Home  /  Zprávy  /  ČLAF B: Patriots-Steelers 6:37

ČLAF B: Patriots-Steelers 6:37

(ne) 11. květen 2014, Vladimír Koča

Sobotní brzké odpoledne patřilo v Plzni v areálu ZŠ Terezie Brzkové dohrávce druhého kola ČLAF B. Potkali se dva zkušené celky - loňšký mistr na domácí půdě a oceláři na straně hostů. Zápas měl, dle předpokladu fanoušků Pickem s nasazeným handicapem pro Patriots v poměru 47:53%, nabídnout zajímavou a nepředpovídatelnou podívanou, čemuž se také nakonec stalo.

Úvod zápasu byl dost chladným počínáním. Oba první drivy Patriots končily nuceným puntem a nenabídli příliš mnoho k vidění lačných přihlížejících po touchdownech. První drive Steelers skončil dokonce zachyceným interception Tomášem Červeným a tak první čtvrtka nabízela do příchodu druhého drivu dost nervózní hru na obou stranách, nicméně s vyrovnaným pohledem. Druhý drive už ostravští uklidnili své nervy a nebezpečně se začali zakousávat do soupeře a postupným ziskem několika prvních downů zakončili tento drive úspěšně - 14y run Jana Musila do endzone a potvrzený Mertův kick znamenal v první čtvrtině vedení 0:7. Před druhou čtvrtinou se ještě patrioti snažili korigovat výsledek, ale usilovná snaha skončila turnoverem Ostravy v podobě zalehnutého fumblu po sacku domácího quarterbacka Lukáše Malce. Následující drive po změně stran v rámci druhé čtvrtiny vedl ke zmatené rozehrávce při offside Patriots, kteří zaskočeni vlastním prohřeškem nechali bez tlaku vyniknout ostravského quarterbacka Lukáše Vojnara nalezením svého wide recievera Lukáše Sokola pro 37y pass do endzone. Mertův kick byl opět potvrzen a Steelers vedli už 0:14. Domácí se snažili korigovat výsledek, ale několik pokusů o big play se zkompletovat nepodařilo a na hřišti se střídali obrany obou celků. Nakonec byl o málo úspěšnější celek ocelářů, kdy z 34y skóroval field goal přesný Merta a navýšil na 0:17. Před polovinou to tak pro Patriots nevypadalo nejlépe a přišla logická snaha zvrátit utkání, kterou na sebe vzal zkušený QB Malec a doběhl po opakovaných bězích 9y pro touchdown 6:17. Zbývaly necelé dvě minuty, a tak bylo pro obranu Patriots důležité udržet Steelers od vlastní endzone, což se jim přes usilovný závěr utkání nepovedlo a v klíčových momentech stála odvaha i štěstěna při hostích. Troufale zahraným 4. downem Michal Kielor doběhl 14y pro poslední touchdown první půlky a do kabin poslal patrioty se svěšenou hlavou 6:23 (2pt run neúspěšný).

Pro příchozí v druhé půli se dle scoreboard mohlo zdát utkání rozhodnuté, ale pro necelých 200 domácích fanoušků, kteří viděli první polovinu, nebyla naděje na zvrat utkání neaktuální. V kabině se ale lépe nahecovali Steelers, kteří ještě v úvodu třetí čtvrtky zkompletovali další pěkný 28y pass od Vojnara na Radka Warchola pro touchdown s potvrzeným kickem od Merty - 6:30. Patrioti se nevzdávali, ale ke skórování jim chyběl potřebný klid a možná už i ubývající síly. Závěrečná čtvrtina nabídla z kraje několik rychlých drivů Steelers dalšími pěknými zkompletovanými passy a následně běhy v red zone ještě poslední touchdown utkání, o který se postaral opět running back Kielor. Merta byl opět přesný, a tak se stav změnil na konečných 6:37. Patriots se nevzdali ani na jedinou minutu a tlačili oceláře do vlastní endzone, a to dokonce dvakrát. Chybělo málo, reálně 10y, aby se v red zone plzeňskému týmu podařilo urvat několik bodů. Ani v jednom ze dvou drivů se ale domácím skórovat nepodařilo. Ani sebevětší snaha quarterbacka Malce a jinak dobře hrajících runningbacků (Stanislav Košík a navrátilec Tomáš Drexler), kteří všichni odehráli povedený zápas, nestačila, aby patrioti snížili rozdíl ve skóre.

V zajímavé pozici se v průběhu zápasu ocitl Patrik Vainer. Ten hrál v Plzni quarterbacka, ale po přechodu do 11s soutěže sází Západočeši spíš na Lukáše Malce. Vainer se potlouká depth chartem - v první polovině utkání se Steelers hrál receivera, který se mu moc nedařil. Po pauze hrál v obraně a jeho výkon byl o poznání jistější. 

Při pohledu na skóre se utkání může zdát jednoznačnou záležitostí, ale na hřišti se potkaly dva týmy, mezi kterými rozhodovaly důležité maličkosti. Steelers v každé situaci, do které šli vabank uspěli, domácím se nepovedla ani jedna taková. Plzeňanům nezahráli dobře receiveři ani cornerbaci a v konečném součtu za to domácí odnesli 37bodový příděl.

Autor: Václav Blahout

Detail zápasu

Pilsen Patriots
6 : 37
Ostrava Steelers Ostrava Steelers
Q1 Q2 Q3 Q4
PTR 0 6 0 0
STE 7 16 7 7
Statistiky

Datum: 10.5.2014 v 13:00
Počasí: Oblačno, 15°C
Počet diváků: 180
Rozhodčí: Libor Coufal (R), Ján Polák (U), Petr Moravec (HL), Tomáš Frehar (LJ), Kristián Koller (BJ)
 

Scoring summary
1.čtvrtina
Ostrava Steelers TD - 0:7 - Jan Musil, 14y run (Daniel Merta kick); 2:51
2.čtvrtina
Ostrava Steelers TD - 0:14 - Lukáš Sokol, 37y pass od Lukáš Vojnar (Daniel Merta kick); 11:09
Ostrava Steelers FG - 0:17 - Daniel Merta, 34y; 5:02
Pilsen Patriots TD - 6:17 - Lukáš Malec, 9y run (kick neúspěšný); 1:55
Ostrava Steelers TD - 6:23 - Michal Kielor, 14y run; 0:21
3.čtvrtina
Ostrava Steelers TD - 6:30 - Radek Warchol, 28y pass od Lukáš Vojnar (Daniel Merta kick); 8:08
4.čtvrtina
Ostrava Steelers TD - 6:37 - Michal Kielor, 1y run (Daniel Merta kick); 10:09