Home  /  Zprávy  /  Black Panthers slibný začátek zápasu proti Raiders neudrželi

Black Panthers slibný začátek zápasu proti Raiders neudrželi

(so) 1. květen 2021, Radim Kroulík

Prague Black Panthers se ve svém druhém zápase rakouské AFL snažili překvapit favorizované Swarco Raiders Tirol. Rakouský tým se potýká s řadou zranění, která se promítla do jeho výkonu. Black Panthers se podařilo vybudovat náskok, který ale v závěrečné čtvrtině neudržel a Raiders zvítězili 22:14.

Útok Black Panthers se musel obejít bez zraněného receivera Jakuba Woleského. Roli oblíbeného cíle quarterbacka Zacha Greenleeho převzal Nolan Corpening, proti kterému byli obránci Raiders často bezmocní. Další změnou, nikoli tak zásadní, bylo přesunutí Miroslava Kysilky na pozici pravého guarda. Pravou stranu ofenzivní lajny tak tvořila bratrská dvojice Kysilků, která často dokázala odhrnout soupeře a vytvořit prostor pro Ladislava Jenšíka.

Obrana Black Panthers pokračovala v agresivním stylu a neustále vytvářela tlak na quarterbacka Seana Sheltona. Především trojice defenzivních lajnmenů Smutný, Starý a Daník byla neustále v backfieldu soupeře.

V úvodní čtvrtině úřadovaly obě obrany. Útok Raiders se na začátku zápasu pokusil překonávat obranu Black Panthers dlouhými passy, ale v ani jednom případě neuspěl. Větší yardový zisk se útoku Raiders podařil ve druhém drivu po zemi, kdy se díky speed optionu posunuli na polovinu Black Panthers. Drive zastavila obrana Black Panthers až těsně před vlastní endzonou, kdy obranný zákrok Jana Krse donutil Raiders k field goalu.

Také v dalších drivech se činily především obrany. Raiders se dokázali opět dostat k blízkosti goalline, ale druhý pokus o field goal skončil neúspěšně.

Útok Black Panthers se rozjel ve druhé čtvrtině, kdy běhy Jenšíka doplnil vzduchem Corpening. Bonusem byly dva fauly obrany Raiders, které posunuly útok hluboko na polovinu soupeře. Na začátku druhé čtvrtiny se tak Black Panthers ujali vedení, když Greenlee našel v endzoně Corpeninga.

Do konce prvního poločasu už obrany nepovolily a Black Panthers tak šli do přestávky s vedením 7:3.

Vedení se pražskému týmu podařilo navýšit hned úvodním drivem druhého poločasu. Greenlee našel dlouhým passem Kamila Robu, který posunul útok až na 1 yard od goalline. Nabídnutou šanci dovršil Jenšík, který si za Kysilky prorazil cestu pro touchdown a navýšení vedení na 14:3.

Shelton dovedl Raiders k obratu

Útok Raiders ve druhém poločase změnil taktiku, když opustil dlouhé passy a prakticky zanevřel na běhovou hru, která k posunům nevedla. Raiders se podařilo screeny a rychlou passovou hrou posouvat po hřišti. První touchdown zápasu zaznamenali Raiders po screenu na receivera Schneidera, který si počkal na bloky a následně zdolal 31 yardů do endzony.

Black Panthers nedokázali v útoku najít odpověď, ale dobrým puntem se podařilo přišpendlit soupeře 4 yardy od vlastní endzony. Útok Raiders ale našel správný rytmus a výhradně passovými akcemi přešel celé hřiště a vše zakončil Shneider svým druhým touchdownem, kterým poslal Raiders do vedení 15:14.

I po touchdownu Raiders následovalo krátké účinkování útoku Black Panthers na hřišti a Raiders dokázali navýšit náskok. Tentokrát si Shelton doběhl pro touchdown po zemi a navýšil na 22:14.

Naděje na obrat ukončila hned první ofenzivní akce drivu Black Panthers. Pass Greenleeho zachytil obránce Raiders a ti už se až do konce zápasu udrželi na míči. Raiders se po vydařené druhé polovině zápasu podařilo zápas otočit a zvítězili 22:14.

Záznam zápasu
Statistiky zápasu

Autor fotografie: Flo Mitteregger (Swarco Raiders Tirol)