Home  /  Zprávy  /  Preview #17.2: Šlágrem víkendu bude zápas Stallions-Lions

Preview #17.2: Šlágrem víkendu bude zápas Stallions-Lions

(pá) 7. duben 2017, Radim Kroulík

Soutěž mužů se nám pomalu rozjíždí. Naplno se rozjede až příští víkend, kdy nás čekají premiérové zápasy druhé a čtvrté ligy. V druhém hracím víkendu odstartuje 3.Liga. O víkendu je na programu porce 6 zápasů.

Bitters liga

Trnava Bulldogs - Prague Black Panthers

Trnava si z prvního zápasu ligy neodnesla nic pozitivního. Drtivá prohra a celá řada zraněných nevěstí nic dobrého. Proti nim se navíc představí Black Panthers, kteří podali proti Lions solidní výkon. Bulldogs se musí zaměřit na začátek zápasu. Se Stallions dostali touchdown z první akce zápasu a následně i z druhé útočné akce Pardubic. Zlepšit se musí i ofenzivní lajna. 12 běhových yardů a průměr 0,9 yardů na běh je zkrátka málo. Navíc Bútora byl neustále pod tlakem obrany Stallions. Kurtis Walls a Lukáš Růžek by asi mohli vyprávět, že proti obraně Black Panthers nečeká Bútoru a ostatní nic lehkého. I přes neustálý tlak byl Bútora schopen naházet 229 yardů, což ho paradoxně řadí na první místo ligy.

Za zmínku stojí ještě výkon Roberta Seaberga. Trnavský import odehrál v Pardubicích útok, obranu i special týmy. Na hřišti byl Seaberg vidět. Bohužel pro Trnavu se občas zdálo, že byl ze svého týmu na hřišti sám. Bulldogs trápí marodka. Mohly se na týmu podepsat zápasy, které odehrál ve slovenské lize? Ať už je příčina jakákoliv, Bulldogs se momentálně více soustředí na přežití náročného programu. Před prvním volným víkendem odehraje Trnava zápasy s Black Panthers, Steelers a Bobcats. Pro Bulldogs se velmi rychle změnili ambice. Momentálně hrají hlavně o přežití.

Black Panthers budou v sobotu velkým favoritem. Role, na kterou jsou v Praze zvyklí. Podcenění soupeře tak snad nemůže být v úvahu. Pražský tým toho v zápase s Lions nemusel moc předvést. Mnoho nového toho nejspíš neuvidíme ani s Bulldogs. Black Panthers se drží starého dobrého receptu. Kvalitní běhová hra, výborná obrana a special týmy. Obhájce titulu má na tento styl hry ideální soupisku. Loni měli Black Panthers problém na pozici running backa, kdy tuto roli musel vzít z obrany Ladislav Jenšík. Do týmu přišel před sezónou Petr Plaček a zdálo se, že pozice running backa je vyřešena. Pavel Klemš ale ukázal, že i on může být primárním running backem. Trio Dundáček, Plaček Klemš bude letos po zemi pořádně zatápět. Passová hra Pražanů je tak jedna z mála činností, na které mohou zapracovat. Proti Lions nebylo potřeba jít do vzduchu. Proti Trnavě to potřeba nejspíš také nebude.

V ofenzivní lajně Black Panthers došlo ke změně na pozici centra. Tam se přesunul Miroslav Kysilka. Jeho putování po lajně je tak kompletní. Dříve tackle, loni guard, a letos centr.

Obrana Black Panthers ukázala s Lions dominantní výkon. I bez Večese a Kabáta. PBP přešli na systém se 4 defenzivními lajnmeny. Hned první akcí zápasu byl sack enda Šimánka. Obrana po hřišti doslova létala. Nerozehranost u obhájců titulu znát rozhodně nebyla. Na PBP byla vidět motivace a soustředění. Něco, co v předešlých letech chybělo. Tentokrát již nikdo AFL v hlavách nemá. a Jesse Thompson mačká ze svýho týmu maximum.

Pokud jsme před sezónou vyhlašovali, že papírově by mělo jít o nejvyrovnanější sezónu nejvyšší ligy, tak Black Panthers tuto prognózu ignorují. Bulldogs budou mít náročný úkol držet s pražským týmem krok.

Pardubice Stallions - Prague Lions

Zápas spokojeného se zklamaným. Stallions vystřelili do zápasu s Bulldogs jako dělová koule a stačili jim dvě útočné akce a byly z toho dva touchdowny. Duo Langford - Lindsey táhne útok Stallions. Kvalitním výkonem potvrdil loňskou nominaci na Objev roku i receiver David Holub. Stejně jako Black Panthers, ani Stallions toho v útoku nemuseli moc předvést. Ono za 33 akcí se toho představit ani moc nedá. Pardubickému útoku se podařilo zaznamenat více než bod na jednu útočnou akci. Útok Stallions byl jako na horské dráze. Ze začátku padal jeden rychlý touchdown za druhým. Ve druhé půli z toho většinou bylo tři a ven. Dlouhý drive se nekonal. Proti Lions bude muset útok být schopen postupovat po hřišti. Spoléhat se na big plays nebude cesta k vítězství.

I přes odchod Plačka s Wajtrem nemá pardubický útok problém na běhacích pozicích. Otazník je opět na ofenzivní lajně. Trnavský Seaberg dělal pořádnou neplechu. Lions sice chybí hráč typu Brookse (ofenzivním lajnám v celé Bitters lize se letos asi spí o něco lépe), ale i tak budou mít plné ruce práce.

Jak bude hrát obrana Stallions bez importů? Proti Bulldogs velmi dobře. Tým doplnili junioři, kteří se dvakrát po sobě dostali do Junior Bowlu. Smutný, Salfický nebo Kratochvíl dokázali úspěšně přestoupit z juniorů do soutěže mužů. Další test čeká na obranu Stallions v podobě lionského útoku. Hlavním úkolem bude pro Pardubice zastavit passovou hru. Lions se po zemi dlouhodobě nedaří a proti Bulldogs byla běhová hra Stallions spolehlivá. Kdo bude stačit na dlouhána Hamzu? Zkušený receiver je největší zbraní Lions, zvlášť při absenci zraněného Suchého. Stallions ještě nikdy v historii Lions neporazili. Vzájemnou bilanci 0-6 a skóre 53:259 budou mít šanci v neděli zlomit.

Start sezóny si v Lions představovali jinak. Jejich výkon na Black Panthers nestačil. Sezóna je ale na začátku a Lions mají šanci ukázat své kvality. V útoku se pražský tým dlouhobě trápí s běhovou hrou. Přestože mají v backfieldu reprezentanta Lukáše Růžka, na víc než 1,8 yardů na jeden běh to s Black Panthers nestačilo.

Problémy s ofenzivní lajnou byly znát i při passové hře. Walls byl neustále pod tlakem a byl pětkrát sackován. Bez opravení chyb na lajně to nepůjde. Do backfielu je připraven vedle Růžka i Seth Booz, který v prvním zápase měl pouze jeden běh, ale pro 33 yardů. Dostane Booz více prostoru se Stallions?

V passové hře se Walls může spolehnout na Hamzu. Potřeba ale budou i další receiveři. Z loňské finálové sestavy receiverů Wall, Suchý, Ulyanin, Pivovarník do zápsu s Black Panthers ani jeden nezasáhl. Lions tak v útoku chybí návaznost z loňské sezóny.

Passová obrana s Black Panthers příliš otestována nebyla. Celkem 216 povolených běhových yardů ale není něco, na co bychom byli u Lions zvyklí. Proti Stallions bude mít obrana příležitost dokázat, že šlo o výjimku. Tentokrát se budou muset více zaměřit i na passovou obranu. Langford svými třemi passovými touchdowny ukázal, že není jen běhovým quarterbackem. Navíc se po hřišti bude prohánět Lindsey, který svým pohybem připomíná z loňské sezóny trnavského Hence.

Ve vyrovnaném zápase mohou rozhodovat special týmy. Lions proměnili s Black Panthers 35yardový field goal a Šisl dlouhodobě patří mezi spolehlivé kickery. Pro Stallions byly problém i potvrzení za bod.

Nedělní zápas by měl nabídnout vyrovnaný zápas. V Pick’em věří soutěžící více Lions. Na výhru pražského týmu si zatím tiplo téměř 62% soutěžících. Jestli budou mít pravdu zjistíme v neděli. Zápas začíná od 15:00 na Letním stadionu.

3.Liga

Kromě Bitters ligy máme na programu čtyři zápasy 3.Ligy. V sobotních zápasech se utkají Rangers s Mustangs a Mammoths s Hellboys. Rangers v loňské sezóně čekali na výhru marně. Největším problémem byl útok, který za celou sezónu skóroval 14 bodů. Do nové sezóny angažovali v Trutnově nového trenéra. Jason Blasko, který krátce působil u Bucks v sezóně 2015 bude za kormidlem trutnovského týmu. Podaří se mu zlepšit výkony a výsledky Rangers? Proti Rangers budou Mustangs. Tým s vysokými ambicemi. Loni narazili v semifinále na Alligators. Letos v lize tým podobné velikosti chybí, takže cesta do Bronze Bowlu se zdá pro Mustangs volná. I v Pick’em soutěžící jednoznačně věří Mustangs. Na výhru Prahy si tiplo 91% soutěžících.

Papírově nejvyrovnanější bitva by měla být k vidění v Přerově. Tam zamíří Hellboys. Budějovický tým si loni poměrně hladce prošel základní částí, ale v semifinále narazil na Znojmo. Přerov měl loni smůlu na skupinu. Proti Alligators a Knights to nebylo jednoduché. I tak z toho byla sympatická bilance 3-3 a jeden krok od playoffs. Proti Hellboys mají Mammoths ideální příležitost potvrdit, že tentokrát do playoffs patří.

Hradec Králové Dragons má před sebou premiéru v soutěži mužů. Zkušení Titans asi nejsou pro Dragons ideálním soupeřem na rozkoukání. Liberec loni odehrál ve 2.Lize nepříliš vydařenou sezónu, ale do 3.Ligy vstupuje se zkušenostmi ze zápasů s velmi kvalitními soupeři. Více než 25% tipujících v Pick’em věří, že Dragons odejdou z prvního zápasu v historii s výhrou.

Vysočina Gladiators po výhře v Iron Bowlu poskočila o ligu výše. Největší změnou bude přechod na jedenáctkový formát fotbalu. Papírově nemohli na rozkoukání v nové lize dostat lepšího soupeře. Bucks se v loňské sezóně hodně trápili. I East Bohemia hrála loni ve 4.Lize. Byl to právě zápas těchto týmů, který přinesl neobvyklý výsledek 100:0 pro Gladiators. Podařilo se Bucks zkvalitnit tým? Velkou otázkou bude velikost hráčského kádru. Přeci jen na jedenáctku jsou nároky na počet hráčů mnohem vyšší. Téměř 93% tipujícíchc věří ve výhru Gladiators.

Fotografie k článku: Jakub Hřib