Home  /  Zprávy  /  Otevřené halové mistrovství ČR 2008

Otevřené halové mistrovství ČR 2008

(út) 2. prosinec 2008, Michal Rosíval
 
 
 
Princip
Tipuje se umístění všech dvanácti týmů. Ke každému jednotlivému týmu je nutné přiřadit jeho očekávané umístění. Netipuje se ale konkrétní umístění (jako "vítěz", "poražený čtvrtfinalista"), ale počet bodů. Jednotlivým umístěním je přiřazena určitá hodnota - viz tato tabulka.
Tipovaný počet bodů přitom nemusí být nutně jedna ze zmíněných hodnot (je to dokonce velmi žádoucí), ale jakékoliv číslo mezi nulou a stovkou (včetně). Jakýkoliv počet bodů, o který tipující splete týmem skutečně dosaženou hodnotu umístění, si tipující zapíše do své bilance. "Získané" body se sečtou za všechny týmy a cílem je tedy pochopitelně získat co nejméně těchto bodů.
 
Příklad
Princip je velmi snadný, ale možná se špatně popisuje, snazší to bude na příkladu. Pro jednoduchost budeme tipovat jen pořadí dvou týmů - Budějovic a Oldboys. Budějovicím neveříme vůbec, myslíme si, že vypadnou ve wildcard kole a ve skupině nevyhrají ani jeden zápas. Reálně by takový jejich výkony měl hodnotu nula. Pokud budeme tipovat konkrétně nulu a Budějovice skutečně všechno prohrají, tak nezískáváme za Budějovice žádný trestný bod (tedy ideální případ). Pokud ale vyhrají svoji skupinu (s bilancí 2-0) a vypadnou ve čtvrtfinále, tak takový výsledek má hodnotu 25, to znamená, že jsme se "sekli" o 25 bodů a tyto body jsou nám zapsány jako trestné. Z toho důvodu je "taktické" netipovat přímo nulu, ale nechat si určitou rezervu a natipovat třeba 8. Pokud budeme tipovat 8 a Budějovice prohrají všechny zápasy, tak sice "získáváme" 8 bodů, ale pokud by skončily v tom čtvrtfinále, tak si nezapíšeme 25 bodů, ale pouze 17 (jakožto rozdíl mezi hodnotou výsledku, který Budějovice skutečně získali a námi tipovaným počtem bodů).
A teď Oldboys: Tipujeme je minimálně na finále, spíše na celkového vítěze (k tomu, ve skupině budou 2-0). Takže tohle by mělo hodnotu 100 nebo 70. Teď jde o to, jak moc věříme, že Oldboys vyhrají a současně jestli náhodou není možné i to, že by Oldboys do finále vůbec nepostoupili. Takže když tohle zvážíme, tak Oldboys otipujeme na 80 bodů. Pokud Oldboys turnaj vyhrají, tak "získáme" 20 trestných bodů, pokud budou poražený finalista, tak "získáme" trestných bodů 10. Pokud by ale Oldboys překvapivě prohráli třeba ve čtvrtfinále, tak "získáme" plných 65 trestných bodů. Z toho důvodu nemusí být úplně šťastné tipovat plnou stovku, ačkoliv si myslíme, že Oldboys turnaj vyhrají. Takový tip sice umožňuje nezískat žádný trestný bod (pokud Oldboys vyhrají), ale současně čím dříve Oldboys skončí, tím větší ztráta.
Systém individuálního určování tipů "mimo jiné" zajišťuje i to, že je nepravděpodobné, že by víc lidí tipovalo stejně.
 
Jak tipovat
Je potřeba vyplnit tenhle formulář a odeslat ho na tipy@caaf.cz. Jako předmět emailu uveďte "Hala". Tipovat lze od okamžiku rozlosování a nejpozději do čtvrtka 11.prosince do 23:59. Přijaté tipy budou potvrzeny emailem.
 
Pořadí
Určí se podle získaných trestných bodů. Čím méně trestných bodů, tím lépe. Pro případ remízy bude použito součtu trestných bodů pouze za tyto týmy: Devils, Bobcats, Sígrs, Wolves.
 
Ceny
Jen a pouze nehynoucí sláva:-)
 
  
 
Přehled výsledků týmů v minulých ročnících
Pozn.: Druhý sloupec je celková úspěšnost týmu, třetí celková bilance výher a porážek týmu. Čtvrtý a pátý sloupec je stejný, ale pouze za poslední tři ročníky. Další sloupce jsou bilance výher a porážek v jednotlivých letech. Žluté podbarvení znamená, že tým turnaj vyhrál, šedé znamená 2.místo, oranžové 3.místo a zelené 4.místo. Týmy jsou seřazeny podle výkonnosti v posledních třech ročnících.
 
Na základě historických výsledků bylo z přihlášených týmů vytvořeno nasazení týmů ("seeds") pro losování. Pozn.: Patriots jsou jako poražený finalista z loňského roku nasazeni bez ohledu na předešlé výsledky jako číslo 2, Oldboys jakožto vítěz posledního ročníku jako číslo 1 (které jim náleží v každém případě)
 
Seeding (v závorce zkratka týmu a barva dresu)
(1) Oldboys (OLD, šedá)
(2) Pilsen Patriots (PTR, navy)
(3) Brno Alligators (ALL, zelená)
(4) Prague Panthers (PAN, ?)
(5) Havířov Devils (DEV, bílá)
(6 nebo 7) Příbram Bobcats (BOB, černá)
(6 nebo 7) Bílovice Sígrs (SIG, oranžová)
(8) Budapest Wolves (WOL, ?)
(9) Liberec Highlanders (HIG, černá)
(10) Pardubice Stallions (STA, růžová)
(11 nebo 12) Budějovice Hellboys (HEL, červená)
(11 nebo 12) Rangeros (RAN, modrá)
 
Losovací systém
Týmy jsou rozděleny do šesti losovacích košů po dvou dle pořadí dané nasazením (v koši 1 jsou OLD a PTR, v koši 2 jsou ALL a PAN atd.). Protože nelze objektivně seřadit týmy BOB a SIG, o jejich nasazení a tím umístění do košů rozhodne los. Los rozhodne i o nasazení 11 a 12 (ačkoliv zde nasazení v podstatě nehraje roli).

Z takto vytvořených šesti košů jsou koše 1 až 3 označeny jako „silné“ a koše 4 a 6 jako „slabé“. Losem postupně vzniknou dvě slabé skupiny (C a D) a dvě silné skupiny (A a B).
 
Herní systém
Ve skupinách (A, B, C a D) hraje každý s každým (v případě remízy se neprodlužuje) a podle výsledků vznikne pořadí ve skupinách. Do playoffs postupuje všech 12 účastníků, přičemž do čtvrtfinále přímo postupuje první a druhý tým ze skupin A a B (celkem 4 týmy). Všechny ostatní týmy (8) se zúčastní wildcard kola a do čtvrtfinále postoupí jen vítězové těchto utkání.
 
Nasazení do playoffs
1. Vítězové skupin A a B
2. Druzí ze skupin A a B
3. Vítězové skupin C a D
4. Třetí ze skupin A a B
5. Druzí ze skupin C a D
6. Třetí ze skupin C a D
Pozn.: Pro nasazení do playoffs tak vítězové „slabých“ skupin budou postaveni výše než poslední týmy silných skupin.

Pavouk playoffs
 
Z pavouka je zřejmé, že všechny týmy ze silných skupin budou mít osud ve vlastních rukou – tj. pokud bude vítězem turnaje vítěz skupiny A, který turnajem projde neporažen, tak není možné, aby někdo porazil všechny ostatní kromě vítěze a neskončil celkově druhý.
Pochopitelně někdo na vítěze turnaje ve čtvrtfinále nebo semifinále narazit musí, ale systém je nastaven tak, aby to byly vždy „horší“ týmy, tj. aby systém pokud možno co nejvíce odrážel kvalitu herní, nikoliv štěstí na soupeře. Kvalitu systému do určité míry limituje neznalost aktuální síly týmů – výhody systému tak nemusí být plně zaručeny, pokud by kvalitní tým hrál ve „slabých“ skupinách. V takovém případě by se dva nejlepší týmy již v semifinále potkat mohly, nicméně díky rozdělení týmů na „silné“ a „slabé“ je toto riziko sníženo a může se to stát jedině pokud jeden z těchto dvou týmů bude hrát ve „slabé“ skupině. Pozn.: Stávající systém toto neřešil vůbec a semifinálové dvojice byly sestaveny zcela náhodně.
 
Celkově bude (včetně zápasu o třetí místo) odehráno 24 zápasů. Všechny týmy mají garantované tři zápasy. Semifinalisté odehrají pět zápasů (šest, pokud by postupovali přes wildcard kolo).
 
Losovací procedura
Losování bude veřejně dostupné a sledovatelné na internetu a na ČT1. Pro potřeby vylosování halového turnaje bude použito losování Sportky ze dne 3. prosince (středa).
Celkem je nutné provést 8 losování:
1. určit seed 6 a 7 (tzn. určit, kdo z dvojice BOB-SIG bude hrát v silné skupině a kdo bude hrát ve slabé)
2. určit seed 11 a 12 (tzn. HEL a RAN)
3. vylosovat koš 1 (tzn. určit, kdo z dvojice seed 1 - seed 2 (tzn.OLD-PTR) bude hrát ve skupině A a kdo ve skupině B)
4. vylosovat koš 2 (tzn. určit, kdo z dvojice seed 3 - seed 4 (tzn.ALL-PAN) bude hrát ve skupině A a kdo ve skupině B)
5. vylosovat koš 3 (tzn. určit, kdo z dvojice seed 5 - seed 6 (tzn. DEV-1.losování) bude hrát ve skupině A a kdo ve skupině B)
6. vylosovat koš 4 (tzn. určit, kdo z dvojice seed 7 – seed 8 (tzn. 1.losování-WOL) bude hrát ve skupině C a kdo ve skupině D)
7. vylosovat koš 5 (tzn. určit, kdo z dvojice seed 9 - seed 10 (tzn. HIG-STA) bude hrát ve skupině C a kdo ve skupině D)
8. vylosovat koš 6 (tzn. určit, kdo z dvojice seed 11 - see 12 (tzn. 2. losování-2. losování) bude hrát ve skupině C a kdo ve skupině D)
 
Tato losování proběhnou takto:
1. rozhodujícím číslem bude dodatkové číslo prvního tahu – v případě, že bude liché, tak seed  budou BOB ( a SIG budou seed 7); v případě, že bude sudé, tak seed 6 budou SIG ( a BOB budou seed 7). Pokud bude jako dodatkové číslo vylosované číslo 49, tak o umístění BOB a SIG rozhodne součet čísel („základních“ šesti) prvního tahu. Lichý součet znamená seed 6 jsou BOB, sudý součet znamená seed 6 jsou SIG
2. rozhodujícím číslem bude dodatkové číslo druhého tahu – v případě, že bude liché, tak seed 11 budou HEL; v případě, že bude sudé, tak seed 11 budou RAN. Ostatní detaily jsou stejné jako u losování 1
3. rozhodujícím číslem bude první losované číslo hry šance (tzn. číslo označující statisíce) – v případě, že bude liché, tak ve skupině A bude hrát seed 1 (a seed 2 ve skupině B); v případě, že bude sudé, tak ve skupině A bude hrát seed 2 (a seed 1 ve skupině B). Dále obdobně
4. rozhodujícím číslem bude druhé losované číslo hry šance (tzn. číslo označující desetitisíce) – v případě, že bude liché, tak ve skupině A bude hrát seed 3
5. rozhodujícím číslem bude třetí losované číslo hry šance (tzn. číslo označující tisíce) – v případě, že bude liché, tak ve skupině A bude hrát seed 5
6. rozhodujícím číslem bude čtvrté losované číslo hry šance (tzn. číslo označující stovky) – v případě, že bude liché, tak ve skupině C bude hrát seed 7
7. rozhodujícím číslem bude páté losované číslo hry šance (tzn. číslo označující desítky) – v případě, že bude liché, tak ve skupině C bude hrát seed 9
8. rozhodujícím číslem bude šesté losované číslo hry šance (tzn. číslo označující jednotky) – v případě, že bude liché, tak ve skupině C bude hrát seed 11
Pozn.: Pro losování 3. až 8. platí, že číslo 0 (nula) se považuje za číslo sudé.
 
 
Úhradu startovného provedly týmy: Panthers, Oldboys, Alligators a Sigrs. Úhradu zálohy startovného provedly týmy: Patriots, Devils, Highlanders, Stallions a Hellboys.
Ostatní týmy ke dnešnímu dni neuhradily ani zálohu, ačkoliv je více než 14 dní po datu splatnosti. Startovné je třeba uhradit na účet 6319190237/0100.
 
 
 
 
Datum: 13.12.2008 sobota od 9.00
Místo: Sportovní hala Club hotel Průhonice
Startovné: 10.000,- Kč za jeden tým

Pravidla: Hraje se 7 na 7 a 2x10 minut. Čas se zastavuje jen, kdyz je třeba něco řešit (fauly, zranění, apod.), jinak běží stále - tedy podobný systém jako má házená nebo ragby. Je-li rozdíl ve skore jednociferný, tak se v poslední minutě druhého poločasu čas zastavuje podle pravidel (tj. stojí na vyběhnutí z hřistě a po nekompletním pasu).
Nehraje se klasicky na 10 yardů, ale "do půlky" a "od půlky". Na překonání každé z polovin hřiště má útok k dispozici pět downů místo čtyř.
V případě remízy v playoffs se prodlužuje systémem NCAA (tj. oba týmy dostanou možnost skórovat), přičemž se rozehrává 15 yardů od endzony a útok má čtyři downy na skórování.
Ve hře se místo kicků užívá tzv. virtuálních kicků. Ten probíhá tak, že když se tým rozhodne ke kicku (punt) nebo má kopat (kick-off), tak míč automaticky získává příjemce a bude rozehrává z vlastních 5 yardů.
Postavení útoku - v podstatě stejný systém jako venku, jen místo sedmi linemanů jsou pouze čtyři. Postavení obrany - povoleni jsou jen dva linemani, ostatní musí být z lajny. Obránci se nesmí před snapem vyměňovat a musí být jasné, kdo je lineman. Blitzování - při pasové akci smí na quaterbacka útočit jen oba linemani a pouze jeden další (kterýkoliv) hráč. Tohle neplatí, pokud se rozehrává blíže něž tři yardy od goalline.
Není dovoleno blokování pod pasem.
Penalizace za fauly jsou kratší - 15yardové fauly jsou za 10, 10yardové za 5. V případě, že obrana spáchá faul na automaticky první down, tak útok nezíská first down jako "venku", ale dostává jeden down k dobru.
Plná verze úprav pravidel je k dispozici zde.

Základní povinnosti jednotlivců a týmů:
-Splnění věkového limitu (dle ČLAF - 18 a více let, případně starší 17 let s potvrzením od lekáře a souhlasem zákonného zástupce)
-Zdravotní způsobilost (účast na vlastni riziko)
-Včasná úhrada zálohy a doplatku startovného!!! Startovné posílejte na účet 6319190237/0100
-Minimální počet hráčů je 14, maximální limit je 25 hráčů
-Všichni hráči musí mít kompletní předepsanou výstroj. Nezbytná je obuv se světlou podrážkou!
-Každý tým musí mít oficiální název a sadu dresu
-Dbání pokynů organizátorů
-Každý hráč může nastoupit pouze za jeden přihlášený tým
-Každý zúčastněný tým je povinen nejpozději 10.prosince odeslat řediteli ČAAF uzavřenou soupisku všech hráčů s těmito údaji: Číslo dresu, Jméno, Příjmení. Dodatečné změny po odevzdání soupisky nebudou akceptovány
-K jednotlivým utkáním mohou nastoupit za každý tým pouze hráči uvedení na soupisce