Home  /  Zprávy  /  Patrik Vainer: Je příjemné být v roli favorita

Patrik Vainer: Je příjemné být v roli favorita

(st) 11. květen 2016, Radim Kroulík

V loňské sezóně skončili Pilsen Patriots s jedinou výhrou a hrozivým skóre 70:233 na předposledním místě. Letos se situace kompletně obrátila a Patriots jsou po čtyřech zápasech bez prohry. Po přesvědčivých výhrách nad Blades, Titans a Sígrs následovala překvapivě upracovaná výhra nad Hippos. Velkou zásluhu na výsledcích Patriots má, jak už to tak v americkém fotbalu bývá, quarterback Patrik Vainer.

Loni jste skončili čtvrtí s jednou výhrou, teď jste první bez prohry. Čím si vysvětlit tak velký obrat v týmu?
Minulý rok nám nevyšel podle představ. Chtěli jsme dosáhnout alespoň na třetí místo a ideálně i na účast v Silver Bowlu, což se nám vůbec nepodařilo. Z mého pohledu šlo o nejhorší sezónu, jelikož mě trápilo několik zranění a vynechal jsem 3 zápasy, což týmu rozhodně nepomohlo.

Rovnoměrně skórujete passové i runové touchdowny. Jak byste se jako quarterback charakterizoval?
Když jsem začínal před čtyřmi roky na této pozici v tehdejší sedmičkové formě, neuměl jsem správně číst obranu a rozhodnout se. Hodně mi pomáhá účast v reprezentačním kádru, kde jsem sice na pozici receivera, ale musím také číst obranu, abych se správně uvolnil na pass, což jsem si částečně přenesl i do Plzně na pozici quarterbacka. Jinak co se týče běhových touchdownů, rád běžím s míčem a snažím se urvat co nejvíce yardů, takže když je možnost rád to zabalím a běžím. Jelikož nejsem čistokrevný quarterback, tak mým vzorem je částečně Aaron Rodgers z Green Bay Packers, ale i Russell Wilson ze Seattlu Seahawks, protože je stejného vzrůstu jako já. Jeho pohyb v kapse je skvělý.

Jak se tým sžívá s rolí favoritů ligy?
Je to příjemné. Sám osobně jsem rád středem pozornosti a rád vyčnívám. Ale dost lidí to naopak může svazovat. Nadměrný tlak od okolí může vyvolat stres, ze kterého pramení zbytečné chyby. Ale když chceme vyhrávat, tak se musíme vyrovnat s rolí favorita.

Do týmu přišel Wes Worthen. Jak zapadl do týmu?
Zatím s ním proběhl pouze jeden trénink a jeden zápas. Má rychlost, kterou jsme potřebovali. Americký fotbal má zažitý, takže je vždy tam, kde má být. Ale pořád je to jen jeden hráč z jedenácti, které můžeme mít na hřišti, takže se nemůžeme spoléhat jen na něj.

Proč to týmu v zápase s Hippos ze začátku tolik nešlo?
Do zápasu jsme vstoupili poněkud lehkovážně a navíc Hippos neměli co ztratit, takže hráli agresivní styl hry, kdy hráli i čtvrté downy a nic jim nesvazovalo ruce. Naopak my jsme chtěli zkusit jiný styl hry a do zápasu jsme nastoupili se Zacharym Lewisem na quarterbacku, jelikož jsem si odnesl lehké zranění ruky ze zápasu se Sígrs. Bohužel se nám nepodařilo mít vyváženou hru, takže Hippos čekali běhové akce, které se jim dařilo zastavovat. Toho jsme využili po mém návratu na hřiště, jelikož vůbec nebránili dlouhé passy a rychle jsme odpověděli. Hippos se nemohli soustředit pouze na běhové akce, proto jsme konečně nacházeli díry v obraně, kterých jsme využili.

Další zápas čeká na Patriots 28. května po bye weeku na domácím hřišti proti posledním Titans.