Home  /  Zprávy  /  Očekávaná odveta v televizi a start 2.Ligy

Očekávaná odveta v televizi a start 2.Ligy

(pá) 13. srpen 2021, Radim Kroulík

Po klidnějším minulém víkendu, kdy byl na programu jediný zápas Kittfort ligy, se tentokrát můžeme těšit na pořádnou porci fotbalu. K vidění bude očekávaná odveta Lions proti Gladiators, kterou navíc v přímém přenosu odvysílá ČT sport. O víkendu startuje také 2.Liga prvními zápasy. Nezapomeňte si na toto kolo natipovat v naší soutěži Pick’em. Na zápasy Kittfort ligy si zároveň můžete vsadit u Fortuny.

Prague Lions (3-1) - Vysočina Gladiators (3-0)

Ještě před startem ligy byli Lions a Gladiators pasováni do role hlavních favoritů. Tuto roli dokázali v první polovině základní části naplnit a jejich úvodní vzájemný zápas ukázal, že se proti sobě střetávají dvě těžké váhy.

V Jihlavě nenastoupili oba hvězdní running backové Filip Ječný a Jan Dunovský a i odveta se odehraje bez jejich účasti. Také v obranách obou týmů chyběly klíčové opory. Gladiators byli bez Karla Augusty, který si plnil pracovní povinnosti na olympijských hrách. Lions chyběl linebacker Ondřej Kubík a safety Lukáš Rokošný.

Augusta by se měl do základní sestavy na odvetu vrátit, ale i tak se Gladiators budou muset obejít minimálně bez Jana Krse, který dostal od Disciplinární komise stopku na jeden zápas za targeting v průběhu zápasu proti Lions. Zároveň bude chybět také Jan Beran, který se proti Lions zranil.

První vzájemný duel byl jako na horské dráze. V úvodu dominovali Lions, kteří si vybudovali náskok 14:0. V prostřední části naopak obrana Gladiators soupeře k ničemu nepustila a útok skóroval 28 bodů v řadě. V závěru zápasu pak Lions chybělo jen pár centimetrů na vyrovnání skóre.

Lions se v odvetě určitě budou chtít zaměřit na eliminaci „big plays” v obraně. Gladiators se nedařilo souvisle posouvat s míčem, ale dokázali skórovat z větší vzdálenosti po passech Hazletta (58 yardů, 45 yardů, 31 yardů). Hazlett si v zápase připsal 165 passových yardů a pokud nebudeme počítat touchdownové passy, tak si ve zbytku zápasu připsal pouze 31 yardů. K tomu ho obrana Lions hned čtyřikrát sackovala.

Jedním z receptů na úspěch Gladiators v prvním zápase byla pozice na hřišti. Punter Petr Čermák hned třikrát dokázal odkopnout míč k bezprostřední blízkosti endzóny Lions. Z jednoho takového pokusu nakonec byl fumble Mumphreyho v endzóně a touchdown linebackera Petra Kratochvíla. 

Nelze ale říct, že by hra special týmů Gladiators byla bezchybná. Po úvodním touchdownu Lions fumbloval z kickoff returnu Stanislav Lepič a Lions dokázali přetavit turnover v druhý touchdown. K tomu Jan Bavlovič dvakrát minul field goal (z 37 a 23 yardů), což dalo Lions příležitost dostat se v závěru zápasu ještě na dostřel vyrovnání.

Oba týmy už ví, co mohou od soupeře očekávat. Rozhodující roli tak může hrát připravený plán, který dokáže zacílit na slabá místa soupeře a naopak předejít problémům z prvního zápasu. Minulý týden měly oba týmy volno, a tak měly dost času přijít s novým plánem.

Hlavní otázky zápasu:

Který tým přijde s lepším plánem?
Který tým dokáže souvisle posouvat s míčem a kontrolovat průběh zápasu?
Jakou roli budou hrát navrátilci do sestavy?

Zápas Lions - Gladiators začíná v neděli od 13:00 a vysílá ho v přímém přenosu ČT sport.

Brno Alligators (1-2) - Přerov Mammoths (0-4)

Také první zápas Alligators s Mammoths přinesl drama, ve kterém se přelévalo vedení z jedné strany na druhou. Mammoths se na domácím hřišti proti Alligators dopustili velkého množství faulů a chyb, které nakonec hrály hlavní roli v těsné prohře 26:30.

Je téměř jisté, že v odvetě uvidíme podobný styl fotbalu, a to především útok po zemi. Mammoths si v prvním zápase připsali hned 327 yardů, Alligators 201. V úvodní čtvrtině ale oba quarterbaci ukázali, že se dokáží prosadit také vzduchem. Tomáš Fortelný si letos nejvíc rozumí s Robertem Wirthem, na kterého v prvním vzájemném zápase nasměroval dva touchdownové passy v úvodní čtvrtině. Stoklásek si letos téměř pravidelně připisuje v každém zápase jeden delší passový touchdown. Minulý týden proti Ostravě to byl 70yardový pass na Filipa Novotného. Problém v passové hře ale spočívá v nevyrovnaném výkonu. Na jednu podařenou akci totiž připadne velké množství těch nevydařených. Proto hlavní ofenzivní silou Mammoths je běhová hra v čele s Michalem Bockem a Adamem Žouželkou. Proti Steelers si tato dvojice připsala 174 yardů a 3 touchdowny.

Alligators se proti Mammoths vrátil do sestavy Jan Nestr a jeho příspěvek byl znát v obraně, útoku i ve special týmech. Ve svém prvním zápase si připsal sack, forced fumble, 2 touchdowny, field goal a dva body z potvrzení (po touchdownech, které sám skóroval).

Nestr v útoku pomohl snížit nálož Davidovi Kilianovi, který dostává každý zápas obří porci běhů s míčem. Proti Mammoths zaznamenal 29 běhů pro 189 yardů. V odvetě tak lze očekávat souboj po zemi mezi dvojicí Bock, Žouželka a Kilian, Nestr.

Hlavní otázky zápasu:

Dokáží se Mammoths vyvarovat chyb a faulů?

Která obrana dokáže lépe zpomalit běhový útok soupeře?

Který tým se dokáže prosadit více vzduchem?

Zápas Alligators - Mammoths začíná v sobotu od 16:00.

Pardubice Stallions - Pilsen Patriots

Zápas dvou bývalých účastníků nejvyšší ligy. Stallions hráli naposled v nejvyšší lize v roce 2019, kdy dokráčeli do semifinále. Patriots pak hráli mezi elitou ještě loni. Oba týmy se ale představí ve velmi odlišné podobě. Ani jeden tým totiž tentokrát nemá na soupisce amerického quarterbacka. Za Stallions už loni na postu quarterbacka hrál Matěj Linek, který v roce 2016 vyhrál se Stallions Junior Bowl proti Black Panthers. Quarterbackem Patriots bude Martin Erneker, který v loňské sezoně hrál v Paddock lize za Prague Mustangs.

V loňské sezoně se Stallions potýkali s velkou smůlou. V zápase proti Bobcats zvítězil soupeř 14:12 touchdownem 8 vteřin před koncem zápasu. V dalším zápase proti Titans měli Stallions oba své quarterbacky v karanténě a i bez jediného passového pokusu v zápase byli 3 vteřiny od vítězství, ale na konečných 8:6 pro Titans skóroval vítězný field goal Michal Žahourek ze vzdálenosti 29 yardů.

Patriots měli v loňském týmu ve svých řadách quarterbacka Quevina Reddinga, který nyní působí ve Steelers. Plzeňský tým dokázal zvítězit v úvodním kolem proti Mustangs, ale na úvodní vítězství již v průběhu základní části nedokázali navázat a základní část zakončili s bilancí 1-5. Podobně jako Stallions, také Patriots se v loňské sezoně potýkali s karanténou, která měla vliv na posouvání zápasů.

V jaké formě se nachází oba bývalí účastníci nejvyšší ligy? To nám nejlépe ukáže vzájemný zápas, který je na programu v neděli od 16:00.

Hlavní otázky zápasu:

V jakém počtu oba týmy nastoupí k zápasu?

Který tým bude působit sehranějším a rozehranějším dojmem?
Který tým udělá v úvodním zápase méně chyb a faulů?

Šumperk Dietos - Třinec Sharks

Šumperk do loňské sezony nenastoupil, a tak to o víkendu bude pro domácí první zápas od sezony 2019, ve kterém dokráčeli až do finálového Bronze Bowlu, který skončil kontumací ve prospěch Golems.

Sharks si naopak v loňské sezoně počínali velmi dobře a s výjimkou zápasu s Nitrou Knights dominovali. Proti Sígrs 2 si připsali výhry 42:0 a 41:0, Golems porazili 43:7 a 49:0. S Nitrou podlehli 7:27, ale slovenský tým v letošním ročníku není. Pokud od minulé sezony Sharks výrazně neoslabili, tak lze počítat, že Třinec i tento rok bude pomýšlet na nejvyšší příčky a účast ve finálovém Silver Bowlu.

Zápas Dietos - Sharks začíná v sobotu od 15:00.

Hlavní otázky zápasu:

V jakém počtu oba týmy nastoupí k zápasu?

Dokáží Dietos vzdorovat papírovému favoritovi?
Který tým udělá v úvodním zápase méně chyb a faulů?