Home  /  Zprávy  /  Gladiators porazili Mammoths navzdory dropům

Gladiators porazili Mammoths navzdory dropům

(po) 12. červenec 2021, Radim Kroulík

Hráči Vysočiny Gladiators potvrdili v úvodním zápase Kittfort ligy amerického fotbalu roli favoritů a porazili Přerov Mammoths 28:6. O vítězství v televizním zápase rozhodli Gladiators až ve druhém poločase.

Gladiators se dokázali v útoku posouvat především díky běhové hře. K running backovi Janu Dunovském se přidal americký quarterback Clark Hazlett, pro kterého to byl první zápas v dresu Gladiators. Hazlett dokázal hned v prvním útoku doběhnout s míčem až do endzóny a otevřel skóre zápasu na 6:0.

Favorizovaní Gladiators se nevyvarovali řadě chyb, která držela domácí Mammoths ve hře. Především receiveři nedokázali zachytit přesné passy Hazletta. „Myslím si, že to bylo prvním zápasem sezony. Přeci jen Clark hází trochu jinak než quarterbaci z předchozích let, kteří házeli rakety a Clark hází spíš takové padáčky,” vysvětlil hlavní trenér Gladiators Ondřej Paulus. 

Ve druhé čtvrtině tak přišlo srovnání skóre ze strany Mammoths. Quarterback Michal Stoklásek napodobil Hazletta a doběhl si sám až do endzóny pro vyrovnání skóre.

Mammoths mohli před koncem prvního poločasu dokonce odskočit do vedení. Gladiators necelé dvě minuty před koncem poločasu odevzdali míč útoku Mammoths hluboko na vlastní polovině po zastaveném 4. downu, ale Michal Stoklásek krátkou přihrávkou našel pouze Martina Kulhu z Vysočiny a velkou chybu dokázali následně Gladiators potrestat. Zpět do vedení poslal hosty Jan Beran, který v endzóně zachytil pass Hazletta.

Klíčový moment zápasu přišel ve 3. čtvrtině, kdy Michal Stoklásek našel dlouhým passem Filipa Novotného pro vyrovnávající touchdown. Hlavní trenér Gladiators Ondřej Paulus si vyžádal přezkoumání akce na videu z důvodu nedovoleného blokování jednoho z hráčů Mammoths. Hlavní rozhodčí Václav Kriesman po zhlédnutí videa touchdown zrušil. 

„My jsme v průběhu akce na sidelině viděli, že tam k nějakému holdingu došlo, ale nevěděli jsme, jaký to mělo vliv na akci. Honza Dunovský se na mě podíval a řekl, že to prostě musím challengovat,” popsal klíčovou situaci Paulus.“ Bez té challenge by se Přerov mohl dostat zpět do sedla a zápas mohl vypadat úplně jinak,” dodal Dunovský.

Útok domácích už po zbytek zápasu nenašel recept na překonání obrany Gladiators a naopak ještě několikrát věnoval míč nebo dobrou pozici na hřišti soupeři. Gladiators se postupně rozehráli do očekávané formy a díky touchdownům Hazletta a Dunovského si došli k jisté výhře 28:6.

„První zápas to úplně nesedělo a byla vidět nesehranost. Byly to ale chyby, které se dají napravit a postupem sezony to vybrousíme,” uzavřel zápas Dunovský.

Autor fotografie: Petr Tvaróg 

Záznam zápasu

Detail zápasu

Přerov Mammoths
6 : 28
Vysočina Gladiators Vysočina Gladiators
Q1 Q2 Q3 Q4
MMT 0 6 0 0
GLA 6 8 7 7
Statistiky

Datum: 10.7.2021 v 11:00
Počasí: Polojasno, 18°C
Počet diváků: 531
Rozhodčí: Václav Kriesman (R), Jan Klimeš (U), Tomáš Frehar (HL), Martin Živný (LJ), Petr Márai (BJ), Adam Dvořáček (SJ), Stanley Hameder (FJ)
 

Scoring summary
1.čtvrtina
Vysočina Gladiators TD - 0:6 - Clark Hazlett, 14y run (2pt run neúspěšný); 6:29
2.čtvrtina
Přerov Mammoths TD - 6:6 - Michal Stoklásek, 12y run (kick neúspěšný); 8:17
Vysočina Gladiators TD - 6:14 - Jan Beran, 24y pass od Clark Hazlett (Clark Hazlett 2pt run); 0:05
3.čtvrtina
Vysočina Gladiators TD - 6:21 - Clark Hazlett, 5y run (Jan Bavlovič kick); 1:17
4.čtvrtina
Vysočina Gladiators TD - 6:28 - Jan Dunovský, 14y run (Jan Bavlovič kick); 10:49