Home  /  Zprávy  /  Flagové mistrovství ČAAF 2011 - Finále

Flagové mistrovství ČAAF 2011 - Finále

(po) 8. srpen 2011, Michal Rosíval
Vítězem prvního ročníku flagového mistrovství se stal tým Panthers 30+ a alespoň ve flagu tak letos na jaře dospělí Panthers něco vyhráli. Tým kolem Jana Šestáka (jediný čistokrevný nehrající trenér v rámci celého turnaje) stál na výkonech rodiny Tománkovy. Otec Vlastimil snapoval na syna Stanislava a ten nejraději házel na svého bratra Jakuba. Kombinace víceméně neporazitelná. Panthers 30+ ale nevyhrávali jen útokem. Měli totiž i s přehledem nejaktivnější obranu včetně "hard hittera" (jak jen to ve flag fotbalu bylo možné) Jana Kabáta. Panthers 30+ ve finálovém (jakož i v kvalifikačním) turnaji  víceméně neměli problém, jen ze začátku drželi krok Brno Alligators.
Druhým týmem se možná trochu překvapivě stali držitelé divoké karty Smolenice Eagles, kteří neváhali cestovat přes 300 kilometrů a na tak trochu domácím hřišti (Sokolský ostrov) byli odměněni druhým místem. Ve skupině nejprve dvakrát těsně ubojovali vítězství, v semifinále oplatili Brnu porážku z kvalifikace a ve finále si prostě vyzkoušeli jaké je to hrát s "Prague Panthers", byť jen na flagovém poli.
Zápas o třetí místo byl souboje mladého a starého Brna. Po přestřelce nakonec přeci jen ještě vyhrála zkušenost. Zkušenost, která (už v kvalifikaci) hodně spoléhala na fotbalového "laika" Jana Rotrekla, který byl "go-to-guyem" podobně jako třeba Jan Kohut v tacklových Bobcats. Prostě kdykoliv to Brno potřebovalo a, jinak basketbalista, Rotrekl si poradil. Možná by v Brně stálo za pokus vysvětlit mu, že sportem, který chce dělat rozhodně košíková není. Mláďátkům proti kvalifikaci chyběl Dan Flora a možná právě on byl ten chybějící bodík, proč své starší spoluhráče (a trenéry) neporazili.
Na posledních místech ve skupinách skončily oba týmy, které se kvalifikovaly z budějovické kvalifikace. Domácí Hellboys nakonec skončili poslední, když je stejně jak v kvalifikaci porazili DMcrew. Mimochodem, nešlo o fanatické obdivovatele Davida Gahana, šlo zkrátka o skupinu z Dolních Měcholup. DMcrew byl týmem na jedné straně s největším zastoupením "laiků", na straně druhé byl na soupisce i Petr Boháček, čili v současnosti asi nejlepší soutěž hrající český hráč.
 
Skupina F1 DMC MLA EAG            
DMcrew   18:27 27:28     1. Smolenice Eagles 2 0
Mláďátka Brno  -   24:27     2. Mláďátka Brno 1 1
Smolenice Eagles  -       3. DMcrew 0 2
                   
Skupina F2 P30 ALL HEL            
Panthers 30+   39:14 46:13     1. Panthers 30+ 2 0
Brno Alligators -   40:21     2. Brno Alligators 1 1
Budweis Hellboys - -       3. Budweis Hellboys 0 2
 
  
   
 
Zápasy ve skupinách
Panthers 30+ - Budweis Hellboys  46:13
Touchdowny: Kabát 2, J.Tománek 2, Beneš, Zvada, V.Tománek - Jindra, Diviš
DMcrew - Smolenice Eagles  27:28
Touchdowny: Boháček 2, Jar.Hlavatý, Jan Hlavatý - Lörincz 2, Klementovič, Labuda
Brno Alligators - Budweis Hellboys  40:21
Touchdowny: Rotrekl 2, Skácel 2, Dolžal, Sovička - Jindra 2, Diviš
Mláďátka Brno - Smolenice Eagles  24:27
Touchdowny: Bowyer 2, Slezáček, Ambrož - Lörincz 2, Klementovič 2
Panthers 30+ - Brno Alligators  39:14
Touchdowny: V.Tománek 2, J.Tománek 2, Beneš, Zvada - Rotrekl 2
DMcrew - Mláďátka Brno  18:27
Touchdowny: Boháček 2, Danda - Ambrož 2, Bowyer 2
 
Semifinále
Smolenice Eagles - Brno Alligators  28:14
Touchdowny: Klementovič 2, Lörincz, Labuda - Haluza, Pavéska
Panthers 30+ - Mláďátka Brno  36:6
Touchdowny: J.Tománek 2, V.Tománek 2, Beneš - Ambrož
 
Zápas o páté místo
DMcrew - Budweis Hellboys  23:12
Touchdowny: Boháček 2, Jar.Hlavatý - Klokočka, Roba
 
Zápas o třetí místo
Brno Alligators - Mláďátka Brno  42:41
Touchdowny: Rotrekl 2, Haluza, Skácel, Sovička, Pavéska - Slezáček 2, Ambrož 2, Dvořák, Bowyer
 
Finále
Panthers 30+ - Smolenice Eagles  52:14
Touchdowny: J.Tománek 3, Zvada 2, Beneš 2, Šindler - Lörincz, Daniš
 
Celý turnaj potvrdil jednu věc - flag fotbal může být skvělou zábavou, ale je i regulérní formou fotbalu, která žádá atletické hráče a týmové pojetí. A že to má být flag fotbal - a nikoliv jakékoliv X-ičky, který má být vstupní branou pro nové týmy začínající s fotbalem. Je jen škoda, že zájem o celý turnaj byl spíše v týmech, které nemají problém zahrát si i regulérní plnotučný fotbal, zatímco týmy, které sotva bojují o sestavení sedmiček nebo nějaké jiné formy, turnaj víceméně minul, ačkoliv byl v podstatě jedinou možností, jak se nějaké fotbalové soutěže zúčastnit.
Nezbývá si tedy přát, aby pocit, že flag fotbal vlastně není fotbalem, z těchto týmů vymizel třeba už do příštího ročníku a že zájem o tuto formu bude takový, že bude "nutné" třeba i upravit formu flagového mistrovství. Zejména pak mezi týmy, které se jiných forem fotbalu nemohou zúčastnit. Třeba i proto, že výstroj na fag fotbal je zhruba stokrát levnější, než výstroj na X-ičkový tackle fotbal a to bez ohledu na to, jaké číslo písmeno X zastupuje.
 
 
Fotografie poskytla rodina Šestákova