Home  /  Zprávy  /  Lions vstupují do ELF domácím zápasem proti Leipzig Kings

Lions vstupují do ELF domácím zápasem proti Leipzig Kings

(pá) 2. červen 2023, Radim Kroulík

Už v sobotu 3.6. začíná třetí sezóna European League of Football, tentokrát ale poprvé s českým zástupcem. Prague Lions vstoupí do úplně nové zkušenosti utkáním v neděli 4.6., kdy na své domácím stadionu Viktoria Žižkov přivítají Leipzig Kings. 

European League of Football je poměrně mladý projekt, ve kterém se v první sezóně představilo pouze osm týmů – šest z Německa a po jednom z Polska a Španělska. Nicméně každým rokem se ELF rozšiřoval a získával si fanoušky po celé Evropě. První kontakt s Lions přišel zhruba před rokem. Liga přemýšlela o expanzi a při pohledu na mapu bylo celkem logické, že Praha nemůže chybět. První impuls tedy přišel od vedení soutěže. Podle slov Zacha Harroda na tiskové konferenci, nechtěl hlavní trenér Prague Lions dopustit, aby se budování týmu chopil někdo mimo český americký fotbal. Harrod ve svém shrnutí poděkoval České asociaci amerického fotbalu, protože bez jejich organizace, by se Lions nedostali tam, kde jsou.

Po šesti vyhraných Czech Bowlech byl nejen podle hlavního trenéra, ale i podle jeho koordinátorů postup do kvalitnější soutěže logickou cestou. Ofenzivní i defenzivní koordinátor Lions mají zkušenosti s trénováním nejvyšší univerzitní divize v USA. Dan Disch i Reggie Mitchell mluvili před novináři o tom, jak bylo náročné posunout hráče na vyšší úroveň a precizně se připravit na soupeře, kteří je čekají v nejlepší evropské soutěži.

V rámci prezentace promluvil i Shazzon Mumphrey, který bude už třetím rokem zastávat pozici quarterbacka. Mluvil o síle týmu, jak se k nelehkému úkolu staví všichni jeho spoluhráči čelem a také o velké motivaci, kterou jim přináší účast v ELF. Kromě Shazzona Mumphreyho mají Lions další americké importy v podobě Victora Whartona III, Jamese Brookse a Rogria Lewise. 

Všichni účastníci se shodli na tom, že jsou plně připraveni hájit barvy Prague Lions a jsou odhodláni zabojovat o každé vítězství. „Uděláme všechno proto, abychom se dostali do play-off a tam už se může stát úplně cokoliv.” Slibuje Zach Harrod a vléva optimismus do žil všem fanouškům v Praze a celé České republice.

Leipzig Kings byli součástí European League of Football již v minulé sezóně, kdy zakončili svou cestu s rekordem 4 vítězství a 8 proher. Obsadili poslední místo v severní konferenci. Velkou hvězdou a oporou týmu z Lipska byl A.J. Wentland, který si v roce 2022 připsal 160 tacklů, 54 tackles for loss, 3 sacky a byl vybrán do All-star týmu celé soutěže. Tento skvělý LB se vrací i pro sezonu 2023 a bude zcela jistě klíčovým mužem pro Kings.

Známou tváří pro české fanoušky je hlavní trenér Kings John Booker, který působil v dresu Trnavy Bulldogs v sezonách 2014-2016.

Na pozice quarterbacka došlo ke změně oproti předchozímu roku. Ve žlutozeleném dresu proti Lions nastoupí Kenyatte Allen, který má zkušenosti z německé GFL. Podle slov hlavního trenéra Bookera je Allen skvělým leaderem, kterého jeho tým potřebuje. Kenyatte Allen ve své poslední sezóně za Allgäu Comets naházel 3342 yardů a 43 touchdownů, k tomu je velmi nebezpečný i ve hře po zemi. Lions tedy budou mít opravdu spoustu práce, aby přibrzdili ofenzivní i defenzivní zbraně Kings. 

První zápas Prague Lions proti Leipzig Kings začíná v neděli v 16:25. Vstupenky můžete zakoupit ZDE nebo sledujte přímý přenos na O2 TV Sport.

Autor článku: Ondřej Horák

O víkendu pokračuje také soutěž mužů v čele s televizním zápasem na Premier Sport 2. Více se dočetete v Preview.