Home  /  Zprávy  /  Soutěž mužů 2016

Soutěž mužů 2016

(po) 2. listopad 2015, Michal Rosíval

Začalo svolávání týmů do hlavní soutěže ČAAF, soutěže mužů! I v příští sezóně se počítá se čtyřmi divizemi, tři z nich v 11s formě, jedna v 8s formě. Týmy hrající 11s formu mají čas na přihlášky do 20. listopadu, týmy hrající 8s formu do 20. prosince. Konečné složení divizí (přinejmenším těch hraných v 11s formě) tedy bude známo už za zhruba tři týdny.

ČLAF

Elitní divize soutěže, dříve Divize I. Na účast má nárok kompletní pětice letošních týmů hrajících D-I a navíc vítěz letošního Silver Bowlu, tedy Stallions. Otázkou je zapojení Alligators, ti nemají o svém dalším setrvání mezi českou elitou jasno, v záloze jsou tedy aktivovaní Steelers, kteří by je případně nejspíše nahradili.

Šest týmů bude hrát dvakrát každý s každým. Každý víkend se budou hrát vždy jen dva zápasy, základní část proto potrvá 15 týdnů. Poté nebude následovat semifinále, ale rovnou finále (Czech Bowl XXIII). Začne se první víkend v dubnu, finále bude na konci července.

2.Liga

Druhá výkonnostní divize bude mít zcela shodný formát jako letos, tzn. pět týmů odehraje osm zápasů a následně finále. Účastníci jsou však poměrně nejistí. Počítat lze s Patriots, Hippos a postupujícími Sígrs, zbývající dva týmy budou určeny až podle přihlášek.

Zatímco letos si vítězní Stallions vybojovali přímý postup (šlo ale o navyšování stavu, nikoho nenahradili), vítěze Silver Bowlu XI automatický postup nečeká, ale bude muset absolvovat baráž proti poslednímu týmu ČLAF. 2.Liga začne v polovině dubna, finále je naplánované na první půlku července. Baráž bude následovat ještě v červenci.

3.Liga

Nejnižší divize 11s formy fotbalu, do které se zapojí všechny zbývající týmy. Několik týmůletošní D-IV, přinejmenším snad Warriors, Knights a Mammoths, ohlašuje "upgrade" do 11s formy (Hellboys naopak pravděpodobně čeká "downgrade"), takže velmi reálné je rozdělení 3.Ligy do regionálně-výkonnostních skupin.

Základní část bude, stejně jako letos, šestizápasová, zda-li následovat rovnou finále nebo i semifinále, to rozhodne až počet týmů.

4.Liga

Jediná, společná divize 8s formy fotbalu. Je pravděpodobné, že zatímco letos byla D-IV rozdělená do skupin, tak příští rok se skupinové dělení bude týkat 3.Ligy a 4.Liga zůstane pospolu. Kromě výše uvedené trojice týmů, u které se čeká přesun do 11s formy, přijde 4.Liga i o druhý tým Steelers, novým týmem budou ale Třinec Sharks. Žádné další nové týmy na obzoru nejsou a čas pro jejich objevení se krátí.

Formát bude poplatný počtu účastníků, jistotou je jen počet zápasů - šest.

* Všechny informace vycházejí ze současného stavu Propozic, změny zcela vyloučit nelze.