Home  /  Zprávy  /  Objevili jsme talenty do budoucích let, věří veterán Fortelný

Objevili jsme talenty do budoucích let, věří veterán Fortelný

(čt) 14. červenec 2016, Radim Kroulík

O víkendu nás čeká jediný zápas. Bronze Bowl rozhodne o vítězi třetí ligy, kdy se utká Brno Alligators se Znojmem Knights. Pro Brno je to velmi neobvyklá sezóna. Tradiční účastník nejvyšší ligy se ocitl ve třetí lize, kde ukazuje, že i přes přebudovávání hráčské základny má stále kvalitní tým. I lepší atmosféru v týmu si letos pochvaluje quarterback Alligators Tomáš Fortelný.

Co tým od sezóny ve třetí lize očekával?
Po přesunutí Alligators do třetí ligy bylo naším hlavním cílem znovu vybudovat hráčskou základnu a co možná v největší míře zapojit náhradníky a nováčky do ligových zápasů. Toto se určitě povedlo a naštěstí jsme objevili i několik talentů do budoucích let. Samozřejmě největším cílem byla účast ve finále třetí ligy.

V čem je největší rozdíl mezi hrou v první a třetí lize?
Rozdíl mezi první a třetí ligou je hlavně v soupeřích, jiný rozdíl moc nevidím. Naše příprava letos nebyla nijak odlišná od let minulých. Na každého soupeře se připravujeme individuálně i rozborem videa, upravením playbooku, tak i hraním soupeřových her na tréninku.

Jak tým zvládá roli absolutních favoritů psychicky?
Dle mého názoru si myslím, že kluci jsou psychicky o dost vyrovnanější a roli favoritů zvládají na výbornou. Určitě lépe než v loňské sezóně, kdy naopak převládala hlavně frustrace. To je ale také díky velkému rozdílu mezi první a třetí ligou, kde možná panuje uvolněnější atmosféra.

Jak náročné je pro hráče udržet koncentraci, když viděli, že v sezóně vítězí bez problémů?
Náročné to není, protože jsme do sezóny šli s maximálním nasazením a cílem dostat se do finále, cokoliv jiného by pro nás bylo zklamání.

Vidíte velký rozdíl mezi Knights a ostatními soupeři ve třetí lize?
Rozdíl se velice těžko určuje, zvlášť po tom, kdy většina lidí očekávala finále Alligators s Hellboys. Najednou se hraje finále v Brně místo Českých Budějovic, kde se utkají s námi Knights, kteří překvapili a Hellboys dokázali porazit s rozdílem dvaceti bodů.

Co očekávat od Bronze Bowlu?
V Bronze Bowlu rozhodnou hlavně chyby a atmosféra na zápase, kdy misky vah jsou na naší straně, protože máme výhodu domácího prostředí a hlavně věrných fanoušků, kteří nás povzbuzují k lepším výkonům celou sezónu. Očekávat lze koukatelný fotbal a zajímavý program pro diváky. Jedná se o poslední zápas sezóny, takže bude těžký. S Knights jsme se letos již dvakrát potkali a chtějí zápas vyhrát stejně jako my, rozhodně neočekáváme jednoduchý zápas.

První vzájemný zápas vyhráli Alligators 7:27 a domácí zápas 42:0. Vzájemné zápasy a celkové skóre 208:13 ze základní části staví domácí tým do role velkých favoritů, ale o to víc mohou hrát Knights uvolněně, naopak pro Alligators to může být minimálně ze začátku trochu křeč. Areál Ragby Bystrc zažije druhý finálový zápas ve dvou týdnech. Po Silver Bowlu, který ovládlo Brno Sígrs, bude mít Brno šanci na další trofej, tentokrát Alligators. Sobotní Bronze Bowl začíná v 16:00.