Home  /  Zprávy  /  Po zralé úvaze se ČAAF rozhodla nepořádat letošní ME ve flag fotbalu

Po zralé úvaze se ČAAF rozhodla nepořádat letošní ME ve flag fotbalu

(čt) 30. březen 2017, Radim Kroulík

Po velmi zralé úvaze se ČAAF rozhodla nepořádat letošní Mistrovství Evropy ve flag fotbalu. Ačkoliv byl turnaj zajištěn po finanční stránce, bylo připraveno nadprůměrně důstojné dějiště šampionátu v podobě stadionu v Ostravě-Vítkovicích, tak konečné rozhodnutí zní turnaj nepořádat s ohledem na složitou „politickou“ fotbalovou situaci v Evropě a potažmo i ve světě, protože se nechceme stát nástrojem podivných politických her. Cílem ČAAF bylo pořádat skvělý turnaj, jehož prvním a jediným cílem měl být jen a pouze fotbal. Věříme, že až se evropská situace vyjasní, tak se ME do Česka „vrátí“.

ČAAF, resp. český fotbal, krutě doplatit na podivné souboje mezi dvěma skupinami přetahujícími se o vládu nad fotbalem, takzvanými skupinami IFAF New York a IFAF Paris. Česku bylo ME přiděleno na přelomu let 2014 a 2015 na základě výběrového řízení. Získalo je rozhodnutím IFAF Europe, což byla/je podsekce světové federace. Všichni toto rozhodnutí znali, nebylo o něm nejmenšího sporu. V letech 2015 a 2016 se poté vyhrotila politická situace a IFAF se rozštěpil. Nešlo a nejde ale o klasické rozštěpení na dvě organizace, situace je dlouhodobě bizarní v tom, že dvě různé skupiny samy sebe považují za ty správné vůdce fotbalu a aby toho nebylo málo, tak se obě skupiny tváří tak, že vlastně ani žádný problém není. Takže se pořádají dvoje zasedání, dvoje soutěže atd. Pouze bankovní účet zůstal jediný, avšak přes rok k němu nemá přístup nikdo, protože byl zablokovaný. Celá problematická situace vznikla v době, kdy tehdejší prezident IFAF Wiking skončil ve vězení a jeho Švédsko na poslední chvíli couvlo z pořádání MS. Wiking byl poté zatracen takřka všemi významnými fotbalovými státy s výjimkou dvou – Německa a Francie. A právě německo-francouzský pakt jej přijal mezi sebe, ačkoliv dříve šlo o nesmiřitelné rivaly. Rivalita tedy zůstala, pouze jeden z kapitánů přeskočil z lodi na loď…

K rozkolu došlo poté, co Wiking oznámil, že za několik týdnů bude rezignovat, ale po týdnech toto vzal den před příslušným datem zpět, což je klíčový bod celého sporu. Jedna skupina nyní tvrdí, že rezignoval „a basta“, druhá, že nikoliv. Ze světové scény se pak vloni spor přenesl i na evropskou. Skupina IFAF New York (podle místa světového zasedání v roce 2016) je nyní postavená na podpoře všech fotbalově velkých států (USA, Kanada, Mexiko, Japonsko, Austrálie) a v Evropě na podpoře Skandidávie a Velké Británie. Na evropské půdě pak teoreticky jménem této skupiny jedná podfederace IFAF Europe, nicméně spíše teoreticky, protože dva čelní představitelé jsou jednak ve sporu zdrženliví a rádi by před politikou preferovali fotbal. A hlavně se jednoduše nechtějí vystavit nejrůznějším soudním sporům, kterým by je mohla vystavit druhá skupina.

Tou je IFAF Paris, jejíž hlavní „osou“ je spojení Německa, Francie a Španělska, kterým sekundují buď fotbalově nerozvinuté země jako například Irsko nebo dokonce tu méně tu více fotbalově „fiktivní“ státy jako Řecko nebo Kosovo, případně Kambodža nebo Kuvajt. Početně jsou tedy obě skupiny do určité míry vyrovnané, avšak pouze v případě, že se skutečně počítá například Řecko, jehož fotbal nikdy nikdo neviděl a dokonce ani jejich představitele. Tato skupina si v Evropě založila novou evropskou federaci a, jakoby v tom už tak nebylo málo zmatků (byť lze úspěšně pochybovat o tom, zdali šlo o náhodu nebo záměr), pojmenovala ji IFAF Europe. Předsedou je Španěl Castro, čestným předsedou Němec Huber.

Na přelomu let 2016 a 2017 se ČAAF pokusila kontaktovat „Paris“, neboť chtěla zjistit, na koho se vlastně ve věci ME obracet. Reakce byla šokující, prý se ČAAF vlastně již pořadatelství vzdala. V dalším mailu pak přisadili informaci, že „starý“ IFAF Europe nepředal žádné informace, neexistuje žádná smlouva o pořadatelství a vlastně se tedy ani pořádně neví, kdo pořadatelství získal. Zde ponechme stranou, že pokud „Paris“ neví, kdo pořadatelství získal, tak se jej ČAAF nemohla vzdát… Každopádně ze strany „Paris“ lze mluvit o lhaní přímo do očí. Zhruba ve stejné době se na uzavřené facebookové skupině trenérů flag fotbalu objevila informace, že ME bude ve Španělsku (ano, předsedou skupiny je shodou okolností Španěl). Po měsíci ignorace, kdy nás nikdo nekontaktoval ani jako „pořadatele“, ani jako možného účastníka, se informace o hostiteli objevila i na facebookovém profilu španělského svazu. Nicméně oficiálně stále nic. Bez větší nadsázky lze mluvit o tom, že „Paris“ Česku ME ukradl.

Ačkoliv jsme dlouhou dobu nemohli uvěřit tomu, že by to mohla být pravda, pokusili jsme navázat spojení i s „New Yorkem“. Proč vlastně? Spolupráce s „někým“ je nezbytná – nejde jen o vazbu na státy, ale nelze uspořádat turnaj a samozvaně o něm mluvit jako o ME. Tím spíše, pokud by se v podobném termínu konalo mistrovství další. NY skupina by s pořádáním byla víceméně OK, nicméně turnaj do jisté míry hodlala použít jako nátlakový prvek na jednotlivé státy. Účastníci turnaje by museli přeneseně vyjádřit věrnost skupině „New York“. Toto ale znamenalo významnou překážku pro ČAAF samotnou, protože s podobným kladením podmínek nesouhlasíme, ale hlavně by to významně ohrozilo účast ostatních. Financování turnaje sice bylo zajištěno, nicméně současně turnaj nemohl stát na čtyřech nebo pěti účastnících a to jak ekonomicky, tak i organizačně (ME bez kvalifikace, kam přijedou čtyři státy..?). K tomu zde byla neustále hrozba žaloby ze strany pařížské skupiny a kombinace politického „nátlaku“ a extrémní nejistoty, kdo by vůbec na turnaj přijel, jsme tedy s lítostí od turnaje odstoupili a budeme doufat a věřit, že až se snad jednou situace ve fotbalové Evropě uklidní, tak turnaj získáme znovu a tentokrát už nezpochybnitelně.