Home  /  Zprávy  /  Preview - reprezentační vydání

Preview - reprezentační vydání

(čt) 15. září 2016, Radim Kroulík

Zápasem mezi naším výběrem a Nizozemskem odstartuje kvalifikační turnaj ve Worcesteru o postup do další fáze kvalifikace na Mistrovství Evropy. S Nizozemskem nás pojí nedávná historie, kdy jsme s nimi sehráli přátelský zápas v Praze. Ale jak již předeslal ve včerejším rozhovoru Daniel Leško, od roku 2014 se v týmu Nizozemska vyměnili trenéři, proto lze očekávat odlišnou hru. I český tým prošel za dva roky obměnou, ale za kormidlem je stejný head coach. Naše hra tak ponese podobný rukopis jako v posledních zápasech českého výběru. Přestože český tým měl na přípravu k dispozici video z přátelského zápasu Nizozemska s Irskem, bude první zápas turnaje neznámou a důležité budou úpravy hry v průběhu zápasu.

Český tým se bude tradičně opírat o silnou obranu. Ta v posledním ostrém zápase proti Polsku obdržela 7 bodů. O rok dříve proti Nizozemsku pouze 6, navíc jediný touchdown Nizozemska padl po fumblu running backa Petra Plačka.

Quarterback Nizozemska, Richard Bouthoorn, nepředvedl v Praze oslnivý výkon, když naházel proti naší obraně 43 yardů. Tentokrát si dá Bouthoorn určitě větší pozor na Jana Kabáta, který si připsal dva interceptiony.  Uvidíme, jak se od té doby Bouthoorn herně posunul, a jestli změna trenérů pomůže k větší produktivitě passového útoku Nizozemska. To, že Kabát hraje stále na vysoké úrovni, svědčí cena MVP z letošního Czech Bowlu.

Proti Polsku byla naše běhová obrana prakticky bezchybná, když povolila pouze 23 yardů. Polsku nepomohl ani ofenzivní lajnmen Babatunde Aiyegbusi, který letmo nahlédl do týmu Minnesoty Vikings. Kvaltiní výkon české defenzivní lajny, podpořený linebackery Augusty s Kolaříkem, byl proti Polsku klíčem k úspěchu. Do sestavy se vrací Tomáš Svoboda, který dodá běhové obraně ještě víc energie.

Útok předvedl s Polskem kvalitní výkon především po zemi a lze předpokládat, že i tentokrát bude hrát prim dvojice Dundáček - Růžek, kteří dohromady proti Polsku naběhali 235 yardů. I Daniel Leško si pochvaloval běhovou hru. „Máme propracované "read plays", kdy čteme určité hráče a podle toho probíhá distribuce míče. Máme na to velký talent, ať je to Jan Dundáček nebo Lukáš Růžek, který v tomto exeluje. Růžka ještě doplňuje Jakub Imr, který má rychlost.”

To passová hra českého výběru zatím nefungovala tak, jak by si trenéři představovali. V zápase s Polskem zaznamenal Dundáček 9 kompletních passů pro 68 yardů, s Nizozemskem 6 kompletních passů pro 117 yardů. Větší přispění od passové hry by odhlečilo i od tlaku po zemi. Passové útoky českého i nizozemského týmu tak budou doufat v lepší výkony než v minulosti.

Pokud si lze vzít něco z přátelského zápasu s Nizozemskem, pak je to důležitost special teamů, které mohou mít zásadní vliv na vývoj zápasů. U vyrovnaných zápasů to platí dvojnásob a český výběr zatím hrál především vyrovnané zápasy. Jakub Woleský prokázal v zápase s Nizozemskem kvality i jako punter, kdy v první čtvrtině doslova přišpendlil soupeře jeden yard od endzóny. Výsledkem bylo safety, které zaznamenala vzápětí naše obrana. I jediný touchdown českého týmu padl po výrazném příspěvku od special teamu. Při pokusu o field goal Marka Hruboně došlo k zablokování a místo ztráty míče se po muffnutí soupeře dostal český tým opět na míč, navíc se posunul o 27 yardů blíže k endzóně. Místo 2:0 a neúspěšnému field goalu to bylo 9:0 pro český tým. Zapomenout se nesmí ani na důvěru, kterou má Daniel Leško v Markovi Hruboňovi. Field goaly, které Hruboň proměňuje i ze vzdálenosti delší než 50 yardů, mohou být tím rozhodujícím. Často přehlížené special teamy tak mohou být rozhodujícím faktorem.

Předpokládaná starting offense:
Dundáček - Růžek - Woleský, Balažovič, Šindler, Kršák - Fuksa, Králík, Knotek, Praum, Kysilka

Předpokládaná starting defense:
Šimánek, Večes, Pulec, Novák - Augusta, Svoboda - Kabát, Jenšík, Mikulka, Hamal, Ondrášek

Zápas Česká republika - Nizozemsko začíná od 16:00 a můžete ho sledovat živě na streamu. Soupeřem českého týmu v nedělním zápase bude jeden z dvojice Velká Británie - Rusko. Druhý páteční zápas můžete sledovat od 20:00.