Home  /  Zprávy  /  Víkend nabídne semifinále Snapbacks ligy, Silver Bowl a Bronze Bowl

Víkend nabídne semifinále Snapbacks ligy, Silver Bowl a Bronze Bowl

(pá) 1. červenec 2022, Radim Kroulík

Play-off Snapbacks ligy je tady! O víkendu se dozvíme účastníky Fortuna Czech Bowlu, který se odehraje 17. července na stadionu FK Viktorie Žižkov. Nižší ligy soutěže mužů jdou do finále. V Pardubicích je na programu repríza loňského Silver Bowlu mezi Stallions a Sharks. Ve 3.Lize bude Bělá Raiders velkým favoritem v Bronze Bowlu, ve kterém se utká s Golems. Nezapomeňte se zapojit do tipovací soutěže Pick’em a na zápasy Snapbacks ligy i Silver Bowl si může vsadit u Fortuny.

Prague Lions (8-0) - Přerov Mammoths (5-3)
Lions potvrdili předsezonní papírové předpoklady a ovládli základní část Snapbacks ligy. Naopak Mammoths patří mezi největší příjemné překvapení letošní sezony. Loni skončili na posledním pátém místě s bilancí 1-5, a tak se s nimi do semifinálové čtveřice příliš nepočítalo. „Co se týká sezony, tak jsme spokojeni. Máme 10 let výročí a oslavili jsme to postupem do play-off,“ hodnotil základní část předseda Mammoths Petr Stejskal po odehraném zápase s Gladiators.

Semifinalisti na sebe narazili v 5. kole v Přerově, kdy šlo o zápas dvou neporažených týmů. Lions svému soupeři dali lekci a zvítězili 52:6. Mammoths se v zápase nepodařilo zastavit běhovou hru Adama Žouželky a Shazzona Mumphreyho, kteří si dohromady připsali 181 yardů a 5 touchdownů. Ještě větším kamenem úrazu byl ale jindy silný běhový útok Mammoths. Mammoths si v zápase připsali po zemi pouze 16 yardů. Lions jsou v letošní sezoně po zemi silní a ovládli běhové statistiky v útoku i obraně.

Druhé střetnutí se svými bývalými spoluhráči čeká na Žouželku. „Před zápasem jsem se snažil všem vyhýbat. Byl jsem pořádně nervózní. Říkal jsem si, že nebudu slavit touchdowny, ale hra mě strhla. Po zápase jsme si všichni podali ruce a rozešli se v dobrém,“ vzpomínal Žouželka na svůj první zápas proti Mammoths.

Cesta k úspěchu Mammoths tak povede přes zlepšenou hru po zemi v útoku i v obraně. V závěru základní části chyběl Mammoths running back Michal Bock a jeho návrat pro semifinále by se Přerovu hodil. Obrana Mammoths ví, že zastavení běhového útoku soupeře je pouze polovina úspěchu. Shazzon Mumphrey v 7 zápasech základní části naházel 22 touchdownů a pokud by se Lions nedařilo po zemi, tak stále mají k dispozici další opory jako jsou Josef Janota, Lukáš Kadlec nebo Marek Suchý. „Nemůžeš spoléhat, že pokryješ jednoho člověk. Hodí to na jiného, to je fotbal,“ potvrdil po vzájemném zápase linebacker Mammoths Lubomír Dohnal.

Lions vstupují do zápasu v roli jednoznačného favorita. Možného podcenění soupeře se ale neobávají. „Trenéři nám opakují, že v play-off nemusí vyhrát lepší tým, ale hladovější. Ve hře je Czech Bowl, a to i pro Přerov. Musíme hrát nejlíp jak umíme bez ohledu na soupeře nebo na minulost,“ okomentoval roli favorita quarterback Shazzon Mumphrey.

Lions určitě budou chtít rychle vstoupit do zápasu a hned od úvodu mít zápas pod kontrolou. S pomalými začátky zápasů měl pražský tým problémy v úvodu sezony, ale v závěrečné části základní části si často vybudoval rozhodující náskok z kraje zápasu. Tak jako v posledním zápase proti Alligators. Útok Lions skóroval v první čtvrtině čtyři touchdowny a rychle rozhodl o vítězi zápasu.

Zápas Lions - Mammoths začíná v sobotu od 16:00.

Vysočina Gladiators (7-1) - ISMM Ostrava Steelers (5-3)
Obhájce titulu klopýtl v základní části jen jednou, a to v domácím zápase proti Lions, ve kterém se zranil quarterback Ryan Pahos. Právě tento moment se výrazně zapsal do průběhu základní části. Gladiators totiž obratem povolali z důchodu Jana Dundáčka, který roli spasitele splnil dokonale. Gladiators zbývající zápasy základní části vyhráli a s bilancí 7-1 postoupili do semifinále z druhého místa. „Bylo štěstí v neštěstí, že Ryana potkalo zranění v druhém zápase. Honza měl dostatečný prostor poznat naši organizaci a sehrát se s týmem. Kdybychom řešili jeho příchod na konci června, byli bychom před play-off určitě slabší,“ nechal se pro Jihlavské listy slyšet hrající šéf klubu Martin Kulha.

Nejtěsnější výhru zaznamenali Gladiators právě proti Steelers. Ostravský tým mohl v závěru zápasu srovnat skóre na 24:24, ale Steelers se po touchdownu rozhodli potvrzovat za dva body. Risk Ostravě nevyšel a Gladiators zvítězili 24:23.

Oba týmy se v semifinále představí ve výrazně jiné podobě. Gladiators chyběly klíčové opory v útoku. Do zápasu nenastoupil nejoblíbenější cíl Dundáčka Vojtěch Mašita a k dispozici nebyl také Jan Dunovský. V průběhu zápasu se navíc zranil David Calta a oslabený útok měl problém se prosadit. Do semifinále by měly být připraveny všechny ofenzivní opory Gladiators.

Steelers se v základní části opírali o passovou hru Bradleyho Jonese, který ale už v posledních dvou zápasech nebyl k dispozici a v klíčové fázi sezony se postu quarterbacka ujal jednadvacetiletý Patrik Puchala. Ten se nelehké role ujal na výbornou. Nejprve pomohl vyřadit ze hry o semifinále Monarchs a v posledním kole v bodové přestřelce zaznamenal vítězný touchdown 14 vteřin před koncem zápasu s Mammoths. Díky této výhře skončili Steelers na třetím místě. „Nejdřív jsem si říkal, jestli na to vůbec mám a jestli jsem připraven. Nervózní jsem byl na začátku před začátkem zápasu. Potom už nervozita upadla,“ okomentoval Puchala své účinkování v základní části.

Puchala se především prezentoval hrou bez chyb. Z obou zápasů vyšel bez interceptionu a k tomu přidal celkem 4 touchdowny. Steelers se logicky více soustředili na běhovou hru, která pod taktovkou Jonese byla většinou opomíjená. Proti Mammoths, kteří rozhodně nemají slabou obranu proti běhům, naběhali Steelers 215 yardů. Kvalitní běhová hra by i v semifinále Puchalovi výrazně pomohla. Pokud se Steelers podaří mít fungující běhovou hru a obranu společně se special týmy, tak Puchala nebude pod takovým tlakem nést tým na svých bedrech. Závěrečný drive proti Mammoths ale ukázal, že mladý quarterback dokáže ustát tlak.

Proti Gladiators to ale bude mít útok Steelers těžké. Obrana Gladiators inkasovala v základní části nejméně bodů a hned ve třech zápasech odešla ze zápasu dokonce s nulou. Lze ale předpokládat, že útok Steelers bude produktivnější ve srovnání s decimovaným útokem Blades z posledního kola.

Zápas Gladiators - Steelers začíná v neděli od 16:00.


Silver Bowl XVII

Pardubice Stallions (4-2) - Třinec Sharks (2-4)
Repríza loňského finále. Oba týmy se v letošní sezoně střetly dvakrát. V úvodním kole v Pardubicích zvítězili Sharks 18:12 a v posledním kole Stallions porážku soupeři oplatili výhrou 20:16. Vyrovnané zápasy ze základní části naznačují, že by i finálový Silver Bowl měl být vyrovnaný.

Stallions se do finále probojovali semifinálovou výhrou nad Mustangs. Quarterbacka Jana Kakose z posledního zápasu základní části opět vystřídalo duo quarterbacků Petr Plaček - Matěj Linek a oba quarterbaci se výrazně podíleli na výhře Stallions. Plaček 34yardovým touchdownovým passem minutu před koncem poločasu srovnal skóre na 7:7. Matěj Linek ve druhém poločase dirigoval vyrovnání skóre na 14:14 a následně i vítězný drive, který z pozice running backa zakončil Plaček 9yardovým touchdownem.

V Silver Bowlu budou k dispozici všichni tři quarterbaci, na které se Sharks musí připravit. Třinec přicestoval na semifinále do Příbrami s 23 hráči a v útoku se většinu zápasu prezentoval silovým fotbalem bez receiverů na hřišti. Na běhy Sharks nenašli Bobcats odpověď a třineckému stylu hry hrál do karet také prudký déšť ve druhém poločase. Hlavní hvězdou útoku Sharks byl Dalibor Javorek, který se díky dvěma touchdownům a field Goalu postaral o všechny body Sharks.

Sharks ví, že silové běhy mohou na Stallions platit. V loňském Silver Bowlu byl běhový útok Sharks nezastavitelný a připsal si 272 yardů a 3 touchdowny. Právě tato herní činnost tak bude hrát klíčovou roli v průběhu zápasu. Pokud Sharks budou po zemi dominovat a držet míč po většinu zápasu pod kontrolou, tak pro obranu, ale i pro útok, Stallions bude cesta k vítězství velmi složitá.

Zápas Stallions - Sharks začíná v neděli od 16:00. 

Bronze Bowl VIII

Bělá Raiders (6-0) - Zlín Golems (4-2)
Pokud chcete vidět, jak vypadá dominantní výkon týmu v lize, tak se stačí podívat na Raiders ve 3.Lize. Lépe už to totiž prakticky nejde. Raiders vyhráli všechny zápasy bez jediného inkasovaného bodu a v šesti zápasech skórovali dohromady 287 bodů a to jejich poslední zápas s Foxes byl kontumován a lze předpokládat, že by Raiders skórovali více než 35 bodů. Raiders jednoznačně přerostli 3.Ligu a ostatní týmy si určitě oddychnou, až budou hrát ve vyšší lize.

Raiders v základní části narazili na Golems hned v úvodním kole a ve Zlíně zvítězili 35:0. Oba týmy v průběhu základní části šly výkonnostně nahoru. Raiders vítězili výraznějším rozdílem a Golems v závěru základní části na poslední chvíli přeskočili Dietos a zajistili si postup do finále. Golems v přímém zápase o postup porazili Dietos 12:3. Proti Raiders bude muset být útok Golems mnohem produktivnější. I přes zlepšené výkony Golems budou Raiders nadále jasným favoritem. U týmu, který letos ještě neinkasoval ani bod, to ani nejde jinak. Golems je tak v pozici týmu, který může „pouze překvapit“. Zlínští mají za sebou netradiční Bronze Bowl z roku 2019. V něm nejprve museli spolknout hořkost porážky proti Dietos, ale následná kontumace jim přidělila pohár.

Zápas Raiders - Golems začíná v sobotu od 16:00.