Home  /  Zprávy  /  Preview #17.17: Under Armour Czech Bowl XXIV

Preview #17.17: Under Armour Czech Bowl XXIV

(so) 22. červenec 2017, Radim Kroulík

Je to tady! Poslední hrací den letošní sezóny soutěže mužů. Finále Bitters ligy udělá tečku za jarní částí ročníku 2017. Na stadionu Viktorie Žižkov svedou v Under Armour Czech Bowlu XXIV nelítostný boj o titul Prague Black Panthers a Ostrava Steelers. Pojďme si posvítit na očekávaný duel o mistra České republiky.

Jak se sem dostali
Black Panthers patří mezi stálice nejvyšší ligy. V letošním roce nenastoupili do rakouské ligy a s výjimkou dvou zápasů Evropského poháru se mohli plně věnovat Bitters lize. Loňská zkušenost dvou soutěží zároveň byla dostatečným ponaučením, že když se honí hodně zajíců, může tým skončit i s prázdnýma rukama. O lovu více zajíců mluvil v tiskové konferenci i Jan Dundáček. Soustředění na jednu soutěž se vyplatilo. Black Panthers neokusili pocit porážky. Jediná remíza přišla jak jinak než s finálovým soupeřem. Na vlastním hřišti odvraceli Black Panthers prohru. Zblokované potvrzení z poslední akce zápasu je dostal z pasti. S výjimkou tohoto zápasu si Black Panthers počínali suverénně. Úřadující mistr prokázal oproti loňské sezóně velké zlepšení v útoku a jeho produktivitě. V základní části nasázel soupeřům téměř 41 bodů na zápas. Dundáček stále patřil k hrozbě především po zemi, tentokrát mu ale sekundovali Pavel Klemš a Petr Plaček. Dundáček tak nemusel tahat celý útok pouze na svých ramenou a Ladislav Jenšík už se mohl soustředit výhradně na práci v obraně. 

Úvodní vítězství Ostravy v Příbrami nechalo týmy Bitters ligy v klidu. Výhra se přikládala především nesehranosti Bobcats, kterým docestoval quarterback prakticky pár hodin před zápasem. Ani druhé vítězství nebyl brán jako důkaz síly Ostravy. Jak se později ukázalo, zápasy s Trnavou nebyly vhodným měřítkem síly týmu. Na řadu tak musela přijít až domácí výhra se Stallions. To už Bitters liga prozřela a začala Ostravě věnovat větší pozornost. Druhé místo a bilance 7-1-2 podtrhávají odraz z loňského dna. Steelers tak dali zapomenout na loňskou sezónu, kdy skončili beznadějně poslední s jedinou výhrou. Zahraniční posily v čele s Lukem Wildungem a Garrettem Griffethem nasměrovaly Ostravu až do Czech Bowlu. Příběh skoro jako z Hollywoodu.

Kdo má kde výhodu
Oba týmy vyznávají podobný styl fotbalu. Dominantní obrana a výborný běhový útok. Obě obrany inkasovaly v základní části méně než 10 bodů na zápas.

Běhový útok - Steelers
Je těžké vsadit proti Janu Dundáčkovi, ale výkony Dominika Dvorského v základní části a semifinále dávají Steelers v této kategorii drobnou výhodu.

Passový útok - Black Panthers
Dundáček v celé základní části nezaznamenal jediný interception. Ten přišel až v semifinálovém zápase se Stallions. Jeho nejoblíbenějším cílem je Jakub Woleský, který skončil na třetím místě v yardech a čtvrtém místě v počtu zachycených passů. Passový útok Ostravy určitě nevzbuzuje v obraně Black Panthers tolik obav jako Dvorský s Wildungem v běhové hře. Black Panthers se navíc mohou opřít i o služby Jana Štieglera nebo Jana Wajtra.

Běhová obrana - Black Panthers
V obou případech je to jako běhat do zdi. Nelze ale přehlédnout statistiku puštěných yardů po zemi. Black Panthers dovolili v základní části soupeřům 35,6 yardů na zápas, Steelers na druhém místě 67,2 yardů. Obě defenzivní lajny jsou velmi kvalitní a běhové útoky budou mít těžkou práci posouvat míčem vpřed. Dva nejlepší běhové útoky narazí na dvě nejlepší běhové obrany v Bitters lize.

Passová obrana - Steelers
Ladislav Jenšík do finálového zápasu nenastoupí. V poslední akci semifinále si zlomil klíční kost. I proto je v této kategorii na tom o něco lépe Ostrava. Garreth Griffeth z pozice safetyho pořádně tvrdí muziku. Cornerback Lukáš Česlík skončil na čtvrtém místě v lize v ubráněných passech. Do top desítky se kromě Česlíka a Griffetha vešel ještě druhý safety Gabriel Fröhlich. Hráče PBP v této kategorii v top10 nenajdete.

Special týmy - Black Panthers
Black Panthers několikrát dokázali zlomit svého soupeře díky skvělé hře ve special týmech. Ať již šlo o zblokované potvrzení, proměněné field goaly nebo zblokované punty. Black Panthers neberou special týmy na lehkou váhu a jsou v této činnosti hrozbou pro své soupeře. Steelers tak musí být neustále na pozoru, protože jeden slabší moment během puntu nebo kickoffu a zápas pro ně může nabrat nepříznivý směr.

Coaching staff - Black Panthers
Klobouk dolů před prací Wildunga s Griffethem. Oba hrající trenéři předvedli své schopnosti, když dovedli svůj tým až do finále. Výhodu zde ale mají Black Panthers, kteří mají mnohem širší trenérský kádr, který je navíc velmi zkušený. Energický Jesse Thompson navíc dodal týmu potřebnou energii.

Klíč Steelers k vítězství
Zachytit začátek zápasu a hlavně se nerozklepat z atmosféry a důležitosti zápasu. Nastartovat passový útok, nespoléhat se pouze na Dvorského. V obraně limitovat big plays Jana Dundáčka. Nedostávat se do krátkých třetích downů. Neudělat chybu ve special týmech.

Klíč Black Panthers k vítězství
Zasadit rychlý úder a nedat Ostravě „čuchnout“. V útoku zapojit co nejvíce hráčů, nenechat vše na nohách Jana Dundáčka. V obraně se soustředit především na Dvorského a běhový útok Ostravy.

Největší osobní příběh finále
Je podzim 1997 a největší hvězda letošního týmu Ostravy Steelers, Dominik Dvorský, ještě měsíc není na světě. Je to již dvacet let, kdy Martin Wasserbauer s Ostravou pozvedl pohár pro vítěze nejvyšší ligy amerického fotbalu. Jeho sen zopakovat si největší úspěch kariéry měl dlouhého trvání. „Čekal jsem dvacet let až se dostanu opět do Prahy,“ nemohl najít slova po semifinálovém vítězství. Podaří se Martinovi završit pohádkový příběh happyendem?

Zajímavý fakt Czech Bowlu
Kromě Ostravy nevyhrál Czech Bowl žádný mimopražský tým.

Na co se mohou těšit fanoušci?
Fanoušci si během svátku amerického fotbalu přijdou na své. Od 15 hodin bude před stadionem připravená fanzóna. Zde budou atrakce s tématikou amerického fotbalu. Návštěvníci si tak mohou změřit rychlost hodu, kopnout si na zmenšenou bránu nebo vyzkoušet výstroj amerického fotbalu a vyfotit se ve fotokoutku. Chybět nebude ani zóna s herními konzolemi, kde si fanoušci mohou vyzkoušet populární herní simulátor slavné NFL. Chybět nebude ani DJ a výborné občerstvení, které k předzápasovým aktivitám u stadionu neodmyslitelně patří.

Fanzónou zábava pro fanoušky nekončí. Od 18:30 začne na hrací ploše předzápasový program. Diváci se mohou těšit na ukázku bezkontaktní verze amerického fotbalu, která je vhodná pro děti. Vystoupení cheerleaders okoření bubenická show. Populární přelet stíhaček ze zámoří nahradí akrobatická air show, ve které se představí pilot akrobatických modelů, mistr ČR ve Freestyle na hudbu, Jan Špatný. V poločasové přestávce se kromě vystoupení cheerleaders mohou diváci těšit na losování o Playstation 4, pračku nebo pronájem Mini Cooperu na víkend. Dále proběhne vyvrcholení celosezónní soutěže o nejlepšího quarterbacka z řad fanoušků. O zábavu tak bude postaráno nejen hráči na hřišti. Svátek amerického fotbalu bude již tradičně vysílat v přímém přenosu ČT sport. Atraktivní přenos s 2D a 3D grafikou se každý rok snaží přiblížit zámořskému standardu z NFL. Chybět nebude ani možnost přezkoumání sporných situací na videu. Tato novinka již byla vyzkoušena v přímém přenosu ze zápasu Bitters Doubleheaderu Pardubice Stallions - Příbram Bobcats.

Letošní rok nabídl velmi vyrovnaná finále nižších lig, bude i Czech Bowl boj o trofej do samotného závěru?

Vstupenky jsou k dispozici v předprodeji v síti Ticketportal.