou a navíc se skvěle ukázala nová posila, wide receiver Kris Wedderburn.

„Kris byl přiveden do týmu dost narychlo, ale ukazuje, že to byla skvělá volba. Je to receiver evropského formátu,” uvedl na adresu Wedderburna hlavní trenér Sígrs, Petr Švanda. Své kvality potvrdil anglický receiver proti Gladiators, ve kterém zaznamenal hned tři touchdowny. Spolupráce Webstera s Wedderburnem tak může posunout útok Sígrs na mnohem vyšší úroveň a obrana Alligators bude mít plné ruce práce.

Švanda nemá obavy, že by jeho tým podcenil zápas s Alligators. Naopak upozornil, že s městským rivalem to jsou vždy vyrovnané zápasy. „Zápasy s Alligators nikdy nejsou snadné a často se rozhodovalo až ve druhém poločase a čtvrté čtvrtině,” připomněl Švanda první vzájemný zápas z úvodního kola, kdy ještě 8 minut před koncem zápasu bylo skóre 12:7 pro Sígrs.

Alligators si připsali proti Mustangs první výhru v sezoně. „Atmosféra v týmu je suprová. Poslední zápas jsme vyhráli, což jsme strašně moc potřebovali. Určitě nás tato výhra nakopla. Už se těšíme na další derby,” dodal k premiérové výhře Alligators running back David Kilian. Ten si proti Mustangs připsal tři touchdowny a i proti Sígrs lze očekávat, že útok Alligators povede právě on. Proti Mustangs zaznamenal útok Alligators hned 287 yardů po zemi.

V útoku se Alligators na začátku sezony hledali a na pozici quarterbacka se pravidelně střídá Fortelný s Alejandrem Arcem. „Potýkáme se s novým quarterbackem a novými hráči na ofenzivní lajně. Trvalo nám to déle dát vše dohromady a než se kluci na lajně sehrají,” vysvětlil Kilian.

Podaří se Alligators překvapit Sígrs a zkomplikovat jim tak cestu za prvním místem ve skupině? Brněnské derby začíná v neděli od 17:00.

Vysočina Gladiators (4-0) - Prague Mustangs (0-4)
Gladiators jsou posledním týmem Paddock ligy, který drží neporazitelnost. Nic by na tom neměl změnit ani domácí zápas s posledními Mustangs. „Letošní sezona je především o tom, bavit se fotbalem. Vyhráli jsme čtyři zápasy, ale všichni chápou, že tím nejdůležitějším bude playoff. Druhá polovina základní části bude tedy především přípravou na vyřazovací boje a překonávání nás samotných,” dodal k průběhu letošní sezony hlavní trenér Gladiators, Ondřej Paulus.

Bez ohledu na soupeře Paulus očekává, že jeho tým bude hrát lépe než v předchozích zápasech. „Každý jednotlivec chce být zápas od zápasu lepší a jen tak se můžeme zlepšovat jako tým. Nezáleží na tom, s kým zrovna hrajeme, prostě chceme hrát lépe než předešlý týden.”

Jedinou skvrnou na dosavadním účinkování Gladiators v Paddock lize jsou vyloučení. Jan Kabát už byl v letošní sezoně vyloučen dvakrát a do zápasu s Mustangs kvůli stopce opět nezasáhne. Stejně tak zápas proti Mustangs vynechá kvůli stopce i další defenzivní back, Stanislav Lepič. „Fauly, kvůli kterým byli naši hráči vyloučení, do fotbalu nepatří. Pro mě jako trenéra je důležité vidět, že svých prohřešků litují a nechtějí, aby se opakovaly. Věřím, že už se nic takového nebude opakovat,” dodal Paulus.

Mustangs věřili, že by proti Alligators mohli mít šanci na dobrý výsledek, ale krok s brněnským soupeřem udrželi pouze v první čtvrtině a nakonec prohráli 15:41. Pozitivem tak mohou být 4 sacky, které si připsala obrana Mustangs a 216 naházených yardů s 2 touchdowny Martina Ernekera.

V prvním měření sil nedokázali Mustangs najít odpověď na running backa Jana Dunovského, který letos hraje ve skvělé formě. Proti Mustangs si Dunovský připsal hned pět touchdownů. „Zápas neprobíhal podle našich představ. Jsou to smrtelníci z masa a kostí a ne hvězdy NFL a každý by měl být hratelný. Musíme eliminovat chyby a pak není důvod prohrát tak vysokým rozdílem,” dodal ke svému soupeři hlavní trenér Mustangs, Josef Fuksa.

Dokáží Mustangs vzdorovat favoritovi ligy? Zápas Gladiators - Mustangs začíná v neděli od 16:00.

2.Liga

Příbram Bobcats (3-0) - Mladá Boleslav Greenraiders (1-1)
Bobcats mají po třech zápasech na kontě tři výhry a postup do Silver Bowlu tak mají v polovině základní části ve svých rukou. Svou pozici si mohou upevnit v zápase proti Greenraiders. Bobcats by si jistě představovali poklidnější průběh zápasu než v posledních dvou kolech. V obou případech totiž zaznamenali vítězný touchdown až v samotném závěru zápasu. V Pardubicích dokonce pouze 8 vteřin před koncem. Greenraiders mají za sebou nečekanou pauzu, protože domácí zápas se Stallions se musel odložit. Po úvodní výhře v prodloužení nedokázal tým z Mladé Boleslavi svůj výkon zopakovat a v odvetě s Titans podlehl vysoko 6:45.

Zápas Bobcats - Greenraiders začíná v neděli od 15:00.

1. ženská liga

Brno Amazons (1-0) - Warsaw Sirens (0-2)
Odveta z úvodního kola. Loňské finalistky ukázaly, že letos je rozložení sil jednoznačně na straně Amazons. Na hřišti polského týmu Amazons dominovaly a rychle si vybudovaly náskok 28:0. Mezi skórujícími hráčkami jsme mohli najít tradiční jména jako Alžběta Nečasová nebo Alžběta Heroschová. Právě tato dvojice se postarala o pět touchdownů Amazons. Sirens už jenom dokázaly zmírnit vysokou prohru 18:68. Amazons tak budou i v odvetě favoritkami.

Zápas Amazons - Sirens začíná v neděli od 11:00.

Jičín Windstorms (0-2) - Prague Harpies (1-0)
Odveta z minulého víkendu. Loňská Hráčka roku Thuy Dung Ta byla proti Windstorms k nezastavení a připsala si čtyři touchdowny. Windstorms se proti Harpies dokázaly v útoku prosadit po zemi, vzduchem i field goalem. Snažení útoku ale vedlo pouze k zmírnění prohry 15:52. Windstorms sbírají ve své premiérové sezoně zkušenosti a lze očekávat, že výkony týmu z Jičína půjdou nahoru. Harpies mají možnost odstartovat sezonu bilancí 2-0.

Zápas Windstorms - Harpies začíná v neděli od 14:00.

Juniorská liga

Ostrava Steelers (0-1) - Prague Black Panthers (1-0)
Steelers i Black Panthers mají za sebou první zápas Juniorské ligy. Black Panthers si vyšlápli na Lions, které porazili 47:14. Steelers naopak nestačili na Hellboys, a tak je jasné, že v nadcházejícím zápase bude pražský tým favoritem. Útoku pražského týmu se v prvním zápase podařilo rozdělit touchdowny mezi pět hráčů. Pouze Filip Havlena zaznamenal hned tři touchdowny. V týmu se i letos mohou spolehnout na loňského Juniora roku, Martina Mandíka. Ten se v prvním zápase zapsal do výsledků pěti úspěšnými potvrzeními.

Zápas Steelers - Black Panthers začíná v neděli od 11:00.

1. dorostenecká liga

Brno Sígrs (1-0) - Ústí nad Labem Blades (0-1)
Sígrs v prvním kole porazili Gladiators 48:14 a nyní se představí doma proti Blades. V dresu Sígrs si quarterback Tomáš Peterka připsal čtyři běhové touchdowny a k tomu přidal ještě jeden passový touchdown. Blades v prvním kole nestačili na Black Panthers, se kterými prohráli vysoko 6:62.

Zápas Sígrs - Blades začíná v neděli od 14:00.

NFL

Stanice Premier Sport odvysílá v neděli z druhého kola zápasy Colts - Vikings (19:00), Texans - Ravens (22:25), Seahawks - Patriots (pondělí 2:25) a Raiders - Saints (úterý 2:15). Čekání na zápasy NFL si můžete zkrátit článkem iDnes o Ronu Riverovi a jeho Washingtonu Football Team.