Home  /  Zprávy  /  Letem světem 6/2010

Letem světem 6/2010

(pá) 7. květen 2010, Michal Rosíval
Rakousko
Nejprve pohled do druhé ligy. Ta má pět účastníků, z nich nejzajímavějším jsou asi Hohenems Blue Devils. Tým z městečka na hranicích se Švýcarskem letos postavil do soutěží dva týmy. Svoje áčko do první švýcarské ligy, béčko (s oddělenou soupiskou) do druhé rakouské ligy. První tým si ve Švýcarsku vede průměrně (zatím 2-2), rezerva byla v rakouské Division I zatím 0-2 a minulou neděli měla odcestovat k zápasu s Burgenland Gladiators. Jak vyplývá z použitého slovesa, k zápasu nedošlo, protože Blue Devils nepřijeli pro nedostatek hráčů. Je samozřejmě neuvěřitelnou náhodou, že k odstoupení došlo zrovna před zápasem s nejvzdálenějším soupeřem (obecně v Rakousku skutečně není více vzdálenějších míst...) a možná nebude senzací, když se na nějaké příjemnější zápasy hráčů opět dostatek najde.
V první lize se o víkendu budou konat 4 zápasy, z toho 3 velmi důležité
Carinthian Black Lions - Salzburg Bulls
Prague Panthers - St. Pölten Invaders
Danube Dragons - Tirol Raiders (live stream na raiderstv)
Vienna Vikings - Graz Giants
Update: Na AFL si můžete i vsadit (z nějakého důvodu ne na všechna kola, ale nyní ano).  Kurzy nabízí bwin a někdy i bet-at-home. Na Panthers je 1.6 a na Invaders 2.0, takže vyloženě férové kurzy to nejsou, ale my Češi jsme na něco takového zvyklý... Upřímně řečeno, 1.60 docela stojí za hřích. Panthers stále nejsou v Rakousku braní až tak vážně, jak by možná bráni být měli a u Invaders se celkem přeceňuje jejich těsná prohra s Dragons. Přes nízký kurz (1.18) by dobrým partnerem na tiketu mohli být Black Lions proti Bulls. Kromě rakouské ligy je v nabídce i Německo a v průběhu soutěže snad i Finsko. Když už se evropský fotbal do nabídky dostane, tak to bývá i s totals a spreads.
A ještě večerní update: Podobný pohled na věc mělo asi více lidí (nebo se hodně řídili radami odsud:-) a na Panthers je nyní už jen 1.35 (což už to pravé kouzlo samozřejmě nemá a ta tuto cenu nemá cenu ani pouštět počítač)
 
Polsko
Poláci konečně ukončili smutek a vrátili se druhým kolem ke hraní. Loňský mistr Silesia Miners podruhé prohrál, tentokrát s Wrocław Devils, tedy týmem, který vyztužuje dvojice bývalých Havířov (shodou okolností také) Devils. Je zřejmé, že dvojice Synáček-Harazim je zcela nepostradatelná - v Česku jejich odchod znamenal, že Havířov místo 11s ligy naskočil jen do 7s, v Polsku pomohli vloni předposlednímu týmu k prozatímní bilanci 2-0. Synáček hraje na obě strany, v prvním zápase byl nejproduktivnějším hráčem na hřišti a ještě stíhá umně pózovat fotografům, takže se dostal na promofotografii, kterou polský svaz rozesílí patrnerům.
 
Německo
Minule se na Němce nedostalo, takže nyní. Jako tradičně se GFL účastní 12 týmů. Nováček je jeden a to Berlin Rebels, kteří zaplnili volné místo po loňském odstoupení Hamburgu. První zápasy přinesly překvapení v podobě domácí prohry loňského finalisty Kielu s "kdysi" slavným Marburgem. Mistrovský Berlin Adler s českými hráči zatím nehrál, protože úspěšně bojoval v rámci EFL.
 
Slovensko
V předchozím přehledu se nějak pozapomnělo na souseda nejbližšího, Slováky. Fotbal za řekou Moravou totiž už není jen o Bratislavě. Fotbal je nějakým způsobem provozován v dalších pěti týmech - Zvolen Patriots, Nitra Knights, Trnava Bulldogs, Smolenice Eagles a Topoľčany Kings. A není jen tak nějaká práce na koleni, založen byl Slovenský Zväz Amerického Futbalu.
Vloni si tři prvně jmenované týmy zkušebně střihli soutěž s osmi hráči na obou stranách, kterou vyhrála Nitra. Letos stejné týmy hrají už regulérní 11s soutěž, ve které se střetne každý s každým doma-venku, tři zápasy na jaře, tři zápasy na podzim. V prvním zápase Zvolen deklasoval Nitru 36:0.
Co je slovenskou specialitkou - stejné týmy (oddělení soupisek není přímo vyžadováno) hrají současně i soutěž se sedmi hráči. Tuto soutěž hrají i zbývající dva týmy. A ačkoliv jsou odehrané jen tři zápasy, tak mladý svaz čelí prvnímu problému, když quarterback a trenér Trnavy přímo během zápasu vyhrožovali rozhodčímu zabitím. Funkcionáři tak záhy budou nastavovat laťku přijatelného chování...