Home  /  Zprávy  /  MVP kategorie znají svá TOP3 za sezonu 2020

MVP kategorie znají svá TOP3 za sezonu 2020

(čt) 28. leden 2021, Radim Kroulík

V posledních pěti letech patřil přelom ledna a února slavnostnímu galavečeru. Na společné akci s Českou asociací cheerleaders se předávali individuální ceny za uplynulou sezonu. Vzhledem k současné pandemii se další ročník galavečera neuskuteční. Individuální ceny za sezonu 2020 tak budou vyhlášeny online.

Hlasovat mohlo celkem 37 osob, a to z řad zástupců týmů Paddock ligy, trenérů reprezentace, rozhodčích, médií a členové Rady ČAAF. Pro Hráče roku mohl dostat hlas pouze Čech bez ohledu na stát, ve kterém hrál. Pro Offensive a Defensive MVP Paddock ligy pak mohl dostat hlas kdokoliv, kdo hrál v nejvyšší lize bez ohledu na národnost.

Před ohlášením vítězů nejprve tradičně oznámíme hráče, kteří získali největší počet hlasů. V kategorii Hráč roku je to TOP 5, u MVP kategorií TOP3. Řazení hráčů je abecedně. Konečné pořadí všech kategorií oznámíme příští týden.

Offensive MVP Paddock ligy

Joseph Bradley (Vysočina Gladiators)
Není žádným překvapením, že se do TOP 3 dostal quarterback týmu, který v základní části nepoznal porážku. Bradley si v 7 odehraných zápasech připsal 1951 yardů (279 yardů průměr na zápas), k tomu přidal 30 touchdownů a pouze 2 interceptiony.

Mezi hlavní útočné zbraně patřili vedle running backa Jana Dunovského také Petr Čermák, Jan Beran a Vojtěch Mašita. Gladiators měli velkou ofenzivní sílu, a tak není divu, že v průměru skórovali 42 bodů (druzí v této kategorii Steelers skórovali 31 bodů na zápas).

Prakticky všechny passové statistiky Gladiators ovládli, a proto se Bradley umístil vysoko v anketě o nejužitečnějšího hráče útoku.

Dominik Dvorský (Ostrava Steelers)
Původně Dvorský neměl za Ostravu hrát, ale nakonec se ještě na jednu sezonu vrátil ze Znojma. Kromě skvělých výkonů byla užitečnost Dvorského znát možná nejvíce v zápase, ve kterém chyběl. V úvodním televizním zápase proti Přerovu Mammoths byl Dvorský ještě jako divák na tribuně. Steelers proti nováčkovi Paddock ligy senzačně prohráli, ale po návratu Dvorského do ostravského dresu se Ostrava opět vrátila do formy.

Dvorský v pěti zápasech zaznamenal v průměru téměř 9 yardů na běhový pokus, v sezoně si připsal 669 yardů (průměr 134 yardů na zápas) a k tomu přidal 14 touchdownů. V zápase proti Přerovu Mammoths si připsal 7 běhových touchdownů, čímž překonal rekord v počtu touchdownů v jednom zápase.

Douglas Webster (Brno Sígrs)
Webster si po angažmá v Bobcats, Stallions a Steelers střihl další sezonu v Česku, tentokrát v dresu Sígrs. K týmu se Webster připojil těsně před začátkem sezony, což se nejspíše odrazilo v pomalejším vstupu do sezony. Sígrs s bilancí 6-1 vedli ve skupině Východ a velkou zásluhu na tom měl právě Webster. Zatímco Bradley se mohl opřít i o běhovou hru v podání Jana Dunovského, tak v dresu Sígrs se žádný z hráčů nedostal do TOP10 ve statistice běhů.

V sedmi zápasech si Webster připsal 1650 yardů (průměr 279 yardů na zápas) a k tomu přidal 21 touchdownů proti 3 interceptionům. Mezi nejčastější cíle jeho passů patřili Igor Mašlanka, který ovládl statistiku průměru yardů na zápas, a Ivan Baykalov. V průběhu sezony se k týmu připojil ještě Kris Wdderburn, který značně posílil útok Sígrs.

Defensive MVP Paddock ligy

Karel Augusta (Vysočina Gladiators)
Linebacker Karel Augusta si ve své bohaté kariéře vybudoval pověst hlavního stavebního kamene prakticky každé obrany, ve které nastoupil. Proto je také úřadujícím Hráčem roku za sezonu 2019. Jeho Black Panthers do sezony 2020 nezasáhli, a tak se Augusta s několika dalšími spoluhráči rozhodl hostovat ve Vysočině Gladiators.

Gladiators ve své nováčkovské sezoně v roce 2019 ukázali, že mají vysoké ambice. Jejich postup do semifinále zařídil především útok vedený Reginaldem Langfordem. Po příchodu posil z Prague Black Panthers byl v uplynulé sezoně vidět raketový vzestup obrany Gladiators. Stačí se podívat na pár statistik. Gladiators v průměru obdrželi necelých 9 bodů na zápas. Útoky soupeřů se nedokázali prosadit po zemi (průměr 41 yardů na zápas) ani vzduchem (průměr 105 yardů na zápas).

Augusta si v 6 zápasech připsal 31,5 tacklů, 11 tacklů pro ztrátu a k tomu přidal 3,5 sacků a 1 forced fubmle. Jeho přínos se ale neodráží pouze ve statistikách. Augusta jako generál na hřišti dokáže dirigovat celou obranu.

Jan Krs (Prague Mustangs)
Také Jan Krs využil možnost hostování a z Prague Black Panthers se dočasně převlékl do dresu Prague Mustangs. Safety pražského týmu nastoupil k pěti zápasům, ve kterých si připsal 33 tacklů a ovládl statistiku průměru tacklů na zápas (6,6). Právě lídři ve statistikách tacklování bývají v hlasování o nejužitečnějšího hráče obrany vysoko.

K tomu přidal 2 interceptiony, 1 sack, 1 forced fumble a 1 fumble recovery. Ve 3. kole proti Blades zaznamenal Krs jediný touchdown svého týmu povedeným „pick six”.

Jan Nestr (Brno Alligators)
Linebacker Nestr nastoupil v dresu Alligators ke všem 8 zápasům, ve kterých zaznamenal 40,5 tacklů, 4,5 sacků, 12,5 tacklů pro ztrátu, 2 interceptiony, 1 forced fumble a 1 fumble recovery.

Nestr je podobně jako Augusta srdcem obrany a hlavní dirigent. V týmu působí zároveň i jako spolehlivý kicker, což mu z pohledu MVP obrany nepomůže, ale jen to dokládá jeho všestrannost. Z 8 pokusů o field goal jich proměnil 6 a zároveň proměnil 12 ze 13 pokusů o potvrzení.

Hráč roku 2020
TOP 5 v anketě Hráč roku zveřejníme zítra.