Home  /  Zprávy  /  ČLAF A 2012

ČLAF A 2012

(so) 31. březen 2012, Michal Rosíval
Z ČLAF A byl sice jeden dílek už odkrojen, nicméně většina týmů na svoji premiéru čeká, takže si všechny týmy ČLAF A krátce představíme. Týmům rovněž byla dána možnost částečně se představit sami. Na pětici položených otázek však tři týmy neodpověděly. Odpovědi s výjimkou překladu Giants nebyly nijak upravovány.
 
Pravděpodobnosti výher v sezóně (její základní části) jsou toliko subjektivním pohledem autora a jsou zaokrouhleny na desítky procent.
 
Prague Black Hawks
 
Vloni: Mistr ligy. Bilance s Panthers za posledních pět let: 2-3. S Giants se neutkali.
 
Předpokládaný počet výher: 6 výher 40%, 5 výher 40%, 4 výhry 20%.
 
Obhájce titulu a jednoznačně největší favorit soutěže. Klub vznikl v roce 2010 převážně z hráčů Prague Lions a hned ve své první sezóně dosáhl na finále, kde však utrpěl historický debakl 0:74 od Prague Panthers. Klubu však trvalo jediný rok, aby „vrátil úder“ a vloni v pravděpodobně nejlepším tuzemském zápase historii získal svůj první titul.
Klub však nenechal nikoho na pochybách a ke svým tahounům Ferni Garzovi a Andre Whytovi pro rok 2012 získal další velmi zvučné posily. Aby toho nebylo málo, tak lovil hlavně ve vodách svého hlavního konkurenta a po Lions provedl další „loupež“ klubového stříbra. O dvě vlakové zastávky na východ se totiž přesunuli Ondřej Víšek, Stanislav Jantoš a Jacob Shrum. Shrum si tak konečně splní svůj evropský „sen“ a bude moct hrát safetyho. Spolu s Whytem by mohl vytvořit opravdu elitní dvojici. Ovšem i Black Hawks se oslabení nevyhli, do Německa se vrátil Josef Fuksa.
Cílem Black Hawks však letos zjevně není pouze vyhrát českou ligu, ale i EFAF Cup. Shodou okolností i v něm budou muset přejít přes polskou Wroclaw a jejich vzájemný zápas bude současně zápasem EFAF Cupu i ČLAF.
 
Co jste mezi sezónami udělali proto, aby sezóna 2012 byla pro váš klub úspěšnější, než sezóna 2011?
Off season Black Hawks se dala rozdělit do tří základních oblastí: atletický rozvojový program, nábor hráčů a development coaching staffu.
První oblast jsme zahájili již v loňském srpnu posilovacím programem cíleném pro různé skupiny hráčů tak, aby byl co nejefektivnější.
Nábor hodnotíme jako úspěšný, i díky kampani "Přidej se k mistům", která oslovila jak nové zájemce o americký fotbal tak i současné hráče mezi ostatními týmy. V současné době máme 72 aktivních hráčů.
A v neposlední řadě posílení trenérské skupiny zkušeným defenzivním koordinátorem Dougem Adkinsem. Navíc se nám podařilo zajistit na každu skupinu pozičního coache, což nám mimo jiné umožní být maximálně efektivní během tréninků.
 
Co vám v offseason udělalo největší radost (co vás nejvíc potěšilo, ...)?
Potěšila hlavně zodpovědnost jak vetšina hráčů přistoupila k off season programu, je vidět že si hráči plně uvědmují že na této fotbalové úrovni je naprosto nutná celoroční příprava. Pozoroval jsem obrovské zlepšení jak v silové, tak atletické přípravě. Také že náš sportovní program oslovil zkušené hráče i z jiných týmů, a registrovali jsme celkem 12 přestupů, i z týmů jako Panthers.
 
Co pro vás na začátku sezóny 2012 představuje největší problém?
Vidíme jako problematické omezení soupisky na 45 hráčů, což zrovna nekoresponduje s pomocí fotbalu u nás. Nováčci a back ups mají velice stíženou roli se pak prosadit na zápasovou soupisku.
 
Předloni českou ligu deklasovali Panthers a to nejlepší z ligy bylo koncentrováno u nich. Letos to vypadá, že tehdejší roli Panthers převezmou Black Hawks. Lze z toho vyvodit nějaké pozitivní závěry pro ligu jako celek?
Zde otázku vnímáme s ironickým podtextem, proto tedy odpovíme ve stejném formátu.
Vyvodila asociace pozitivně vitězství v lize u klubu s dvouletou historií? Mají tyto závěry být vyhodnoceny asociací nebo samotnými Black Hawks? My si samořejmě závěry a průběžné hodnocení děláme, sebereflexe a učení se s vlastních chyb je pro nás nezbytným nástrojem. Škoda že tomu tak není všude, včetně té asociace.
Dle našeho názoru tím hlavním pozitivním závěrem pro celou fotbalovou veřejnost by mělo být že rozvoj klubu od prohry 28:0 s Příbramí až do European TOP 20 lze, a dokonce ve velmi krátkém čase. Proto se jako Black Hawks můžeme ptát, kde zůstal rozvojový program fotbalu řízený asociací? Lze z něj vyvodit nějaké pozitivní závěry pro kluby?
 
 
Prague Panthers
 
Vloni: Finalista ligy. Bilance s Black Hawks za posledních pět let: 3-2. S Giants se neutkali.
 
Předpokládaný počet výher: 5 výher 10%, 4 výhry 40%, 3 výhry 40%, 2 výhry 10%.
 
Skoro šest let trvala pantherská neporazitelnost v české lize. Nástupem Black Hawks se však vše změnilo a letos není jistá ani finálová účast. Citelná oslabení na skill postech na poslední chvíli se Panthers snažili vyspravit „utajeným“ importem Amosem Allenem. Nový QB byl představen již dříve, stal se jím Justin Walz, který shodou okolností vloni působil ve Wroclawi. Jak napověděl první soutěžní zápas Panthers v AFL, Walz je přesně typem quarterbacka, který se hodí do léta pilované hry Panterů, tedy zejména hra po zemi. Nebýt jiné postavy, tak hru Walze až tak snadno nerozlišíte o předešlého „franchise quarterbacka“ Shruma. Prvním quarterbackem pro českou ligu (uvidíme pro jak moc zápasů) však bude Stanislav Tománek. Zcela nová je však sestava runnig backů. Byl-li ještě před dvěma třema lety u Panterů přetlak RBs, tak v prvním zápase s míčem (kromě Walze) běžel jediný hráč - Amos Allen. Na straně obrany odešel Ladislav Jenšík. Klub se rozhodl díry zalepit hlavně ze svých mladých zdrojů a celkově je na něm patrný určité odliv prostředků proti předešlým letům.
 
Co jste mezi sezónami udělali proto, aby sezóna 2012 byla pro váš klub úspěšnější, než sezóna 2011?
Poprvé jsme zavedli minicampy pro jednotlivé pozice které probíhali po celou mimosezonu. Sehnali jsme špičkového head coache.
 
Co vám v offseason udělalo největší radost (co vás nejvíc potěšilo, ...)?
Počet hráčů získaných z náboru.
 
Co pro vás na začátku sezóny 2012 představuje největší problém?
Finance.
 
Letos jen v základních částech soutěží, ve kterých hrajete, máte odehrát 16 zápasů během víceméně tří měsíců. Přeci jen, není to přecejen už trochu příliš?
Je to příliš. Očekávali jsme mene zápasů v české lize. Učast Giants a následné posunutí finále na konec července nám udělalo čáru přes rozpočet.
 
Co byste rádi sdělili ještě světu?:-)
Čím víc máte možností a peněz tím víc se vytrácí v jednotlivích hráčích chut hrát.
 
 
Wrocław Giants
 
Vloni: Nováček ČLAF (tým vyhrál polskou ligu).
 
Předpokládaný počet výher: 4 výhry 20%, 3 výhry 40%, 2 výhry 30%, 1 výhra 10%.
 
Těžko tipovat, kde se Giants umístí. Výsledky Giants budou i srovnáním českého a polského fotbalu. Giants jsou tím nejlepším, co v Polsku hraje, jejich tým je složen z nejlepších hráčů obou finalistů posledních dvou ročníků polské ligy, kde si byli vzájemně jedinou konkurencí. V týmu působí i trojice českých hráčů a zejména Adam Synáček určitě bude chtít ukázat, že titul Hráč roku mu v minulosti byl upřen hlavně kvůli jeho „odloučenosti“. Pokud tedy bude hrát, protože jako RB je v týmu i velmi silný import Shannon Woods. Výbornou zprávou pro Synáčka však je, že v klubu působí i jako trenér a pokud dokáže své zkušenosti i předávat, tak má Adam učitele výborného.
Celkem jsou „Giganci“ velmi ambiciózním týmem a jejich příběh částečně připomíná osud Panthers, kteří po několikaleté domácí hegemonii chtěli zkusit i větší výzvu. Pravda, určitým rozdílem je vztah s domovskou asociací, Giants se totiž do české ligy zapojili až poté, co jim nebylo umožněno hrát domácí soutěž. Konečné řešení je však patrně dobrý i polskou stranu, neboť s Giants by polská liga nebyla ničím více, než pouze soubojem o druhé místo.
A Obři se samozřejmě budou snažit ještě o jednu věc – aby ve své zahraniční misi nedopadli jako Panthers, kteří na své první velké vítězství v AFL čekají již třetím rokem. Odpověď na všechny tyto otázky budeme znát (nebo se jí přinejmenším výrazně přiblížíme) 14. dubna, kdy Giants přijedou do Prahy.
 
Co jste mezi sezónami udělali proto, aby sezóna 2012 byla pro váš klub úspěšnější, než sezóna 2011?
Giants jsou novým týmem, takže jsme letos hádankou pro všechny naše soupeře. Pozitivní je, že tým je složen z hráčů a trenérů dvou velmi kvalitních týmů, takže víme, co fungovalo a co máme napravovat.
 
Co vám v offseason udělalo největší radost (co vás nejvíc potěšilo, ...)?
Ze všeho nejvíc akvizice čtyř velmi dobrých importů s trenérskou zkušeností, což, to mohu prohlásit již nyní, byl velmi dobrý tah, který značně pomohl všem našim hráčům. Hráči se také poprvé zapojili do specializovaných tréninků pod kvalitními trenéry zaměřenými na sílu a kondici a doufáme, že toto se také promítne do našich výsledků.
 
Co pro vás na začátku sezóny 2012 představuje největší problém?
Myslím, že žádné problémy nemáme. Skoro všichni hráče jsou stoprocentně zdrávi a jsme připraveni hrát.
 
Co jsou vaše cíle v ČLAF?
Chceme být tým, který bude konkurenceschopný na evropskké úrovni a v našem okolí není lepší příležitosti to dokázat než v ČLAF. Naším hlavním cílem je hrát v Praze finále a vyhrát ho!
 
Co byste rádi sdělili ještě světu?:-)
Máme radost, že můžeme hrát v tak skvělé soutěži. Doufáme, že nás naši fanoušci podpoří a my jim uděláme radost tím, jak budeme reprezentovat Polsko v mezinárodním měřítku.
 
 
Ostrava Steelers
 
Vloni: Semifinalista ligy. Bilance s Alligators za posledních pět let: 1-0.
 
Předpokládaný počet výher: 7 výher 20%, 6 výher 40%, 5 výher 30%, 4 výhry 10%.
 
Pro přesunutí severomoravského ligového zástupce z Havířova do Ostravy, staronový klub v konkurenci relativně obstál, stále je však na počátku. Klub s dlouhodobou (byť na několik let přerušenou) tradicí a možná největším lidským potenciálem (měřeno počty mužů v regionu, o který se nemusí dělit s žádným rivalem) je tak trochu na rozcestí. Jak ukazují příklady nejen z Prahy, ale i jiných zemí, pouze vlastní cestou pravděpodobně jít nejde, klub bude časem, bude-li chtít být konkurenceschopný v celostátním měřítku, muset získat pomoc v zahraničí. Zatím je však v druhé sezóně adekvátním cílem stejný úkol jako u Alligators, tzn. být mistrem Východu.
S čím by se klub mohl časem potýkat, jsou odchody hráčů do Polska. Zatím nejde o „velká čísla“, nicméně už ani nejde o jednotlivce. Je mírným paradoxem, že ačkoliv je Ostrava k česko-polské hranici o poznání blíže, než nejbližší polský klub, tak ve Steelers nepůsobí žádný Polák. Mezistátní „výměna“ tak probíhá ke škodě Steelers pouze jedním směrem.
 
Na otázky tým neodpověděl.
 
 
Brno Alligators
 
Vloni: Páté místo v ČLAF A. Bilance se Steelers za posledních pět let: 0-1.
 
Předpokládaný počet výher: 6 výher 20%, 5 výher 40%, 4 výhry 30%, 3 výhry 10%.
 
Již několikátý rok v řadě chřadnoucí zástupce druhého největšího města v republice čeká na zvovuzrození a návrat na pozice, na kterých klub byl před deseti lety. Před každoročně početné nábory se stále nedaří vybudovat kvalitní tým, skomírá i juniorské podhoubí. Tým si vytyčil smělé střednědobé cíle, které se však jeví na světelné roky vzdálené. Nyní navíc tým přišel o několik zkušenějších hráčů, kteří dali přednost projektu Sígrs v sedmičkovém fotbale.
Cílem Brna je určitě bitva o Moravu, která by ve čtvrtfinále měla zajistit snazšího soupeře (za podmínky, že vítěz ČLAF A3 bude slabší než nejhorší tým subdivize A1), ale hlavně psychologická vzpruha do sezóny 2013, kdy chce klub skládat své střednědobé účty.
Hráčský kádr nedoznal významnějších změn (mimo již naznačené), klub nepoužil ani strategii pražských týmů a nevytáhl si případné naděje z nedalekého Znojma (čímž ale umožnil Znojmu postavit vlastní tým).
 
Co jste mezi sezónami udělali proto, aby sezóna 2012 byla pro váš klub úspěšnější, než sezóna 2011?
Máme mladý tým tvořený převážně hráči s pouze jednou nebo dvěma sezónami zkušeností a nováčky z letošního náboru. Vzhledem k tomuto faktu jsme se rozhodli, že je potřeba s týmem pracovat i v období, kdy má seniorský tým obvykle volno a proto jsme začali s tréninky již na podzim loňského roku. Tento formát přípravy se nám osvědčil a věříme, že nám pomůže k úspěchu v letošní sezóně.
 
Co vám v offseason udělalo největší radost (co vás nejvíc potěšilo, ...)?
Největší radost nám udělal přístup hráčů k podzimní přípravě - přestože se v tomto období obvykle připravují individuálně, s nadšením se zapojili také do společných tréninků. Taky nás velmi potěšilo, jak rychle se do týmu začlenili nováčci z náboru. Velkým přínosem pro Alligators je i rozšířeni řad trenérů o dva nové poziční trenéry: Aleše Daňhela jako trenéra quarterbacků a receiverů a Martina Fišera na pozici trenéra obranné lajny.
 
Co pro vás na začátku sezóny 2012 představuje největší problém?
V Brně máme již několik let stejné problémy: finance, chybějící domácí hřiště a generační obměna. Přesto věříme, že nám nic nezabrání v tom stát se plnohodnotnou součástí domácí fotbalové scény a uspět!
 
Před loňskou sezónou začal s příchodem nového trenéra projekt „Vize 2013“, na jehož konci má být finálová účast v příští sezóně? Je tento cíl i nadále platný a je reálný?
Nakolik je reálný zjistíme samozřejmě až v příští sezóně. Stále děláme vše pro to, abychom „Vizi 2013“ splnili. Nebude to jednoduché - díky zvyšující se finanční náročnosti, špatné situaci s domácím hřištěm a odlivu zkušených hráčů. Důležité je, že pracujeme s mladým, perspektivním týmem a pokud se nám ho podaří udržet pohromadě znovu se vrátíme mezi silné týmy.
 
Co byste ještě rádi sdělili světu?:-)
Tato sezóna je pro nás velmi důležitá. Víme, že se teď těžko můžeme měřit s týmy divize A1, ale velmi nám vyhovuje letošní formát ligy – dává nám šanci hrát zajímavé zápasy všech obtížností. Věříme, že nám tento systém pomůže vybudovat silný tým s dobrým charakterem a hrou, která bude bavit nejen hráče, ale i diváky. Naším cílem je minimálně zopakovat umístění z loňské sezóny. A velmi rádi bychom se poprali o místo v semifinále, což při účasti tří velmi silných týmů divize A1 nebude jednoduché, ale my to rozhodně zkusíme!
Ještě bychom chtěli říct: „přijďte se na nás podívat a podpořit nás v tažení za vítězstvím – hrajeme zajímavý, férový a penězi nezkažený sport“!
 
 
Prague Lions
 
Vloni: Šesté (poslední) místo v ČLAF A. Bilance s Bobcats za posledních pět let: 3-1. S Patriots rovněž 3-1. Se Stallions ani Titans se nestřetli.
 
Předpokládaný počet výher: 6 výher 10%, 5 výher 30%, 4 výhry 40%, 3 výhry 20%.
 
Lions jsou po mnoha letech opět favoritem soutěže, které se účastní. Naneštěstí je to v soutěži, kde jsou jediným týmem, který vloni hrál 11s fotbal. Po dvou letech bez jediné výhry je pro Lions povinností vyhrát subdivizi A3 a cílem nemůže být nic jiného, než minimálně jedna výhra nad týmy z A2.
Tým složený z hráčů převážně „post-juniorského“ věku by letos měli motivat i dva jasní lídři – importovaný QB a RB. Co tyto dvě pozice dokáží s týmem provést je jasně patrné na příkladu Black Hawks, byť až takovou změny pravděpodobně čekat nelze.
Martin Kocián se po celý rok bude věnovat pouze týmu, kde bude víceméně absolutním vládcem (současně však s absolutní zodpovědností za vše), tak uvidíme, co vše již svůj tým naučil. Ačkoliv byl před dvěma lety tým víceméně v troskách, nyní již výsledky přijít musí.
 
Co jste mezi sezónami udělali proto, aby sezóna 2012 byla pro váš klub úspěšnější, než sezóna 2011?
Soustředili jsme se na výchovu našich stávajících i nových hráčů.
 
Co vám v offseason udělalo největší radost (co vás nejvíc potěšilo, ...)?
Ta chuť hráčů trénovat a zlepšovat se.
 
Co pro vás na začátku sezóny 2012 představuje největší problém?
Přizpůsobit se novým pravidlům.
 
Od "puče" z roku 2010 Lions nevyhráli ani jeden zápas a až na pár # # mohykánů přišli o všechny "veterány". Jak dlouho bude ještě trvat, než se Lions dostanou řekněme mezi tři nejsilnější týmy? Jinými slovy, jak dlouho trvá dobrým juniorům než se stanou dobrými muži?
To nevíme,doufáme,že co nejdříve. Vychovat jakéhokoliv hráče trvá několik let,to # nejde během jedné sezony.
 
 
Pardubice Stallions
 
Vloni: Vítěz ČLAF B. Bilance s Bobcats za posledních pět let (v 11s): 0-2. S Patriots rovněž 0-2. S Lions ani Titans se nestřetli.
 
Předpokládaný počet výher: 3 výhry 20%, 2 výhry 40%, 1 výhra 30%, 0 výher 10%.
 
Stallions jsou ve zvláštní situaci – dvakrát za sebou vyhráli soutěž, ve které hráli (ani jednou však nebyli neporaženi), přesto letos přes pravděpodobné o poznání míně úspěšnou sezónu zažijí asi svůj nespokojenější rok. Po čtyřech letech se totiž vrací do 11s fotbalu, což dlouhodobě deklarovali jako cíl své mise v 7s. Tým s patrně nejzodpovědnějším vedením, které než řízne, tak neměří dvakrát, ale minimálně čtyřikrát, tedy bude muset obhajovat pozici nejlepšího týmu z loňských nejedenectkařů. A subdivize A3 bude možná nejzamotanější částí ČLAF A vůbec a na startu se skutečně nedá předpovědět, kdo by mohl být vítězem souboje „čtyř malých“. A pokud by se snad do toho souboje zapojili i Lions, tak proč ne. ČLAF A3 by měla být soutěží, která zde roky chyběla.
 
Co jste mezi sezónami udělali proto, aby sezóna 2012 byla pro váš klub úspěšnější, než sezóna 2011?
Prvním krokem bylo přidání druhého tréninku fyzické přípravy v zimě. Loni to byl, hlavně z finančních důvodů, pouze jeden. Druhým krokem byl dřívější přechod z haly na venkovní hřiště s umělým povrchem pro trénování herních situací v reálných rozměrech hřiště. Třetím krokem bylo víkendové soustředění, kde jsme pilovali taktickou stránku hry a stmelovali tým. Také máme v plánu odehrát přípravnou scrimmage s Lions.
 
Co vám v offseason udělalo největší radost (co vás nejvíc potěšilo, ...)?
Nábor hráčů, díky kterému se klub rozrostl o pár slibných talentů. Dále pak získání několika nových partnerů.
 
Co pro vás na začátku sezóny 2012 představuje největší problém?
Největší problém je samotný přechod ze 7s do 11s. Většina našich hráčů nemá v 11s odehraný ani jeden zápas. Nicméně věříme, že se nám je povede všechny dostatečně připravit.
 
V Pardubicích vám vyrostla „konkurence“. Čím to, že na relativně malém městě fungují dva kluby vedle sebe? A berete vznik nového klub spíše jako váš úspěch (fotbal v Pardubicích zjevně nevznikl z vakua a Stallions nějakým způsobem ovlivnili i hráče Bucks) nebo naopak neúspěch (protože ti noví hráči dali přednost jinému projektu)?
Dlouhodobý vývoj fotbalu na pardubickém území (prakticky od počátku Stallions) vychoval několik silných individuálních osobností, kteří se neshodli se současnou filosofií klubu a jednoduše si chtěli zkusit dělat fotbal po svém. Nejde o nějaké neshody či sváry - organizace tak složité věci vyžaduje jisté vnesení osobních vizí a podnětů lidí, kteří ji provádějí. A ne každému se to musí líbit. Proto jsou na relativně malém městě dva fungující kluby amerického fotbalu – každý s trochu jiným přístupem k vedení a fungování klubu.
Našim úspěchem jistě je, že jsme v Pardubicích vůbec dokázali rozjet americký fotbal a dát pevný základ pro celkem širokou základnu hráčů – a je jedno, za jaký klub hrají. Snažíme se na věc dívat prakticky a nevnášet mezi naše kluby zbytečné napětí. Věříme, že Pardubice se spádovou oblastí od Hradce Králové až po Chrudim, jsou dostatečně velké na to, abychom si každý mohli hrát to svoje bez jakýchkoliv vzájemných obtíží.
Závěrem chceme zdůraznit, že jsme měli snahu o kompromisní řešení, aby se zbytečně „neštěpily“ síly, nicméně tato snaha zůstala nevyslyšena a výsledkem jsou dva týmy v Pardubicích.
 
Co byste rádi sdělili ještě světu?:-)
Přejeme hodně úspěchů a málo zranění všem týmům.
 
 
Příbram Bobcats
 
Vloni: Finalista ČLAF B. Bilance s Lions za posledních pět let (v 11s): 1-3. S Patriots i Stallions 2-0. S Titans se nestřetli.
 
Předpokládaný počet výher: 4 výhry 10%, 3 výhry 20%, 2 výhry 40%, 1 výhra 30%.
 
Vloni Bobcats prohráli divokou přestřelku ve finále ČLAF B ačkoliv první zápas s Pardubicemi opanovali, jejich cíl nebude nepodobný tomu pardubickému. Bobcats se do 11s fotbalu vrací po jediné vynechané sezóně, v jejich zatím poslední porazili Black Hawks 28:0, takže rozhodně je k čemu se vracet…
 
Na otázky tým neodpověděl.
 
 
Liberec Titans
 
Vloni: Páté (poslední) místo v ČLAF B. Tým je v 11s soutěži úplným nováčkem.
 
Předpokládaný počet výher: 3 výhry 10%, 2 výhry 30%, 1 výhra 40%, 0 výher 20%.
 
Naposledy se 11s fotbal v Liberci hrál v roce 2009, tehdy pod hlavičkou Highlanders. Jejich vazba na Titans je ale spíše zanedbatelná. Titans jsou víceméně od loňska novým týmem a ve své první sezóně zaznamenali v 7s jednu výhru, proti Šumperku, které i letos zůstal v 7s. Skoro ve všech zápasech ale byly ve hře a je opravněné se domnívat, že letos se dočkají první výhry i v 11s. Titans jsou třetím týmem, který přešel z loňských 7s do letošních 11s. Veřme, že všechny přestupující týmy dokážou přejít bez problémů a to, co bylo ozdobou loňské ČLAF B přenesou i o úroveň výše.
 
Na otázky tým neodpověděl.
 
 
Pilsen Patriots
 
Vloni: tým sezónu vynechal. Bilance s Lions za posledních pět let (v 11s): 1-3. S Bobcats 0-2, se Stallions 2-0. S Titans se nestřetli.
 
Předpokládaný počet výher: 4 výhry 10%, 3 výhry 30%, 2 výhry 40%, 1 výhra 20%.
 
Plzeň byla tradičním účastníkem soutěže. Do loňska, kdy se tým v personální krizi do soutěže nepřihlásil. Po roční pauze se do ní však vrací, je však obtížné jej zařadit. Tým posílila řada veteránů, kteří v minulosti hráli v Praze a nastává tak čas, kdy budou ve svých „mateřských“ klubech předávat zkušenosti, tedy proces, o kterém se na počátku přestupů z „venkova“ do Prahy hojně mluvilo.
Ačkoliv lze Plzni přát jen to nejlepší, pro soutěž by bylo ideální, aby se svojí výkonností zařadili po bok loňských sedmičkářů a hru si pořádně užili. Po vynechaném roce určitě cíl, se kterým budou v Plzni souhlasit.
 
Co jste mezi sezónami udělali proto, aby sezóna 2012 byla pro váš klub úspěšnější, než sezóna 2011?
Z důvodu nedostatečného počtu hráčů jsme do loňské sezóny vůbec nenastoupili. Letos jsme udělali vše pro to, abychom opět hráli v Plzni seniorskou soutěž. Podařilo se nám finančně zajistit fungování týmu v lize, což je jedním z nejdůležitějších podmínek, ale zároveň asi v současné době největším problémem pro všechny kluby.
 
Co vám v offseason udělalo největší radost ( co vás nejvíc potěšilo, ...)?
Co mě nejvíc potěšilo? Rozhodně to, že jsme dali opět dohromady tým.
 
Co pro vás na začátku sezóny 2012 představuje největší problém?
Pro mě osobně je to neúspěch s návratem dlouholetého QB Víta Písaře do týmu.
 
Vloni jste ligu vůbec nehráli a hráči, kteří nastupovali za "Vochov" v A7 byli tuším odregistrováni. S kým vlastně plánujete letošní sezónu hrát? A máte pocit, že hráči, kteří se vrací ze svých pražských zkušeností jsou týmu přínosem?
Náš tým tvoří "zbytek" hráčů seniorky z loňského roku, junioři a dřívější hráči, kteří již v minulosti ukončili aktivní činnost a podařilo se je opět "zatáhnout" do kolotoče jménem americký fotbal.
Každopádně návrat Libora Kurfirsta, Martina Vokurky a Pavla Tumpacha z Black Hawks jsou velkým přínosem, kdo by pohrdl zkušenostmi hráčů z mistrovského týmu?
 
Co byste rádi sdělili ještě světu?:-)
Pilsen Patriots se vrací do České ligy amerického fotbalu a vrací se i na své dlouholeté domácí hřiště ve Sportovním areálu Vochov!